středa 28. října 2020

Čajové okénko 7

 Čajové okénko už tu nebylo proklatě dlouho, naposledy někdy o prázdninách. A rozhodně to tedy není proto, že by mi došly čaje nebo že bych čaje přestala pít. Čajů máme doma pořád víc než kterákoliv normální domácnost a piju je taky pořád. Takže z krabiček, které mám teď zrovna rozpité nebo čerstvě dopité, jsem jich pár vybrala. Všechny čaje se dají koupit v ČR, ale většina z nich není úplně běžná. 
 

Ale  začnu tím, který se dá koupit poměrně běžně v síti supermarketů Albert. Jde o čaj z jejich řady biovýrobků. Krabička s 20 sáčky vyjde asi na 40 Kč a její název je tak trochu zavádějící. Podle něj jsem čekala ovocný čaj, ale ono to tak úplně není - jde o bylinný čaj s příchutí. Sáček se zalévá vroucí vodou, nechává se louhovat  asi 5 minut  a vyjde tak akorát na hrnek čaje, do konvičky jsem dávala dva.
 
Natures´s Promise - Lesní plody
Složení: květ ibišku, jablečná dužina, šípek, máta, přírodní aroma, pomerančová kůra, lyofilizované ovoce (jahody, maliny, borůvky po 0,1 %) - vše z ekologického zemědělství.
Jak sáček samotný, tak i nálev, ktrerý má červenou barvu, voní hlavně po mátě. V chuti samotného čaje   už ale máta skoro cítit není, spíš jsem v ní cítila borůvky. Čaj není příliš kyselý, byť obsahuje ibišek.
 
Další dva kousky jsou čaje značky Cupper, které jsou stejně jako předcházející čaj vyrobeny z bio surovin. Koupit se dají jak v prodejnách zdravé výživy, tak i v některých velkých supermarketech Albert (odtud je mám já). Cena za krabičku s 20 sáčky se pohybuje kolem 60 až 70 Kč. Čaj se zalévá vroucí vodou, nechává louhovat asi 8 minut a jeden sáček vyjde na malou konvičku čaje (asi 0,5 l).

 Cupper Orange&Lemon
Složení: citrónová tráva, lemon verbena, pomerančová kůra 10 %, citrónová kůra 10 %, kořen lékořice, šípky, přírodní citronové  a  pomerančové aroma
Čaj má světlounce žlutý nálev, který  lehce voní po citrusech. V  chutí jsem nejvíc cítila citronovou trávu a trošku nasládlou chuť po lékořici. Pomeranč v chutí bohužel není patrný vůbec.
 
Cupper Wonderful morning
Složení: citronová tráva 40 %, yerba maté 23 %, lemon verbena 20 %, kořen lékořice, citronová kůra* 5 %, přírodní citornové aroma*4 %.
Nálev má žlutavě okrovou barvu. V chuti je cítit citronová tráva, lékořice a trochu yerba maté.

Další čaj je ještě z mého nákupu v e-shopu Kolobok, který prodává ruské potraviny. Jde o bylinný čaj s poměrně exotickým složením - dvě bylinky z něj jsem vůbec neznala. Koupila jsem si ho jen kvůli přebalům, i když jsem u ceny 115 Kč za krabičku s 25 sáčky trochu váhala (protože bylinkové čaje fakt nemusím). Zalévá se vroucí vodou, doba louhování je asi 5 minut a z jednoho sáčku jsem většinou udělala hrneček čaje.

Rodnoj - Ivan čaj Tibetské tajemství
 
Složení: fermentované listy vrbovky úzkolisté, listy Sagan-Daylya, citrónová tráva.
Čajový nálev je tmavě hnědý a čaj má takovou dost specifikou zemitou chuť, která není  není trpká, spíš trochu nasládlá (nijak mne nezaujala, ale nebyla tak hrozná, jak jsem se bála).

A poslední čaj je tentokrát  úplná klasicka - černý cejlonský čaj z produkce firmy Greenfield, která dělá čaje především pro ruský trh. Ale jejich výrobky se dají bez problémů koupit i u nás - v různých obchůdcích s ruskými potravinami (já ho kupovala v malém krámku u nás na sídlišti) nebo na e-shopech. Krabička s 25 sáčky vyjde kolem 65 Kč. Sáček se zalévá vroucí vodou a nechává se louhovat jen tak 2 až 3 minuty. Vařila jsem si ho do větší konvičky.

