čtvrtek 4. července 2019

Rychlá bublanina

 Višeň je jeden z mála stromů na naší zahradě, který slibuje alespoň nějakou úrodu - na většině ostatních nám květy nebo už nazasené plůdky na jaře spálily mrazíky. Už pomalu dozrávají a snad z nich bude alespoň pár marmelád. Ale nějaké už v podstatě uzrálé plody nám oklepal vítr, který dorazil spolu s pondělními bouřkami. A když je na zahradě ovoce málo, je člověku líto nějaké nechat jen tak v trávě napospas špačkům, i když je ho  malá miska. 
Volba tedy padla na bublaninu - ke snídani i odpolednímu čaji přidje vhod. Na tu existuje řada receptů, já volila ten nejjednodušší - hrnkový.  Chtěla jsem něco velmi   jednoduchého, rychlého, ze surovin, kterými disponovala naše lednice, a kompatabilního s naší stařičkou troubou, která se poněkud hůře reguluje.


Suroviny
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
0,5 hrnku oleje
prášek do pečiva
2 vejce
ovoce  


Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme ostatní surovin a, zamícháme. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe  ovocem (v mém případě to byla malá miska vypeckovaných višní a třešně z jednoho kompotu, kterých máme po loňské nadúrodě ve sklepě ještě několik). Pečeme ve středně vyhřáté troubě dokud povrch nezačne zlátnout (pro jistotu propečenost ještě zkontrolujeme špejlovým testem).
Použila jsem střední plech (cca 35 x 25 cm) a hrnek o objemu 2 dl.


20 komentářů:

  1. Stáni, skvělý letní moučník, jenže my jsme letos bez třešní. Ale mám rybíz, takže bych mohla upéct rybízovou.:o)
    Měj fajn prodloužený víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, pro třesně, co jsou na bublanině, jsem vlezla do sklepa, nikoliv na strom :-). Třešní se nám urodilo tolik, že bych je nejspíš spočítala na prstech jedné ruky. Jen višně nepomrzly, takže těch trochu bude (pokud je dřív, než dozrajou, nesklidí špačci). A mimochodem - rybíz se letos taky nepovedl, švestky nejsou, blumy taky ne a jablek bude pár. Prostě - loni bylo všeho moc, letos se nám neurodí skoro nic.

      Vymazat
  2. Stáni, super rychlý koláč.
    Já teď pekla meruňkový - nám vítr zase zaklepal meruňkama. Byl trochu kyselejší, ale zmizel hned.
    Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, meruňkový bych si dala taky. Ale to jedině až se vrátím do Prahy a koupím nějaké na trhu. Tady na Vysočině si na vlastní meruňky musíme nechat zajít chuť.

      Vymazat
  3. Takové rychlé pečení mám ráda. Třešní jsme taky letos měli jen tak do pusy. Švestky a jablka utrpěly pondělním krupobitím, takže spousta toho šla ze stromu a jablka, která nespadla, tak jsou kroupami potlučená. Na frak dostaly i indiánské borůvky(muchovník), takže žádná sláva to asi letos se sklízením nebude.
    Hezký sváteční den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám se loni urodilo všeho hodně, nestíhala jsem málem zavařovat, letos je to mizérie, i rybízu, který se rodí každý rok, je pomálu. Jen višeň trochu urodila...

      Vymazat
  4. Stáni, tak ta je úžasně rychlá. Tu vyzkouším, už tedy ne z čerstvých třešní, ale mám plný mrazák. Díky a měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to je moje oblíbená chalupářská buchta - žádné vážení, žádné (skoro) nádobí... Já třešně použila z loňské úrody - z kompotu a kombinovala jsem s čerstvými višňěmi

      Vymazat
  5. Tyhle rychle recepty se vzdy hodi, takze diky za nej. Bublanina vypada moc dobre! M.

    OdpovědětVymazat
  6. Stáni, když jsem byla malá, měli jsme doma bublaninu každou chvíli. Od té doby, co mám vlastní domácnost, jsem ji snad ještě nepekla. Děkuji za inspiraci :-) H.

    OdpovědětVymazat
  7. Stáňo, i já mám tyhle rychlé recepty moc ráda. Momentálně jdeme na meruňkové vlně, dělala jsem už několikrát bublaninu šlehačkovou, je podobně jednoduchá, jako ta tvoje.
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, ze šlehačkového těsta jsme kdysi dělávali bábovku, která mi moc chutnala.Díky za připomenutí - vyhrabu recept a někdy ji upeču.

      Vymazat
  8. Taky jsme letos už dvakrát dělali bublaninu z višní. Nám jich letos na dvou mladých stromech uzrálo dost a i když úroda nebude tak bohatá jako loni, tak i přesto u nás nějaká ty jablíčka, ořechy, švestky a hroznové víno bude :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás to se zbytkem úrody bude asi mizérie - rybízu je málo,jablek pár, švestky skoro žádné... :-(. Ale urodilo se loni, tak aspoň vyjíme zavařené zásoby ze sklepa :-)

      Vymazat
  9. Mňam, ta vypadá krásně. U nás to s ovocem vypadá stejně, všechno opadalo. Na třešni měla babička přesně 3 třešně :D Ani malin se nám letos moc neurodilo. Jedině doufat, že příští rok bude líp. Ale doufám, že zase všeho nebude moc. To člověk neví, co s tím pak. Mohlo by se to střídat - jeden rok hodně jablek, druhý třešní a tak xDD

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme toho loni měli taky moc, že jsme nevěděli pomalu co s tím a víkendy na chalupě i týden dovolené jsem z větší části strávila zavařováním. A letos pomalu není ani co zobnout, když jdu po zahradě. Přírodě člověk holt neporučí :-)

      Vymazat
  10. Ahojky,
    bublaninu mám moc ráda a recept vypadá snadně. Určitě ho vyzkouším:-) V nejbližší době se ale chystám na sušenky z vloček, které dělá vždy kolegyně a které jsou naprosto luxusní:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Hanko, sušenky z vloček jsem ještě nepekla, tak budu s napětím čekat, až dáš výsledek pečení a recept na blog.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)