pátek 5. července 2019

Jindřiška Ptáčková - Dva kroky od stínu

Především léto je období, kdy sahám v naší pobočce Městské  knihovny po zelených hřbetech  knih z edice Původní česká detektivka. Léto je prostě doba vyloženě oddychové literatury. A tentokrát mi ani nic moc jiného nezbývalo. Městská knihovna letos zavírá všechny pobočky na celé prázdniny, takže když jsem se tam pro zásobu dovolenkového čtení na chalupu na konci června vypravila, byly regály už skoro poloprázdné a výběr notně omezený.



Příběh sice sleduje pátrání po vrahovi mladé dívky, kterou našli brutálně uškrcenou pomocí houslové struny, ale není úplně klasickou detektivkou, protože vraha známe už vlastně od začátku příběhu a linie pátrání vlastně už řeší jen o to, jakým způsobem se přijde na to, kdo a proč vražil.  Vrah je sebestředný  egoista a domácí tyran přesvědčený o své výlučnosti a právu brát jakousi vlastní pokřivenou spravedlnost do svých rukou. Až jsem si říkala, že autorka vrahův charakter vyhnala do absurdna, že taková pokřivená osobnost snad ani nemůže existovat. Ale možná opravdu ještě ve spoustě lidí nenávist k jinakosti nebo sklon k postupné domácí tyranii, jen ho třeba nedávají tolik najevo. 
Jako dovolenkové čtení tahle knížka  nebyla úplně špatná a víc jsem od ani vlastně nečekala. A jen tak mimochodem -  ilustrace na obálce moc neladí s obsahem.


 Anotace
Kdo a proč zavraždil mladou ženu dva týdny před svatbou? Kupodivu – s vrahem se seznámíme už v první čtvrtině příběhu. Komu se ho podaří odhalit? Profesionálnímu týmu, nebo někdejšímu úspěšnému kriminalistovi, dnes na odpočinku? Tolik zmařených životů, tolik těch, kterým nadosmrti zůstane jizva na duši! A přitom na počátku byl egoismus, netolerance, ješitnost i neschopnost přijmout život takový, jaký je
Vydalo nakl. MOBA v r. 2014 

 

14 komentářů:

  1. Prázdninové čtení...než odjedeme musím zavítat do knihovny a vypůjčit si něco letního čtení. Těším se na lenošení s knihou, štrykování, kupání a chození tam i onde :o)
    Hezké léto měj. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, ano - před prázdninami vedou mé roky vždycky do knihovny - nějaké detektivny a holčicí čtení pro mne patří k létu.

      Vymazat
  2. Taky jsem si v knihovně vypůjčila ,,prázdninové" čtení. I když u nás bude knihovna zavřená asi jen na 14 dní, takže nebude problém jít si pro další várku.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, u nás normálně bývá knihovna zavřená taky taky 2 - 3 týdny, ale tentokrát zavírají z nějakého důvodu (tuším přenačení kníh nebo něco takového) opravdu na celé léto. Takže se všichni zásobovali na konci června a bylo to v regálech znát.

      Vymazat
  3. Stáni, já si bohužel myslím, i když jsem to nečetla samozřejmě, že to možná bude podle pravdy. Psychopatů je bohužel kolem nás hodně a nepoznáš je. Většinou působí sympaticky a jsou oblíbení, dokud jde vše podle nich. Znám to ze života. Ale promiň tento negativní komentář. Nebudu se opakovat, jak jsem ti vděčná za tyto recenze. Díky a měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to přece není negativní komentář (a i kdyby byl - máš na negativní názor právo), jen názor. A možná bohužel pravdivý.

      Vymazat
  4. Taky přes léto ujíždím na knížkách. Já pro změnu vzala útokem knihkupectví, když jsem byla naposledy v Čechách. Koupila jsem si 2 pořádně tlusté knížky. Jednu plánuji přečíst před dovolenou, druhou si nechávám do letadla :-) H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já mám v záloze ještě poslední díl Vondruškovy Husitské epopeje (což je pořádná bichle). Z knižek z knihovny jsem přečetla zatím dvě detektivky a knížku, co jsem dostala k narozeninám (minirecenze na budou časem) a teď dočítám předposlední díl té Husitské epopeje. Já si knížek teď o dovolené užila - měla jsem nějakou letní virózu, tak jsem nic moc nenachodila ani neudělala na chalupě, ale spíš jsem se fak povaloval a četla.

      Vymazat
  5. Popis knihy zní skvěle. A máš pravdu, že ta obálka moc neladí, ale to nevadí. Důležitý je obsah a jak se ti kniha líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, ta fotka na obálce dělá dojem, že oběť byla nějaká lehká děva nebo aspoň barová tanečnice - a ona daňová poradkyně.

      Vymazat
  6. Zatím jsem tu pravou letní knihu nenašla. Detektivky mám ráda, jen nějak pořád nenastal ten správný klid na čtení.
    Stáňo, děkuji za tvé recenze.
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, rádo se stalo. Já první červencový týden četla docela dost - jak jsem na chalupu přijela s nějakou virózou, tak jsem se dost povalovala a lenošila. Takže ještě i dvě další recenze budou. V pracovním procesu toho přečtu výrazně méně (zas ale málo sahám po takových těch obyčejných českých detektivkách, ty jsou pro mne hlavně prázdninovou záležitostí)

      Vymazat
  7. Ahojky,
    příběh nezní špatně, detektivky mám v poslední době nejraději. I když momentálně mám rozečtený životopis Michelle Obama, což je pořádný tlusťoch. I mně to bude nějakou dobu trvat:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já zas nejsem moc na životopisy, těch jsem přečetla jen pár. Před sebou mám ale taky slušnou "bichli" - poslední díl Husitské epopeje od Vodnrušky.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)