Aronie neboli černý jeřáb (či také temnoplodec, jak jsem objevila na netu) je keř nebo nízký strom příbuzný jeřábu. Její tmavě modré plody připomínající tvarem jeřabiny jsou v poslední době zahrnovány mezi superpotraviny, a to díky svému vysokému obsahu antioxidantů, bioflavonoidů, vitaminů P, C, B, A, množství
minerálů a dalších biologicky důležitých aktivních látek. Z jejích plodů se dají dělat sirupy, džemy, kompoty, likéry, šťáva se používá v potravinářství jako barvivo...
Na chalupě nám jeden stromek roste u cesty do vsi, takže jsem před dvěma týdny tak jako každýn podzim o víkendu sklízela.
Aronie mají poněku specifickou, malinko natrpklou chuť, která nemusí každému vyhovovat. Já je si z nich dělám džem, který si dávám do jogurtu - mám tuhle kombinaci moc ráda. A výroba džemu je jednoduchá, nenáročná a poměrně rychlá.
![]() |
Aroniový džem v kostce - ze stromu až do hrnce |
Aronie jsem otrhala ze stopek, nasypala do kastrolu, přidala jsem špetku soli (prý zvýrazní sladkost ovoce), svitek skořice a malinko podlila. Přkrytý kastrol jsem dala do trouby a pekla na mírný výkon, dokud aronie nezměkla. Pak jsem vyndala skořici, změklé plody jsem rozmixovala ponorným mixérem. Letos jsem ještě rozmixovanou hmotu zkusila propasírovat přes cedník, což se docela osvědčilo - výsledný džem je jemnější (ale loni byl bez pasírování taky dobrý). Propasírované aronie jsem nechala na sporáku ještě trochu odpařit, přidala jsem cukr a trochu rumu a ještě chvíli provařila. Pak už jsem jen plnila do skleniček, které jsem ještě zasterilizovala. A hned ráno jsem si dala k snídani dala zbytek do bílého jogurtu.
Letos jsem o ní uvažovala, ale chtěla jsem něco, co budeme moct jíst přímo ze stromu. Plody aronie jsou prý nejlepší po prvních mrazech, ale to je mají v merku i ptáci. Nakonec jsem zasadila muchovník. Ale stejně by mě zajímalo jak vlastně chutná, na tvých fotkách je to ve spojení s jogurtem více než lákavé :)
OdpovědětVymazatMartino, tak přímo na jídlo ze stromu asi aronie opravdu není - aspoň mně teda za syrova nějak extra nechutná.
VymazatStáni!!
OdpovědětVymazatDobrůtka. Aronie je prostě moc dobrá tou svojí chutí a ta barva!!Moc hezky jsi to nafotila a první jogurt s příchutí aronie určitě chutnal!! Ta špetka soli je vynikající- to mně naučila babička a dokonce takhle některé ovoce a plodiny zavařovala ve vlastní šťávě jen s tou špetkou soli... Krásný den Jarka
Jarko, děkuji. To o té soli ani nevím, odkud mám (možná od mámy), ale dávám ji třeba i do švestkových povidel
VymazatNo mňam!!! Hned bych si dala. Do jogurtu nebo na palačinky.
OdpovědětVymazatIlono, na palačinky jsem ji ještě nezkoušela. Na ty sobě dávám domáci rybízovou a mnaželovi (který je sladkomil) kupovanou jahodovou (tu vlastní nemáme)
VymazatStáni, tak já jsem tady evidentně jediný ignorant. Vůbec aronie neznám. Díky za osvětu. Měj pěkný pátek.
OdpovědětVymazatMarti, aronii nezná víc lidí. Já o ní taky dlouho nevěděla, obzory jsem si rozšířila až u manželových rodičů na chatě.
VymazatA já dostávám od kolegyně louťačky každý rok lahvičku likéru, který si jen tak pro zdraví v zimním čase upíjím. :-)
OdpovědětVymazatDžem by mi taky určitě chutnal!
Hezký den!
Hanka
Hanko, likér z aronie dělá moje čajová kamarádka a je skvělý.
VymazatJá džemíky moc ráda, jen je nedělám. Tchyně mojí dcery je dělá celoročně ze všeho, co doslova potká, takže i aronie mi byla dodána.
