V Albertu jsem narazila minulý víkend na jahody za cenu, které se nedalo odolat. Vím, že dovozové jahody nejsou tak voňavé jako ty z českých jahodových plantáží, ale stejně jsem je koupila. Pár jsem si jich odložila na ranní ovesnou kaši a ze zbytku jsem se rozhodla něco upéct. A když jahody byly z Alberta, tak jsem se rovnou nechala inspirovat jeho březnovým magazínem....
Suroviny
200 g celozrnné hladké špaldové mouky
140 g studeného másla
5 lžič cukru
80 ml studené vody
sůl
300 g jahod
1,5 lžičky citronové šťávy
1/2 lžičky sušeného zázvoru
vejce
Máslo jsem nakrájela na kostky a spolu s moukou, 2 lžícemi cukru a špetkou soli jsem ho rozmixovala v chopperu. Pak jsem ho ještě rychle prohnětla rukou do koule, zabalila do fólie a dala na půl hodiny do lednice. Mezitím jsem omyté a stopek zbavené jahody nakrájela na plátky, promíchala se 2 lžícemi cukru, sušeným zázvorem a špetkou soli.
Troubu jsem vyhřála na 200°, připravila jsem si 4 čtverce z pečícího papíru cca 20 x 20 cm. Vychlazené těsto jsem rozdělila na 4 díly a z každého jsem vyválela na pečícím papíře (přes další kus papíru) zhruba kruhovou placku. Ty jsem přenesla i s papírem na plech, do středu jsem rozložila jahodovou náplň tak, aby pokraji zůstaly asi 2,5 cm volné. Pomocí pečícího papíru jsem volné kraje těsta postupně přehrnula přes náplň (střed zůstal volný), potřela je rozšlehaným vejcem a lehce posypala poslední lžící cukru. Plech jsem dala do vyhřáté trouby, teplotu stáhla na 180°C a pekla asi 25 minut.
Pokud jde rozvalování těsta na pečícím papíru, inspirovala jsem se u podobného receptu na blogu Pradobroty (který mimochodem doporučuji - jeho autorka tam má dobře popsané a hezky nafocené recepty, hlavně na moučníky). Určitě to byl lepší postup než v magazínu doporučené rozvalování na pomoučněném válu a vykrajování kruhů podle talířku. Vzniklé galetky byly sice takové rustikální (čti "šišaté"), ale na chuti jim to neubralo a práci to zjednodušilo.
Stáňo, o galetkách jsem už slyšela i četla, ale ještě jsem nedělal.
OdpovědětVymazatMáš je pěkné, jako z časopisu.
Klidné dny.
Jitka
Jitko, děkuji za pochvalu. Měj se pěkně
VymazatStáňo, moučník se ti povedl, vlastně jsem tyto galetky ještě nepekla. Já nyní peču hlavně sušenky do zásoby, sladké již měsíc nejím. Letní ovoce v zimě vůbec nekupuji. Pro mne je to bez chuti a vůně :o))), počkám si na sezónu, pak si dám s chutí.
OdpovědětVymazatMěj se hezky.
Ála
Álo, já je dělala taky poprvé. Nějak se to sešlo, že jsem narazila na ty jahody a pár dnů předtím jsem četla v časopisu recept :).
VymazatNo mňam. My zrovna včera spořádali jahody jen se šlehačkou ;)
OdpovědětVymazatKrásné odpoledne.
Ilono, byly dobré, ani k ním nebyla potřeba ta šlehačka. Hezký den
VymazatStáni,
OdpovědětVymazattaky tady dělám MŇAM!!! S tím pečícím papírem je to vychytané!!!
A byly doby, co jsem hooodně vařila, ale asi spíše pekla s magazínem Albert..Byly tam dobré recepty...Mám je poskládané ve skříňce a občas juknu..,.
A moc hezky jsi nafotila Telč- je moc krásná...mám jí ráda!!
měj se moc hezky Stáni, Jarka
Jarko, já taky občas nějaký recept z magazínu vyzkouším nebo se nechám inspirovat. Tohle je zrovna v krátké době druhý - nedávno jsem sem dávala recept na pomazánku z červené řepy, kde jsem se nechala Albertem taky inspirovat.
VymazatTeda Stáňo, to je recept, hned se mi sbíhají sliny:-) Až budou nějaké pěkné jahody, tak určitě vím, co budu dělat:-)
OdpovědětVymazatHanka z ciculka.cz
Hanko, dobré to bylo, takže vyzkoušej ;-)
VymazatAhoj, to je super recept, zauvažuji o něm. MOhla bych ho připravit kamarádovi, který má jahody rád. ☺♥
OdpovědětVymazatJe to zas něco trochu jiného, já z jahod vlastně skoro nepeču, tohle byl takový experiment a docela se povedl.
