sobota 18. ledna 2020

Mini bezé alias mini Pavlova

Tenhle moučník je v posledních letech populární pod názvem "dort Pavlova" (spolu s historkou o tom, jak ho upekl kuchař hotelu Wellington na počest ruské baletky Anny Pavlovové a inspiroval se přitom její baletní sukní).  Já jsem na něj ale chodila kdysi dávno do cukrárny, kde ho prodávali po názvem bezé, takže pro mne je to spíš to bezé :).
Pokud jde o  recept, prošla jsem několik webů a nakonec jsem to tak nějak zkombinovala dohromady. Místo velkého dortu jsem se rozhodla pro minibezé, protože velký dort by se u nás prostě najednou  nesnědl (tedy možná snědl, ale nacpat se takovým množstvím sladkého asi ideální není).


Suroviny
3 bílky
 150 g cukru
špetka soli
lžíce škrobové moučky
lžíce jablečného octa
smetana ke šlehání+moučkový cukr podle chuti
ovoce na ozdobení


Bílky se špetkou soli jsem šlehala nejprve na menší výkon, když začal sníh tvořit špičky, tak jsem přešla na větší rychlost. Když byl sníh už pevný, tak jsem po lžících zašlehala cukr a šlehala jsem dál, dokud sníh nebyl lesklý a netvořil pevné špičky, které se neohýbaly dolů. Na plech vyložený pečícím papírem jsem pak lžící vytvořila malé dortíky s prohlubní ve středu (nemám cukrářský sáček, kterým bych vytvořila pravidelné kulaté dortíky, tak jsem vsadila na rustikální vzhled).  Dala jsem péct, resp. sušit do trouby, kterou jsem předem vyhřála na  120°C. Po vložení plechu jsem teplotu stáhla na 100°C,  dortíky jsem sušila asi dvě hodiny (měly by být pevné a jít snadno odlepit od papíru) a pak je nechala ve vypnuté pootevřené troubě pomalu vychladnout (pomalé chladnutí by by mělo zabránit popraskání).



Šlehačku jsem vyšlehala dotuha a lžící ji navrstvila do prohlubní v jednotlivých minibezé a nahoře ozdobila ovocem.  Poprvé jsem použila normální smetanu na šlehání (31 % tuku), do které jsem nepřidala cukr, a mražené maliny. Chuťově byl výsledek dobrý, ale vzhledově to nebylo nic moc (šlehačka nebyla úplně pevná, takže trochu tekla a rozmražené maliny taky nejsou úplně estetické, zato víc kyselé). Podruhé jsem sáhla po smetaně na šlehání De Luxe (40 % tuku), která se se lžící moučkového cukru ušlehala krásně do tuha,   a zdobila jsem čerstvými malinami a borůvkami. A z tohoto druhého pokusu jsou i fotky.

 
Z uvedené dávky mi vyšlo 9 minibezé, takže jsme je měli na dvakrát. Zbylé jsem skaldovala v plastové krabičce - týden v ní přežily bez úhony, pak už jsme my nevydrželi odolávat chuti na sladké.



34 komentářů:

  1. Stáňo, peču, nebo spíš suším tyhle dobroty docela často. Po velkých dortech, které jsou moc krásné až do chvíle, kdy se do nich poprvé zakrojí, dělám taky tyhle jednoporcové pusiny. I já mám zkušenost, že uzavřené v krabici vydrží. Smetanu mám v lednici pořád, jahody na mrazáku - tak mě ani nečekaná chuť nebo návštěva nezaskočí.
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, nevím, jestli by to u nás jako rezerva pro návštěvy vydrželo. Obávám se, že bychom se o likvidaci postarali záhy sami s manželem - stejně jako tentokrát :)
      Hezký den i tobě

      Vymazat
  2. Úplně jsem dostala chuť. Já jsem ještě nikdy tuto sladkou záležitost nedělala. Už několikrát jsem si říkala, že ji zkusím a zatím zůstalo jen při myšlence.
    Pohodovou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já se na bezé chystala už hodně dlouho, tak konečně na ně došlo v rámci likvidace zbylý bílků z vánočního pečení. Měj se pěkně

      Vymazat
  3. Stáni, Pavlovu jsem objevila asi před dvěma lety a od té doby ji občas také dělávám. Je to TOP dobrota. Ty tvé vypadají moc lákavě, ale dnes máme Krtkův dort, takže sladké ke kávě bude. .o)
    Přeji krásnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, já má dneska v lednici "ke kafi" už taky jinou sladkost, bezé u nás padlo už před časem, jen napsání článku chvíli trvalo...
      Krásnou neděli i tobě

      Vymazat
  4. Stáni, nikdy jsem to nedělala. Nemůžeš mi poslat vzorek :-)? Vypadá to úžasně. Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, ráda bych, ale zmizelo to v nás do posledního drobečku :) Měj se pěkně.

