středa 18. prosince 2019

Vladmír Vondruška - Právo první noci

Mám tu několik knižních restů, protože číst jsem v poslední době ještě jakžtakž stíhala, byť jen po troškách, ale psát o knížkách na blog už tedy ne.  Však tu poslední článek o přečtené knížce byl někdy v listopadu. Tak dřív než zapomenu své dojmy z přečtených knížek, zkusím se s těmi resty vypořádat. Knížku  Právo první noci jsem přečtela už víc než před měsícem, takže ta přijde na řadu jako první.


Příběh má tentokrát krátký prolog, který se odehrává o několik století později než vlastní příběh, což je poněkud zvláštní. Každopádně čtenáře trochu navnadí a vyvolá v něm otázky, jak kniha vlastně skončí. Samotný děj nijak nevybočuje z řady Vondruškových příběhů s Oldřichem z Chlumu. Hlavní linii tvoří  pátrání po příčinách podivných událostí souvisejících s Krakovcem,  které se postupně stáčí k údajnému právu první noci praktikovanému majitelem panství. V něm tentokrát hraje větší roli Diviš. Současně se ze začátku zdá, že se  bude rozvíjet ještě jedna linie související s pátráním, které vede na příkaz Přemysla Otakara Oldřich z Chlumu a které se týká ztracené listiny a intrik olomouckého biskupa. Tato dějová linka se ale v průběhu knihy rozmělní a tak trochu ztratí, což je škoda. A řekla bych, že ke konci autorovi došel dech a je takový uspěchaný a krkolomný - budu se opakovat, ale tato kniha tak trochu potvrdila můj dojem, že autor začíná upřednostňovat kvantitu před kvalitou.


Anotace
Během cesty po Moravě se panoš Ota setká se svou vzdálenou sestřenicí Miladou ze Zástřizlí. Je zoufalá a prosí ho o pomoc. Žije s rodiči na Krakovci nedaleko Prostějova, kde se v poslední době stalo několik podivných událostí, které vyvrcholily vraždou jejího snoubence. Co je však nejhorší, z jeho smrti podezírají ji. Panoš Ota se obrátí na svého pána, ale ten nemá chuť a ani pravomoc tu vyšetřovat. Jenže pak dojde k pokusu unést Miladu. To Oldřicha z Chlumu přesvědčí, že nejde o obyčejný zločin. Společně začnou rozplétat neuvěřitelný příběh, jehož nitky vedou hluboko do minulosti.


14 komentářů:

  1. Stáni, díky za další recenzi. Vzhledem k tomu, že pořád nemůžu číst knihy, díky tobě se vzdělávám. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jsem ráda, že tě moje knižní články baví.

      Vymazat
  2. Stáňo, i já děkuji. Trochu překvapení, Vondruškovy knihy bývaly zárukou dobrého čtení....
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, řekla bych, že na posledních knížkách je vidět, že autor píše aspoň dvě až tři ročně. Letos vyšla tahle, první díl Křišťálového klíče a ještě jedna s Adamem z Dobronína. A taky už možná vyvanulo kouzlo zajímavého prostředí...

      Vymazat
  3. Mě zaujalo to, že je to z Krakovce u Prostějova, takže nedaleko. Mám ráda, když se autor románů drží aspoň trochu historických reálií. Tvrz Krakovec je doložena až na konci 14. st. a rod ze Zástřizl ji koupil na konci 16. st. Tak hlavně, ať je příběh zajímavý a čtivý. Historických detektivek z Markrabství moravského moc není ;)
    Krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, já jsem o Krakovci na Moravě slyšela poprvé (znám jen Krakovec u Rakovníka).
      Hezký den

      Vymazat
  4. Přečetla jsem hodně Vondruškových knih. Začínala jsem u detektivek, pak jsem přelouskala, kromě posledního dílu všechny "Epopeje". Přemyslovské i Husitské. Jenen díl má cca 600 stránek, ale je to velice pěkné čtení a čte se jedním dechem. Doporučuji začít Husitskou epopejí, tam je příběh, který pokračuje ve všech dílech a člověk se dozví to, co nás ve škole neučili. Někde jsem četla nějakou kritiku, ale pro nás laiky to bohatě stačí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já jsem epopeje přečetla taky obě - Přemyslovskou i Husitskou. O Husitské epopeji jsem psala i tady na blogu. A detektivky jsem četla myslím všechny. Nečetla jsem řadu Sběratelé, Prodavači ... ostatků. Detektivky se mi víc líbily ty ze začátků obou sérií.

      Vymazat
  5. Tento styl knih mě nijak neláká,což nevadí, protože při mém čtecím rozptylu bych měla na seznamu ještě více knih než už mám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se k první Vondruškově detektivce dostala náhodou, líbilo se mi zasazení do středověku (resp. 16. století) i hlavní postavy.
      Jinak ale taky nestíhám číst vše, co bych chtěla :)

      Vymazat
  6. Tak nezni mi to uplne spatne, mohla bych si nejakeho Vondrusku precist, dekuji za tip. Hezky vecer, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, pokud si budeš chtít něo přečíst, tak doporučuji spíš někou knížku ze začátku obou detektivních řad (jedna je s Oldřichem z Chlumu, druhá s Adamem z Dobronína)- ty se mi zdály lepší (ale může to být tím, že to mělo kouzlo nového). Nebo povídky Krev na lopuchu.

      Vymazat
  7. Ahoj Stáni,
    ty víš, že já Vondrušku nevyhledávám, ale recenze se mi hodí, protože mám v okolí lidi, kteří ho čtou rádi. Teď aspoň vím, že tuto knihu jim kupovat nebudu. Těším se na další knižní články:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, číst se to dalo :), takže skalního milovníka V.V. by to asi uspokojilo.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)