sobota 14. září 2019

Vladimír Vondruška - Husitská epopej

Většinou když došlo na pauzu v mých čteářských článcích, bylo to tím, že vyšel další díl Husitské epopeje a já po něm konečně sáhla (resp. jsem si ho půjčila od mámy, které jsme celou řadu postupně kupovali jako dárek). Jednotlivé díly jsou pěkné "bichle", takže vždycky chvíli trvalo, než jsem se jimi prokousala.


Období husitského hnutí v českých zemích mapované na osudech jedné rodiny - tak by se asi stručně dala charakterizovat toto sedmidílné dílo z pera autora historických románů a detektivních příběhů Vladimíra Vodnrušky. Rod Prokopů pocházející z Písku se v průběhu více než osmi desítek let, kterým se epopej věnuje, větví a jeho členové se řízením osudu ocitají nejen v různých koutech  země, ale i na různých stranách pomyslných barikád, které se v českých zemích v těch poměrně pohnutých dobách naší historie vytvořily. Celé vyprávění je pojato jako kronika rodu sepisovaná dvěma bratranci, z nichž jeden je katolík, druhý ultrakvista, a jednotlivé kapitoly jsou tak prokládány jejich vysvětlujícími rozhovory.

Musím říci, že sedmidílná kniha vycházející v rozmezí pěti let, kde v jednotlivých dílech postupně přibývá postav, je na čtení poněku náročná. Když jsem začínala číst nový díl, tak jsem se vždycky chvíli orientovala, kdo je kdo (naštěstí v posledních dílech už byl vzadu v knize rodokmen rodu, který orientaci trochu ulehčoval). Osudy jednotlivých členů rodu byly hodně pestré a nečetly se špatně, i když samozřejmě nejde o historické dílo, ale o román na pozadí historických událostí. Nicméně myslím, že může být určitým přiblížením celého husitského hnutí a jeho vlivu na  dění v českých zemích i život obyčejných lidí  v 15. století. Na druhou stranu musím říci, že otravné mi přišly doprovodné rozhovory obou bratranců - by byly všechny na jedno kopyto. Autorovu zálibu ve zdvihání suknic už snad nechám bez komentáře - někdy už mi přišla hodně samoúčelná. A zvlášť ke konci se mi zdálo, že autor už příběh trochu zbytečně natahuje a některé motivy se opakují.


Anotace
Sedmidílná sága vypráví o událostech slavné i pohnuté doby 15. století v Českém království. Historicky věrně popisované události tvoří kulisu čtivého a napínavého příběhu rozvětvené rodiny Prokopů, jejíž příslušníky postaví neúprosný osud proti sobě.  
Vydalo nakl. MOBA v letech 2014 - 2019 

16 komentářů:

  1. Gratuluji, jsi kočka šikovná, já v létě přečtu s bídou jen blogy, natož takovou hodnotnou literaturu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, já letos přečetla jen poslední dva díly, ty přechozí jsem zdolala už v minulých letech - četla jsem je postupně jak vycházely. Ale je fakt, že letos jsem četla docela dost - mimo jiné i proto, že jsem si dvakrát léčila nějakou virózu v pelechu ;-)

      Vymazat
  2. Historické romány si občas od Vondrušky přečtu, ale tuto Epopej jsem nečetla a ani nevím, zda by se mi chtělo po ní sáhnout.Ale kdo ví! :-)
    Hezkou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mně tlusté knihy nevadí a navíc jednotlivé díly vycházely postupně. Taky nevím, jestli bych se pustila do celé řady najednou. Na jedné straně bych líp udržela v hlavě jednotlivé postavy a jejich vztahy, na druhé straně by toho asi bylo moc najednou.

      Vymazat
  3. Stáni, obdivuji, že jsi to přečetla. A díky moc za recenzi, zase vím o něco víc. Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, mně tlusné knížky nevadí, snad jedině u detektivek, kde jsem zvědavá na pachatele ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Páni, to jsou bichle. To já bych se svýma očima už nedala. Potřebuji velká písmenka a i SMS mi dělají problém. Ještě, že si můžu číst příspěvky na blozích na počítači. .o)
    Stáni, přeji krásnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, já už bez brýlí taky nic nepřečtu - na to mám už krátké ruce :-D

      Vymazat
  6. Ahoj,
    já vím, že ty víš, že nemám ráda historické romány a Vondrušku, ale když jsem četla tvůj článek, tak mi to připomnělo, jak jsem se učila na státnice z historie a husity jsem teda jako otázku fakt nechtěla:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, když jsem článek psala, tak jsem si na tebe vzpomněla - že touhle mojí četbou se určitě inspirovat nenecháš (narozdíl od Skály a Muže z ostrova Lewis :-))

      Vymazat
  7. Odvivuju Tě, že jsi to vše přečetla. Já jenom vidět takovouhle tlustou knihu, tak ji hned vracím :D Navíc historické romány mě moc neberou, takže tohle by u mě určitě úspěch nemělo.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měla vždycky problém se do dalšího dílu pustit, když jsem viděla, jak je to tlusté. Ale jak jsem se začetla, tak už to šlo samo

      Vymazat
  8. Ke gratulacím a obdivu se skutečně přidávám i já! Pana Vondrušku mám ráda, ale doba husitská opravdu není mé oblíbené historické období...
    Stáňo, měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, ona je to spíš rodinná sága zasazená do historických událostí a prim hrají příběhy jednotlivých členů rodiny. Takže se to nečetlo špatně

      Vymazat
  9. Chystám se na ní už X let, snad se konečně dokopu. Akorát to teda nejsou knížky do kabelky...:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eli, to tedy fakt nejsou. Učetla jsem to večer v posteli před spaním

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)