čtvrtek 12. března 2020

Galetky s jahodami

V Albertu jsem narazila minulý víkend na  jahody za cenu, které se nedalo odolat. Vím, že dovozové jahody nejsou tak voňavé jako ty z českých jahodových plantáží, ale stejně jsem je koupila. Pár jsem si jich odložila na ranní ovesnou kaši a ze zbytku jsem se rozhodla něco upéct. A když jahody byly z Alberta, tak jsem se rovnou nechala inspirovat jeho březnovým magazínem....


Suroviny
200 g celozrnné hladké špaldové mouky
140 g studeného másla
5 lžič cukru
80 ml studené vody
sůl
300 g jahod
1,5 lžičky citronové šťávy
1/2 lžičky sušeného zázvoru 
vejce


Máslo jsem nakrájela na kostky a spolu s moukou, 2 lžícemi cukru a špetkou soli jsem ho rozmixovala v chopperu. Pak jsem ho ještě rychle prohnětla rukou do koule, zabalila do fólie a dala na půl hodiny do lednice. Mezitím jsem omyté a stopek zbavené jahody nakrájela na plátky, promíchala se 2 lžícemi cukru, sušeným zázvorem a špetkou soli.
Troubu jsem vyhřála na 200°, připravila jsem si 4 čtverce z pečícího papíru cca 20 x 20 cm. Vychlazené těsto jsem rozdělila na 4 díly a z každého jsem vyválela na pečícím papíře (přes další kus papíru) zhruba kruhovou placku. Ty jsem přenesla i s papírem na plech, do středu jsem rozložila jahodovou  náplň tak, aby pokraji zůstaly asi 2,5 cm volné. Pomocí pečícího papíru jsem volné kraje těsta postupně přehrnula přes náplň (střed zůstal volný), potřela je rozšlehaným vejcem a lehce posypala poslední lžící cukru. Plech jsem dala do vyhřáté trouby, teplotu stáhla na 180°C a pekla asi  25 minut. 


Pokud jde rozvalování těsta na pečícím papíru, inspirovala jsem se u podobného receptu na blogu Pradobroty (který mimochodem doporučuji - jeho autorka tam má dobře popsané a hezky nafocené recepty, hlavně na moučníky). Určitě to byl lepší postup než v magazínu doporučené rozvalování na pomoučněném válu a vykrajování kruhů podle talířku. Vzniklé galetky byly sice takové rustikální (čti "šišaté"), ale na chuti jim to neubralo a práci to zjednodušilo.


46 komentářů:

  1. Stáňo, o galetkách jsem už slyšela i četla, ale ještě jsem nedělal.
    Máš je pěkné, jako z časopisu.
    Klidné dny.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  2. Stáňo, moučník se ti povedl, vlastně jsem tyto galetky ještě nepekla. Já nyní peču hlavně sušenky do zásoby, sladké již měsíc nejím. Letní ovoce v zimě vůbec nekupuji. Pro mne je to bez chuti a vůně :o))), počkám si na sezónu, pak si dám s chutí.
    Měj se hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, já je dělala taky poprvé. Nějak se to sešlo, že jsem narazila na ty jahody a pár dnů předtím jsem četla v časopisu recept :).

      Vymazat
  3. No mňam. My zrovna včera spořádali jahody jen se šlehačkou ;)
    Krásné odpoledne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, byly dobré, ani k ním nebyla potřeba ta šlehačka. Hezký den

      Vymazat
  4. Stáni,
    taky tady dělám MŇAM!!! S tím pečícím papírem je to vychytané!!!
    A byly doby, co jsem hooodně vařila, ale asi spíše pekla s magazínem Albert..Byly tam dobré recepty...Mám je poskládané ve skříňce a občas juknu..,.
    A moc hezky jsi nafotila Telč- je moc krásná...mám jí ráda!!
    měj se moc hezky Stáni, Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, já taky občas nějaký recept z magazínu vyzkouším nebo se nechám inspirovat. Tohle je zrovna v krátké době druhý - nedávno jsem sem dávala recept na pomazánku z červené řepy, kde jsem se nechala Albertem taky inspirovat.

