čtvrtek 19. března 2020

Čajové okénko 3

Vypadá to, že podoba této mé nejnovější rubriky se začíná pomalu ustalovat - jak pokud jde o frekvenci, která bude zhruba měsíční (doufám), tak pokud jde o rozsah, kde si myslím, že pětice čajů bude tak akorát.
Tentokrát jsem vybrala čaje, kde už jsem krabičku dopila nebo ji dopíjím. Původně jsem je vlastně plánovala do první článku rubriky, ale nakonec jsem tenkrát dala přednost čajům zimním.



Začnu trojicí čajů firmy Dragonfly, což je britská rodinná firma, která má  v sortimentu  jak klasické čaje, tak rooibos i čaje bylinkové, a to v bio kvalitě.  Jsou k dostání v prodejnách potravinářského řetězce Delmart. Krabička s 20 sáčky stojí kolem 75 Kč. Já jsem si z jejich nabídky vybrala 4 druhy klasických čajů, představím vám ale jen tři z nich, protože jeden jsem nějak zapomněla vyfotit.

Clasic Earl Grey (Dragonfly)

Složení: černý čaj, bergamot
Černý čaj s příchutí bergamotu je taková anglická klasika vhodná pro čaj o páté :). Zálévá se vroucí vodou a louhovala jsem ho tak 3 minuty. Nálev je hnědozlatý, lehce voní i chutná po bergamotu. Z jednoho sáčku jsem udělala konvičku čaje - u tohoto druhu čaje mi vyhovují nepříliš silné nálevy (nemám ráda, když je  chuť bergamotu příliš výrazná)

Swirling Mist  (Dragonfly)

Složení: bílý čaj (Bai Mu Dan)
Tento bílý čaj  pochází  z provincie Fuijan. Zalévá se převařenou, mírně ochladlou vodou, louhuje se jen asi 3 minuty a sáček vystačil asi na tři čtvrtiny větší konvičky. Nálev má světlou žlutozelenou barvu a mírně nasládlou chuť.

Citrus Green (Dragonfly)

Složení:  zelený čaj, citronová tráva, citronová myrta
Čaj má žlutou barvu a pokud se sáček nechá louhovat tak 2   minuty, má jemnou chuť s lehkým nádechem citrusů. Pokud jsem zapomněla a sáček nechala v konvičce příliš dlouho, tak už chuť byla natrpklá nepříjemně citrusově výrazná. Sáček vyšel asi na  dvě třetiny mé velké konvičky.

Dalším kouskem v mé čajové přehlídce je z produkce české firmy Sonnentor, kterou už jsem vám představovala v prvním čajovém článku (tady). Tentokrát jde o propagační čaj této firmy.

Tady roste radost (Sonnentor) 

Složení - meduňka list, měsíček květ, máta peprná, černý bez květ, jahoda list, slunečnice okvětní plátky, chrpa květ. 
Krabička  s 18 sáčky vyjde asi na  90 Kč. Já ji koupila ve firemní prodejně, ale k dostání tyto čaje bývají i v různých zdravých výživách.
 Použité bylinky jsou z ekologického zemědělství (zajímavostí je, že na krabičce je u jednotlivých surovin přímo uveden konkrétní zemědělec). Čaj má nepříliš výraznou bylinkovou chuť, která je docela vyvážená (nejvýrazněji je v ní asi cítit máta). Jeden sáček čaje vyjde tak akorát na hrneček čaje, louhovala jsem ho poměrně dlouhou (klidně přes 10 min).
Tento čaj má sběratelsky úžasné balení – v krabičce je každý sáček jiný (liší se jednak obrázky na předních stranách a potom i citáty a příslovími na zadní straně. Což byl hlavní důvod, proč jsem po něm sáhla - já si jinak na bylinkové čaje moc nepotrpím. 

I poslední kousek je z produkce české firmy - tentokrát jde o firmu Biogena, která se specializuje především na bylinné a ovocné čaje v různých zajímavých kombinacích.

Hruška & yerba maté (Biogena) 

Složení:  jablko plod, šípek plod, aroma, maté list 5%,čekanka kořen, svatojánský chléb, ostružiník list, kyselina citronová, hruška plod 2%.
Krabička s 20 sáčky vyjde asi na 70 Kč a koupila jsem ji v DM drogerii.
Čaj obsahuje listy cesmíny paraguajské. Nápoj z jejích listů se nazývá yerba mate, má povzbuzující účinky  a je oblíbený hlavně v Jižní Americe.  Sáček se zalévá vroucí vodou, louhuje se asi 8 až 10  minut a vystačí asi na  300 ml  čaje. Čaj má světle žlutou barvu, v chuti jsem yerba maté necítila, je to spíš ovocný čaj, který hezky voní a docela i chutná po hruškách. Povzbuzujíc účinky od něj nečekejte - na to je v něm toho maté málo. Ale líbí se mi jeho elegantní černé přebaly a chuť je taky zajímavá.