      Vymazat
  5. Lákavé, léta chci vyzkoušet a stále nic...
    Hezkou neděli měj, Stáňo.

    OdpovědětVymazat
  6. Já dělala i velký dort, byl strašlivě dobrý.
    Ale tyto malé bezé miminka jsou krásné a já je brzy upeču taky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to vlastně není nijak složité a ty mini kousky mi přijdou praktičtější než velký dort.

      Vymazat
  7. WOW...to vypadá výborně.
    Tohle já neumím....ale dostala jsem Pavlovu před Vánocemi od mojí šéfové a moc jsem si na ni pochutnala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, na tom není nic složitého, určitě by se ti povedly taky. A dobré je to moc.

      Vymazat
  8. Ale víš co, nepřijde mi jako drama tahle laskomina, neobsahuje kvanta tuku, mouky a cukru.
    Pokud by tam nebyla ta šlehačka, je to docela dietka :-)
    Přiznám se, že ani samotným bezé bych nepohrdla, takže za mne plný počet bodů !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, no právě, že je tam ta šlehačka (a slušný kopec)... Jen mouka absentuje, ale nevím, jestli to tenhle fakt zachrání :-). Ale dobré to je, takže až zas někdy zbudou bílky....

      Vymazat
  9. Ahoj,
    zase super recept a tip. Mamka od dortu Pavlova mluví asi už dva roky, takže to budu muset udělat. Myslím si, že půjdu tvoji cestou a vyrobím více menších košíčků. Díky za skvělý tip:-)
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mně ty malé dortíky přijdou praktičtější. A na přípravu je to opravdu jednoduché.

      Vymazat
  10. Beze jsem slysela, ale vlstne nevedela, o co jde, ted uz to vim, dekuji:-), Stano. Pavlovu ale znam velmi dobre. Deti je miluji. I mne to desne chutna, s tou slehackou a cerstvym ovocem to nema chybu! M.

    OdpovědětVymazat
  11. Ty vypadají krásně, hned bych je ochutnala :) Díky za tip ke šlehačkou! Budu teď šlehat na dort, tak doufám, že se mi hned povede na první dobrou :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, tak šlehačka De Luxe (tuším byla z Kunína) se vyšlehala opravdu hodně do tuha.

      Vymazat
  12. Pusinky, šlehačka a ovoce - to prostě musí být dobré.
    U nás taky oblíbená sladkost.
    Krásné dny, Ilona.

    OdpovědětVymazat
  13. Odpovědi
    1. Ráďo, podle ohlasů je to oblíbený moučník mnoha mých čtenářek. Měj se pěkně

      Vymazat
  14. To já naopak nikdy Pavlovu nezkoušela, i když ji znám už dlouho.
    Tahle mini verze se mi ale líbí víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miniverze mi přijde šikovnější než velký dort - není třeba krájet, každý se s dortíkem pak pere samostatně na talířku... .)

      Vymazat
  15. Na pohled to vypadá moc pěkně a celkem i snadně dle popisku, ale pro mě by chuťově tento dezert bohužel nebyl.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já sněhové pečivo a šlehačku miluju, takže pro mne ideální kombinace

      Vymazat
  16. Pavlovu miluji! Tyto lehké šlehačkové dortíky mám mnohem raději než klasické dorty s máslovými krémy.

    Recept si ukládám a vyzkouším, až k nám někdo milý bude mít cestu. Díky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám taky raději šlehačkové moučníky,manžel preferuje těžké máslové krémy, takže u nás dortíky bývají o kompromisu. Ale tohle chutnalo i jemu.

      Vymazat
  17. Dobrý den, prosím o radu. Uprostřed se mi mini Pavlovy jakoby lepily, dcera to přirovnala k marshmalou. Nevíte prosím, kde sem udělala chybu? Děkuji....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já nejsem žádný expert, ale pokud Pavlova v prostředku trochu lepí, je málo usušená. Nicméně správná Pavlova prý uprostřed trochu vláčný být má. Já je sice usušila úplně, že jsou jako pusinky, ale to proto, že já to lepivé uprostřed moc nemusím.
      Hezký den

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)