      Vymazat
  5. Teda Stáňo, to je recept, hned se mi sbíhají sliny:-) Až budou nějaké pěkné jahody, tak určitě vím, co budu dělat:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, to je super recept, zauvažuji o něm. MOhla bych ho připravit kamarádovi, který má jahody rád. ☺♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to zas něco trochu jiného, já z jahod vlastně skoro nepeču, tohle byl takový experiment a docela se povedl.

      Vymazat
  7. Stáňo, galetky peču jen v létě, většinou s naším nebo darovaným ovocem, ale ty tvé fotky, ty mě fakt navnadily. Vypadají úžasně!
    Měj krásný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Velkolepá podívaná, jsem v " tréninku ", tak jen okukuji !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, já bych měla taky okukovat, ale holt jsem neodolala.

      Vymazat
  9. Galetky jsem ještě nikdy nedělala, ale jak vidím, tak bych neměla problém si na nich pochutnat.
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, není to špatný moučník. Já ho zkoušela poprvé a příjemně překvapil

      Vymazat
  10. Nedávno jsem viděla přípravu galetek v televizi a říkala jsem si, že bych to možná vyzkoušela. Nutně musí být špaldová mouka, nebo stačí i normální bílá?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, v původním receptu byla bílá mouka :) Já použila špaldovou, protože jsem ji doma měla a potřebuji si spotřebovat.

      Vymazat
  11. Jako z časopisu, nádhera. Ještě jsem je nejedla.

    OdpovědětVymazat
  12. Odpovědi
    1. Dominiko, děkuji. Bylto experiment - jsem ráda, že vyšel :)

      Vymazat
  13. Až jsem na ně dostala chuť, vypadají výborně. Taky musím někdy zkusit :)

    www.az-budu-velka.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  14. I já na ně v časopise koukala. Vidím, že se ti moc povedly, rustikální jsou prostě nejlepší :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, nakonec mi přišlo, že rustikální vzhled se k té špaldovce docela hodil :)

      Vymazat
  15. Stáni, my jahody taky kupujeme. Galetky neznám, ale ty tvoje vypadají skvostně, šišaté nešišaté. Měj pěknou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, každopádně nám chutnaly. Jen ještě příště do náplně zkusím dát trochu škrobové moučky, jestli to nezabrání vytékání šťávy.
      Hezký den i tobě

      Vymazat
  16. Stano, vypadaji skvele. Pokusim se ulozit si do pameti, ze je tu najdu:-).M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, doufám, že to nebudeš mít tak, jak já, když si snažím zapamatovat si zajímavou knížku, o které jsem četla. V knihovně mám pak v hlavě vymeteno ;-)

      Vymazat
  17. Stáni, galetky neznám, ale vypadají hodně lákavě, asi i díky jahodám. .o)
    Měj fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, já je pekla poprvé. Právě kvůli těm jahodám, co jsem náhodně koupila

      Vymazat
  18. Oo, tak to vypadá báječně! Já měla minulý týden jahodové fondy v čokoládě, to bylo také super. Už se těším na domácí jahody ze zahrady.

    OdpovědětVymazat
  19. Luxusní dezert.
    Přeji poklidný týden. Eva

    OdpovědětVymazat
  20. Mňam, tak tohoto bych se mohla doslova ujíst. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byly dobré, zvlášť druhý den, když se trochu naležely...

      Vymazat
  21. Jahodové knedlíky mám moc ráda. Já ty jahody snědla s řeckým jogurtem :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já z jahod peču opravdu málokdy - většinou je sním jen tak, max. s jogurtem.

      Vymazat
  22. Galetky vidím poprvé, ale hned mě zaujaly. V létě s jahodami ze zahrady je musím zkusit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to docela zajímavý recept, taky ho v létě asi zopáknu

      Vymazat
  23. Tak ty se Ti fakt povedly! Já se teď chystám na mřížkovaný koláč s jablky :) NA jahody ještě nemám moc chuť, jak není sezóna :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jahody v zimě taky moc nekupuju - jen když mne občas zláká hodně nízká cena. Což bylo v poslední době dvakrát. Jednou padly do knedlíků, podruhé do těch galetek. V létě zas z jahod skoro nepeču a nevařím a baštím je samotné nebo s jogurtem či zakysanýma vločkama

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)