 Kdybych si měla vybrat favorita mezi čaji z tohoto článku, byl by to určitě bílý čaj Swirling Mist od firmy Dragonfly, ale i Hruška&yerba maté byl zajímavý.

A milovníkům čaje připomínám, že si o pár kousků čajů na ochutnání mohou zasoutěžit tady.

27 komentářů:

  1. Stáni, díky za tvoje okénko. Dnes mi připomíná úplně obyčejný normální život. Měj klidný a zdravý den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, ono musíme být normální, protože jinak bychom se zbláznili :)
      Klidný den

      Vymazat
  2. Parádní přehlídka, Stáňo! čas s bergamotem mám moc ráda, Sonnentor má kouzelné obaly a čaje od Biogeny kupuji, hrušku jsem tedy ještě neměla.
    Měj pokud možno hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, ten ta hruška byla příjemné překvapení. Biogena má ovocné čaje zajímavé - různě to kombinuje s bylinkami...

      Vymazat
  3. Poslední dva znám a též se mohu pochlubit, že jsem se jimi prolila.
    Přeji krásné dny s čajem a zdravím, tím především !

    OdpovědětVymazat
  4. O "Tady roste radost" jsem vůbec nevěděla! Jakmile zruší karanténu, tak se pro krabičku musím vydat. Úžasný tip, děkuji, mám ty jejich bylinkové čaje ráda. :) Dragonfly Tea mám taky ráda, naopak Biogena mě nikdy moc nezaujala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A o Novoročních čajích víš? Tam je taky každý kousek v krabičce jiný...

      Vymazat
    2. Ano, Novoroční jsem měla a byly i chuťově velmi dobré. Díky. :)

      Vymazat
  5. Sonnentor má vždycky zajímavé balení, i když já spíš sáhnu po těch sypaných bylinkových.
    Hezká přehlídka čajů ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, než jsem začala sbírat čajové přebaly, tak jsem taky preferovala sypané čaje (i když bylinky to tedy nebyly)
      Hezký den

      Vymazat
  6. Me hodne zaujal zeleny a bily caj od stejne firmy, neznam vubec. Hezke dny, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, mně hodně chutnal ten bílý - je takový jemný. Ještě jsem od této značky měla klasický zelený a ten taky nebyl špatný.

      Vymazat
  7. První neznám vůbec, ale zelený čaj mám moc ráda. Sonnentor miluju skoro všechny a od Biogeny mám nejradši švestku. Zkoušela jsi už?
    Klidný večer.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já na bylinky moc nejsem, takže Sonnentor kupuju hlavně kvůli přebalům. Biogenní švestku jsem kdysi měla, ale hruška mi chutnala víc.

      Vymazat
  8. Stáni, líbí se mi čaj s názvem Tady roste radost, je takový optimistický. A některé bylinkové čaje mám ráda, takže tyto bych klidně ochutnala. :o)
    Přeji pohodový víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, myslím, že by ti chutnal - je to taková příjemná byinková kombinace, která nevadí ani mně, která byinky příliš neoblibuje ;-)
      Hezké dny

      Vymazat
  9. Sonnentor ten design čajů prostě umí, ty rozdílně malované sáčky mě hned zaujaly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U Sonnentoru mne baví hlášky na zadních stranách Novoročního čaje - některé jsou docela vtipné ;-)

      Vymazat
  10. Zaujal mě černý čaj s bergamotem a ten zelený. Sonentor poznám, všude na něj čtu samou chválu, ale ještě jsem od nich nic neměla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Sonnentor kupuju jen kvůli přebalům - většina jeho čajů je bylinkových a ty já zrovna nemusím. Ten čaj s bergamotem byl dobrý.

      Vymazat
  11. Nejvíce mě zaujalo zpracování sáčků od Sonnentoru :) Citáty jsou určitě milým potěšením :) Já mám bylinkové čaje moc ráda, ale právě jedinou bylinku, co moc nemusím, je máta :D :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, milým potěšením a taky sběratelskou "noční můrou" při kompletaci celé série, protože je jich minimálně 36 a člověk nikdy neví, na jaké v krabičce narazí :D.
      Zrovna máta je bylinka, která mi nevadí - v kombinaci s citronem mi i celkem chutná

      Vymazat
  12. Ahoj Stáni,
    tyhle články mě baví čím dál více:-) Znám vlastně jen ten poslední čaj, který byl v nějakém boxu jako vzorek. A ten mě tedy zaujal i nejvíce, určitě je to kvůli té ovocné složce:-) Do Delmartu nechodím, takže jejich produkty vůbec neznám.
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta hrušková Biogena je fakt dobrá. A jsem ráda, že se ti nová rubrika líbí.

      Vymazat
  13. Odpovědi
    1. Pokud máš ráda ovocné čaje, tak by ti mohla chutnat. A chutná orpavdu hruškově, není to taková ta universální ovocná chuť

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)