VymazatStáňo, galetky peču jen v létě, většinou s naším nebo darovaným ovocem, ale ty tvé fotky, ty mě fakt navnadily. Vypadají úžasně!
OdpovědětVymazatMěj krásný den, Helena
Heleno, děkuji :). Já galetky pekla poprvé.
VymazatVelkolepá podívaná, jsem v " tréninku ", tak jen okukuji !!
OdpovědětVymazatSimi, já bych měla taky okukovat, ale holt jsem neodolala.
VymazatGaletky jsem ještě nikdy nedělala, ale jak vidím, tak bych neměla problém si na nich pochutnat.
OdpovědětVymazatKlidný den!
Hanka
Hanko, není to špatný moučník. Já ho zkoušela poprvé a příjemně překvapil
VymazatNedávno jsem viděla přípravu galetek v televizi a říkala jsem si, že bych to možná vyzkoušela. Nutně musí být špaldová mouka, nebo stačí i normální bílá?
OdpovědětVymazatVendy, v původním receptu byla bílá mouka :) Já použila špaldovou, protože jsem ji doma měla a potřebuji si spotřebovat.
VymazatJako z časopisu, nádhera. Ještě jsem je nejedla.
OdpovědětVymazatMartino, děkuji.
VymazatTak ty se ti moc povedly :)
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Dominiko, děkuji. Bylto experiment - jsem ráda, že vyšel :)
VymazatAž jsem na ně dostala chuť, vypadají výborně. Taky musím někdy zkusit :)
OdpovědětVymazatwww.az-budu-velka.blog.cz
Lu, netí to nijak složité, určitě se povedou.
VymazatI já na ně v časopise koukala. Vidím, že se ti moc povedly, rustikální jsou prostě nejlepší :-)
OdpovědětVymazatMíšo, nakonec mi přišlo, že rustikální vzhled se k té špaldovce docela hodil :)
VymazatStáni, my jahody taky kupujeme. Galetky neznám, ale ty tvoje vypadají skvostně, šišaté nešišaté. Měj pěknou sobotu.
OdpovědětVymazatMarti, každopádně nám chutnaly. Jen ještě příště do náplně zkusím dát trochu škrobové moučky, jestli to nezabrání vytékání šťávy.
VymazatHezký den i tobě
Stano, vypadaji skvele. Pokusim se ulozit si do pameti, ze je tu najdu:-).M.
OdpovědětVymazatMarcelo, doufám, že to nebudeš mít tak, jak já, když si snažím zapamatovat si zajímavou knížku, o které jsem četla. V knihovně mám pak v hlavě vymeteno ;-)
VymazatStáni, galetky neznám, ale vypadají hodně lákavě, asi i díky jahodám. .o)
OdpovědětVymazatMěj fajn dny. D.
Dášo, já je pekla poprvé. Právě kvůli těm jahodám, co jsem náhodně koupila
VymazatOo, tak to vypadá báječně! Já měla minulý týden jahodové fondy v čokoládě, to bylo také super. Už se těším na domácí jahody ze zahrady.
OdpovědětVymazatJahody v čokoládě musely být taky luxusní
VymazatLuxusní dezert.
OdpovědětVymazatPřeji poklidný týden. Eva
Evi, díky - i tobě.
VymazatMňam, tak tohoto bych se mohla doslova ujíst. :)
OdpovědětVymazatSomethingbykate
Byly dobré, zvlášť druhý den, když se trochu naležely...
VymazatJahodové knedlíky mám moc ráda. Já ty jahody snědla s řeckým jogurtem :o)
OdpovědětVymazatJani, já z jahod peču opravdu málokdy - většinou je sním jen tak, max. s jogurtem.
VymazatGaletky vidím poprvé, ale hned mě zaujaly. V létě s jahodami ze zahrady je musím zkusit :)
OdpovědětVymazatJe to docela zajímavý recept, taky ho v létě asi zopáknu
VymazatTak ty se Ti fakt povedly! Já se teď chystám na mřížkovaný koláč s jablky :) NA jahody ještě nemám moc chuť, jak není sezóna :D
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Já jahody v zimě taky moc nekupuju - jen když mne občas zláká hodně nízká cena. Což bylo v poslední době dvakrát. Jednou padly do knedlíků, podruhé do těch galetek. V létě zas z jahod skoro nepeču a nevařím a baštím je samotné nebo s jogurtem či zakysanýma vločkama
Vymazat