sobota 13. února 2021

Chris Carter - Napsáno krví

 Dneska vám přestavím další knížku, kterou jsem koupila manželovi k Vánocům a do které jsem se pustila teď i já. Od Chrise Cartera máme přečtené téměř všechny tituly s dektektivy Robertem Hunterem  a Charlosem, které zatím vyšly, takže když jsem před svátky zjistila, že vychází jeho další novinka, bylo jasné, že u nás skončí pod vánočním stromkem. 



Když Robertovi Hunterovi zavolá doktorka Slaterová z kriminalistické labratoře, že jí někdo do schránky hodil zápisník, kterýon a jeho parťák Charlos Garcia musí vidět, netuší, jak šílený případ právě začíná.  Zápisník je totiž cosi jako deník, ve kterém jsou detailně popsány brutální vraždy včetně jmen obětí i míst, kde jsou pohřbena jejich těla. Před oběma detektivy stojí otázka jak šíleného vraha, o kterém vlastně nevědí vůbec nic, zastavit. Prvním krokem je objevit, jak se zápisník dostal do schránky doktorky Slaterové, protože to je jediné vodítko, které se jim nabízí. Kapsářku Angelu, která zápisník objevila v ukradené tašce, se jim podaří najít poměrně rychle. Jenže nejsou jediní, kdo ji hledá... Vrah chce asi za krádež deníku pomstít a hlavně - chce ho zpět, a to za jakoukoliv cenu. Začíná závod kdo s koho.... 
 

Příběh je psaný především z pohledu obou detektivů, ale nahlédneme i do uvažování vraha, který si tentokrát hraje s detektivy jako kočka s myší. Knížka má, stejně jako předchozí Carterovy knížky, krátké kapitoly, které dávají dějí spád a díky kterým se dobře čte. Příběh má jen omezené množství postav, takže si v nich čtenář udrží dobrý přehled. Řekla bych, že tu tentokrát není tolik popisu brutality jako v  předchozích knihách (i když některé části pro útolocitné povahy tedy nejsou). Trochu podivné mi připadalo jednání vraha v závěru příběhu, ale nakonec - kdo víc, co se honí v myslích takto vyšinutých osob... Možná právě autor, který pracoval jako soudní psycholog, do toho trochu vhled má.
✦✦✦✦✦ 
 
 
 Anotace
Los Angeles, 4. prosince. Přesně tři týdny do Vánoc. Angela Woodová, mistryně kapsářského řemesla, pro dnešek právě skončila – šest set osmdesát sedm dolarů – to není špatný výdělek za necelých patnáct minut práce. Oslavuje úspěšný den koktejlem a přitom její pozornost upoutá jeden z návštěvníků hotelového baru, který se chová hrubě k nějakému starci. Angela se rozhodne dát mu ponaučení a ukradne mu na první pohled drahou koženou tašku. Uvnitř nejsou peníze ani laptop, nic cenného – aspoň ne pro Angelu. Jen černá knížka vázaná v kůži, překvapivě těžká. Zvědavost zvítězí a v pohodlí svého bytu Angela rychle prolistuje kořist. A tehdy začne nejhorší noční můra jejího života. Není to totiž obyčejná knížka – její obsah předčí i tu nejzvrácenější představivost.
  Vydalo nakl. BBart v r.  2020, překlad J. Pacnerová
 
 
 

22 komentářů:

  1. Stáni, zajímavé téma, originální. Měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, z rozuzlení trochu mrazí, ale nechtěla jsem tu o něm psát, protože bych prozradila pointu...
      Hezký nadcházejcí týden

      Vymazat
  2. Seženu si, přečtu si !
    Hezkou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cartrovky jsou všechny velmi čtivé - pokud tedy máš ráda thrillery...
      Měj se pěkně

      Vymazat
  3. Od Chrise Cartera jsem kdysi jednu nebo dvě knížky četla, moc se mi líbily!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Carter píše velmi čtivě, i když tedy ty příběhy jsou všechny hodně drsné.

      Vymazat
  4. Ahoj Stáni,
    taky jsem četla a líbilo se mi to. Carter je skvělý spisovatel. Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já mám taky Cartera ráda - čte se to jedním dechem
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Stáni, děkuji za tip na další prima čtení. 👍 Po knížce se určitě podívám.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, rádo se stalo a doufám, že se bude líbit.
      Hezký den

      Vymazat
  6. Stáňo, děkuji za další recenzi a přeji hezký nedělní večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Závidím ten čas na čtení))) u mě to teď nějak vázne. Ale i tak díky za tip)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já čtu večer před spaním - většinou aspoň chvíli (a když je to napínavé, tak někdy déle, než by bylo s ohledem na vstávání vhodně ;-))

      Vymazat
  8. Taky tuhle knihu mám, ještě čeká na přečtení, ale už teď se na ni těším. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám Cartera ráda, takže mně se líbila. Jsem zvědavá, jak se bude líbit tobě ;-)

      Vymazat
  9. Úplně mi proběhl mráz po zádech. Knížka vypadá slibně.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  10. Tak tahle by byla super :) Já se dneska dokopala a přečetla jsem alespoň 20 stránek.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to napínavé a myslím, že většině milovníků thillerů se tenhle kousek bude líbit.

      Vymazat
  11. Carter je také můj oblíbenec. Jen při čtení knihy Já jsem smrt jsem myslela, že se sérií skončím. Byla to pro mě tak krutá kniha, naprosto ztělesněné zlo, vůbec jsem ji nedávala. Ale po Hunterovi by se mi stýskalo, takže už mám přečtený další díl série :)

    Tato kniha je mimo sérii, že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, tato kniha je taky ze série s Hunterem a Garciou. A řekla bych, že tentokrát je tam méně deatilních popisů brutality (ne že by tam nebyly vůbec...)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)