neděle 22. září 2019

M. Růžička - Mrtvá na pranýři

Ještě tu mám jeden prázdninový restík - knížku z hromádky dovolenkového čtení, které jsem si na začátku července nabrala v knihovně. Končící výpůjční lhůta (letos neobvykle dlouhá, protože u nás byla knihovna zavřená celé prázdniny) mne přinutila složit knížky nahromadu - a při té příležitosti jsem si uvědomila, že jsem na tuhle knížku, kterou jsem nakonec přečetla nikoliv na dovolené, ale na neschopence, zapomněla.


A rovnou musím říci, že na tento titul  jsem zapomněla hlavně proto, že mne knížka nezaujala. Okolnosti nálezu mrtvé učitelky, kterou někdo přivázal k místní turistické aktrakci - pranýři a vydloubl jí oči, sice slibují  temný a napínavý příběh, ale tohle očekávání zůstalo nenaplněno. Příběh nakonec skloune k takové komunální detektivce zabývající se korupcí a vztahy na městském úřadě. Amatérská dvojice detektivů  do případu moc nezapadá a celá knížka mi přišla hodně rozvláčná a nudná.
Takže tenhle článek je ze všeho nejspíš malým varováním, čemu se v knihovně při obcházení regálů s detektivkami vyhnout.


Anotace
Staré české přísloví praví, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. V případě násilné smrti mladé učitelky a nenápadného ředitele vlastivědného muzea se toto pořekadlo vyplnilo doslova děsivě a idylické prostředí malého šumavského městečka se promění v místo naplněné strachem a vzájemným podezíráním. Mikuláš Kameník, který se s přítelkyní Lucií přistěhoval do malé osady nad městem teprve před pár týdny, musí co nejrychleji najít rafinovaného pachatele, aby ochránil sebe i svou rodinu. Vraždy jsou totiž spáchány obzvlášť brutálním způsobem a odkazují na místní zvláštnost – Kohoutí kříže..
Vydalo nakl. MOBA v r. 2018 


22 komentářů:

  1. já tyto prázdniny toho moc nepřečetla...hezké dny Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já toho letos úplně málo nepřečetla, ale rozhodně nemůžu tvrdit, že čtu samou hodnotnou literaturu ;-) (třeba zrovna v tomto případě)

      Vymazat
  2. Ahoj,
    tuto zelenou řadu znám až od tebe a někdy se na ně budu muset v knihovně podívat. Každopádně včera mi mamka řekla, že bych už měla číst taky něco jiného než jen detektivky - zrovna jsem dočetla Šachové figurky a jdu na dalšího Chrise Cartera:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zelená řada českých detektivek je taková trochu loterie - někdy dobré, někdy slušné a někdy mizerné (i můj letní výběr byl mixem všech typů). Takže rozhodně doporučuji půjčovat v knihovně...
      Jinak - já čtu taky převážně detektivky. Prostě oddychovka :-)

      Vymazat
  3. No, jak je vidět, o nic jsem nepřišla :o)
    Stáňo, děkuji za hodnocení a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, to jsi tedy fakt nepřišla. Já knížku sice dočetla, ale já dočtu skoro všechno :-).

      Vymazat
  4. Díky za Tvůj názor. Určitě tedy po této knížce v knihovně nesáhnu.
    Hezké už podzimní dny, Stáňo!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, o nic nepřijdeš, když si tento titul necháš ujít.

      Vymazat
  5. Stáni, a přitom má knížka celkem lákavý název. Díky za recenzi. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, všakmne taky název a anotace zlákaly... Ale fakt mne to moc nebavilo.

      Vymazat
  6. Stáni já teď čtení tak šidim,ale i tak moc děkuji za recenzi.
    Krásné podzimní dny ti přeji.Z💙

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, tak v případě tohoto titulu jsi o nic nepřišla :-)

      Vymazat
  7. O prázninách jsem nepřečetla téměř nic, protože jsem se učila na maturitu (takže jen učebnice a to se nepočítá). Každopádně teď to doháním (a že mám obrovský seznam!:D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já naopak četla víc o prázdninách - měla jsem týden dovolenou na chalupě a to byla taková vedra, že jsem se hlavně povalovala ve stínu a pak jsem byla skoro 14 na neschopence a to taky bylo víc času na čtení (co taky v posteli dělat, že?)

      Vymazat
  8. Ani se nedivím, že knížka ležela tak dlouho netknutá, aby by mě taky moc nezaujala :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On název ani anotace nezněly špatně, ale nesplnila očekávání, no...

      Vymazat
  9. Marcela - Nordic Passion24. září 2019 v 21:19

    Tak děkujeme za varování, Stáňo:). M.

    OdpovědětVymazat
  10. Kdybych zde měla vytáhnout všechny své resty, styděla bych se.
    Až odložím hrábě, nůžky, pilu, zbude čas stát se intelektuálně poplatnou.
    Jsi borec, já přes léto mění podobu do negramotné :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, nejsem dobrá, ale líná, takže se za vedra válím ve stínu - s knihou. Ovšem obávám se, že literatura, kterou čtu zas tak moc intelektuálně nepovznáší (tahle knížka tedy rozhodně ne)

      Vymazat
  11. No vidíš Stáňo a mě zrovna zaujal název knihy, tak jsem článek rozklikla a ono je to nejspíš v závěru tak jediné zajímavé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já podle názvu taky čekala zajímavější příběh

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)