OdpovědětVymazatSimi, já se na stará kolena začínám dostávat do stadia "zavařím vše, co neuteče". Ale letos u nás byla mizerná sezóna, tak toho moc nebylo (ale sklep máme plný z loňska :-))
VymazatBabička má také na zahradě aronii, bohužel letos se moc dobře nevyvedla :/ Asi jak v květnu byly mrazíky, tak většina plodů opadala. Já je ráda používám do pečení místo borůvek :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
U nás je naopak aronie jedním z mála stromků, co mrazíkům unikl. Třešně jsme neměli skoro žádné, jablka taky ne, rybízu málo...
VymazatZaujalo mne použití aronii místo borůvek, to mne nenapadlo vyzkoušet.
Stáňo, aronii, respektive rozvar z ní jsem jedla jen jednou a stejně jako ty - s jogurtem. Moc mi chutnal.
OdpovědětVymazatPřeji hezký víkend, Helena
Heleno, aronie dává jogurtu takovou zajímavou příchuť - mám tuhle kombinaci moc ráda.
VymazatMáme ji taky:) a chutná nám.
OdpovědětVymazatA naložená v rumu je nej :)
Evo, rumem se nedá nic zkazit :-D
VymazatDěti mi to jist nechtějí, je ty superlativy moc nezajímají, ale tahle marmoška vypadá úžasně, Stáňo. M.
OdpovědětVymazatMarcelko, myslím, že ani ta moje marmeláda by děti nenadchla - tu specifickou, mírně trpkou chuť aronie prostě má... (ani manžel ji nemá v oblibě)
VymazatAronii neznám, ale podle popisu bude chuťově podobná černému rybizu. Z toho jsem dělala letos marmeládu a to je velká dobrota.
OdpovědětVymazatMíšo, aronie je víc trpká než černý rybíz. Nám černý rybíz v posledních letech na chalupě vůbec nejde, takže mám s marmeládou z něj smůlu. Kdysi jsme si dělala a byla fajn.
VymazatKoukám, že si celou dobu myslím, že na procházce vídám trnky a ony to budou asi aronie. No, tak žádný učený z nebe nespadl, že :D Děkuji za info
OdpovědětVymazatEli, rádo se stalo :-)
VymazatStáni, netuším, jak aronie chutná, ale džem vypadá lákavě. Já letos poprvé dělala ostružinový, ale zatím jsem ho neochutnala, tak snad nám bude chutnat.
OdpovědětVymazatPřeji prima neděli. D.
Dášo, ostružinový džem bude určitě skvělý. Já mám ostružiny ráda, ale bohužel nemám zdroje... Aronie má opravdu poněkud specifickou, natrpklkou chuť, ale do jogurtu je moc dobrá.
VymazatAronie je rostlinka, která mi naprosto uniká, znám ji jen v kupovaném čaji a tam chutnají všechny bobule stejně. Přiznám se, že venku bych asi keř vůbec neidentifikovala jako jedlý. Tak jsi mi dneska zase rozšířila obzory, Stáni. :)
OdpovědětVymazatJá aronii znám díky tomu, že ji manželovi rodiče měli kdysi na chatě a teta na zahradě. A na stará kolena mne začalo bavit zavařování, tak občas zaexperimentuji (aronii jsme poprvé vyzkoušeli někdy před 5 lety)
VymazatDžem vypadá naprosto suprově! Já o Aronii slyšela, ale nevěnovala jsem jí pozornost, teď aspoň vím, že se mám po ní mrknout :)
OdpovědětVymazatMyGoldenMind
Petro, vyzkoušej a uvidíš, jestli tě zaujme. Kromě džemu se z ní dá dělat taky likér (vyrábí kamarádka a je taky moc dobrý)
VymazatAronii jsem zatím nikdy nevyzkoušela, ale znám ji díky dědy, který o ni často mluvíval, jak je zdravá a prospěšná :) A jak tak čtu tvůj úvod k článku, tak tomu tak opravdu bude.
OdpovědětVymazatChytré knihy tvrdí, že zdravá je, já se přiznám, že pro mne je zajímavější, že mi v jogurtu chutná ;-)
VymazatStáni, tak stojím taky v řadě a chválím. Aronie je skvělá, jen je potřeba ji přidat ten cukr, jinak je to vážně jako jeřabina, co zkroutí pusu. Ale džem a zavařenina do jogurtu, to je skvostná mňamina, :o) taky dělám, taky chutná.
OdpovědětVymazatHani, já teď ještě dostala od šéfky skleničku šťávy, tak jsem zvědavá jaá bude (dneska jsem nestačila ochutnat). Ale džem do jogurtu je bezva a ten likér taky (raději jsem si ani neříkala o recept, aby se ze mne nestal alkoholik :D)
Vymazat