Greenfield - Golden Ceylon
Složení: černý cejlonský čaj
Tohle je klasický běžný sáčkový černý čaj (takže obsa až  huje čajové zlomky), jehož nálev má hnědou barvu se zlatavým nádechem a klasickou čajovou chuť. Velký čajový fajnšmekr by asi ohrnul nos, ale na běžné pití je to fajn čaj.
 


Mně z této pětice čajů samozřejmě nejvíc chutnal černý čaj Golden Ceylon. Ostatní čaj jsou pro mne spíš z kategorie "vypít se to dá", ale pokud někomu chutnají bylinky, tak myslím, že čaje Cupper by ho mohly zaujmout, i když musím říci, že mi přišlo, že se ty dva druhy, které jsem měla, chuťově nijak moc neliší.
Na další článek z této rubriky dojde doufám dřív než za čtvrt roku - už tu mám dva nové Ahmady...
 


34 komentářů:

  1. Ahoj Stáni,
    pro mě by byl vítězem určitě taky ten černý čaj. Ten piju nejčastěji, bylinkové mi moc nesedí, třeba máta by mi vysloveně vadila. Citronovou chuť mám ráda a v čaji mám díky citronu, bez kterého ho nevypiji. Těším se na další čajové okénko:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já mám černé jednoznačně nejraději. Ale s těmi čaji, co jsem si koupila kvůli přebalům do sbírky, se něco udělat musí. Tak piju skoro co mám doma :)

      Vymazat
  2. Bylinkove caje radim do stejne kategorie jako ty " vypit se to da" :-), nejradeji mam zelene, ale dekuji, zase jsem si rozsirila obzory, hezkyvecer, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, zelené mám ráda taky. Vlastně tu nějaké mám. Tak třeba příště bude tip i pro tebe :)

      Vymazat
  3. Clipper mám ráda, i když spíše jejich kořeněné směsi. Greenfieldy jsou fajn, raději ale sáhnu po nějakém ovoněném. Docela mi chutnají i jejich zelené čaje. Budu se těšit na další díl ochutnávek; čajů není nikdy dost! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám zase ráda čisté černé a zelené (což mi připomíná, že tu asi mám ještě rozpitou krabičku Flying dragon, takže možná do příštího okénka...) . Ale ovoněné většinou můžu taky. Naopak nemám ráda kořeněné směsi.

      Vymazat
  4. Stáňo, je vidět, že jsi skutečně čajový expert, neznám ani jeden z představovaných čajů. Musím říct, že většinou sázím na jistotu - Marks and Spencer, Ahmad a pokud chci něco hodně dobrého Harney and Sons nebo Whittard of Chelsea, ty jsou fakt skvělé.
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, Ahmad je fajn (zrovna tu mám jejich dvě ovocné novinky), Harney a Chelsea taky, M&S moc vyzkoušené nemám - tady prodávají většinu čajů v úsporném balení, tj. bez přebalů a většinou i bez visaček, což je fajn ekologicky, ale nepřívětivé sběratelsky :). Takže je nekupuju.

      Vymazat
  5. Asi bych vypila všechny, ale nejraději mám čaj černý. Ovšem mohu i čaje bylinkové, ovocné. Jen s čajem zeleným mám trochu problém. Ale kdyby bylo nejhůř, vypiju i ten :-).
    Klidné dny, Stáni!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jsi můj člověk - já taky nejraději černý.
      Hezký den

      Vymazat
  6. Stáni, z uvedených čajů znám jen Golden Ceylon. 👍 V poslední době dávám přednost čajům ovocným a docela jsem si oblíbila čaje Loyd. Nedávno jsem objevila "Osvěžující pomeranč" a ten je opravdu chutný.
    Hezké podzimní dny 🍁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já Loydy moc neznám - oni mají většinu čajů bez přebalů. A to není nic pro sběratele. Jen ve vánoční sadě loni byl jahodový čaj a ten si manžel, který je u nás konzumentem většiny ovocných čajů, moc chválil. Mně chutnaly v poslední době dva čaje od Biogeny - s mangem a s hruškou (ten hruškový jsem myslím dávala do jednoho z předchozích okének)

      Vymazat
  7. Greenfield jsem si kdysi dávala v kavárně, moc mi chutnal :) Ty ostatní značky neznám, ale ráda bych ochutnala ten s tou citronovou trávou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Citronová tráva má takovou zajímavou chuť, o které se občas nemůžu rozhodnout, jestli mi chutná ;-). Ale většinou ano :)

      Vymazat
  8. Musím se přiznat, že díky tvým okénkům jsem poznala kouzlo studených čajů a konkrétně na citronový nedám dopustit. A hlavně v létě na žízeň, dokonalé, včetně rychlé a nenáročné přípravy.
    Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, ten limetkový s mátou od Rossmanna byl super. A studené čaje dělá i Ahmad, takže můžeš vyzkoušet i nějaký od něj. Nebo od Apotheke či od Grešíka.

      Vymazat
  9. Já vůbec nejsem čajový typ, ale teď na zimu chci přítelovi koupit nějaké dobrý čaj, tak uvidíme :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tak pokud přítel pije černé čaje, je takovou sázkou na jistotu Ahmad nebo ten zmiňovaný Greenfield, dobré čaje má taky Basilur. Ale sáhla bych spíš po sypaném čaji, zvlášť jestli si přítel na čaj potrpí. Já sáčkovaný čaj začala pít až ve chvíli, kdy mne postihla sběratelská vášeň.

      Vymazat
  10. Zajímavé čaje, ráda zkouším nové chutě a tvoje čajové okénko mě baví. Nejraději mám bylinkové, květinové, ...
    Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, tak tebe by mohly oslovit čaje z tohoto okénka. Kromě posledního jsou všechny bylinkové nebo aspoň s bylinkami.

      Vymazat
  11. Já to mám přesně obráceně - miluju zelené a bylinkové, ale černé nesnesu. Navíc jsem minule zjistila, že mám po nic trávicí potíže a to po ránu nikdo nechce :D Teď mám skoro všechny čaje dopité, tak se těším, až si budu moct vybrat nové příchutě.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se obávám, že u mne stav "už mám všechny čaje dopité" asi nikdy nenastane :). Pořád kupuju nové, protože se nové objevují a starým výrobci dávají nové kabátky :)

      Vymazat
  12. Ahoj Stáňo, já padnu z Tvých krásných vystajlovaných fotek! No paráda, už jen při pohledu na ně, mám na čaj náladu. Nejvíce mě zaujal ten Tibetský. Krásný večer přeji. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, tak pro tebe je ten čaj celkem dostupný - e-shop, kde jsem ho koupila, má i kamenné prodejny (jednu v Žitné a myslím ještě někde v Holešovicích) a objednávka se dá vyzvednout tam, takže odpadá poštovné (které by z toho čaje udělalo už skoro luxusní zboží - dost drahý je i tak :-))

      Vymazat
  13. Stáni, samé zajímavé čaje, ale já bych si dala jen ten černý. Měj pohodový pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, mně to bylo jasné, že ty bys volila tento :)
      Hezký den

      Vymazat
  14. Stáňo, z tvých čajů neznám žádný. Čaje piju ráda, většinou ovocné, kupuju je běžně v samoobsluze. A jednou za čas si dopřejeme nějaký lepší, pro chuť :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, nějaké ovocné by mohly být v dalším okénku :). Mám tu dvě novinky od Ahmadu.
      Měj se krásně

      Vymazat
  15. Stáňo, ahoj! Moc hezký článek, já mám tedy nejradši ovocné a teď jsem se docela naučila pít i bylinkové. A z čajů co si ukazovala, jsem neměla vůbec žádný ještě. Budu muset napravit, čaj miluju ale jsem spíše víc tým kafe! :D Měj se hezky.
    Michaela Blog || Instagram

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. MIchaelo, tak já jsem jednoznačně čajová, kafe vůbec nepiju, nechutná mi. Takže čajů mám slušnou spotřebu, protože je vlastně střídám jen s vodou.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  16. Ten černý čaj mě taky nejvíce zaujal. Mám ráda buď zelené nebo černé čaje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, já černé a zelené bez příchutě taky nejraději. Ale co bych pro sbírku neudělala...

      Vymazat
  17. Tak na tyto čaje jsem snad ještě nikde nenarazila, ale asi mě lehce nakazila, začínám ochutnávat také čaje a dívat se po dalších. :)

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mne těší, že jsem tě přivedla trochu víc k čajům :D

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)