Já vím, že recept jsem sem dávala před pár dny, ale chci si tu sama pro sebe odložit další a říkám si, že to udělám ve chvíli, kdy ještě může být pro někoho inspirací. Tedy teď, kdy jahodová sezóna ještě neskončila.
Já jahody miluju zejména čerstvé, takže je prostě jím nejčastěji samotné, max. si k nim přidám bílý jogurt. Ale aspoň jednou za sezónu koupím dvoukilový košík kunratických jahod, jejichž plantáže jsou kousek od nás, a uděláme si právě i ty tvarohové noky s jahodovou omáčkou.
Kdo neznáte, můžete se inspirovat - je to rychlé a dobré
Suroviny (2 větší porce)
250 g tvarohu (použila jsem vaničkový)
1 vejce
6 - 7 lžic dětské krupičky
špetka soli
asi 600 g jahod
cukr podle chuti
1 - 2 lžičky škrobové moučky
šlehačka nebo zakysaná smetana na ozdobu
Na omáčku překrájíme omyté a odstopkované jahody na menší
kousky. Podlijeme trochou vody (stačí opravdu malinko - pustí šťávu) a
posypeme cukrem. Necháme dusit na malém plameni, až pustí šťávu (pokud máme pevnější jahody, tak je malinko rozmělníme třeba šťouchadlem na brambory, ale v omáčce by měly zůstat kousky). Odebereme pár lžic šťávy, necháme zchladnout a rozmícháme v ní škrobovou
moučku. Nalijeme zpátky do jahod a provaříme.
Na noky utřeme v misce tvaroh se žloutkem a špetkou soli a
vmícháte dětskou krupičku (já dávám že začátku vždycky asi 2/3 uvedeného
množství a pak přidávám podle potřeby). Z bílku vyšleháme tuhý snih, opatrně
ho vmíchátme do tvarohové směsi a podle potřeby ještě případně přidáme krupičku (těsto by nemělo být tuhé, ale nemělo by taky příliš lepit).
Pomocí dvou kávových lžiček tvoříme noky a házíme je do
vroucí vody. Od chvíle, kdy vyplavou na hladinu, se vaří asi 5 - 8 minut
(pro kontrolu jeden vyndáme a překrojíme). Vyndáme děrovanou naběračkou, na talířích polijeme horkou jahodovou omáčkou a ozdobíme buď ušlehanou šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
No teda, to vypadá tak lákavě! Hned bych si dala. A přitom je recept celkem jednoduchý. Snad se mi doma objeví dostatečné množství jahod, abych jej mohla taky vyzkoušet. :)
OdpovědětVymazatRecept je opravdu jednoduchý a jsou dobré i s borůvkovou omáčkou (aspoň z těch českých, z kanadských jsem to nezkoušela)
VymazatAhoj, to vypadá tak dobře, já miluji jahody! Dneska jsem konečně pekla ty sušenky, tak snad bude brzy recept na blogu 😊
OdpovědětVymazathanko, na recept na sušenky se ráda kouknut
VymazatStáni, to vypadá luxusně. A moc hezky si nafotila. Měj pěkný víkend.
OdpovědětVymazatMarti, s focením jídla pořád bojuju, tak jsem ráda že tohle vyšlo dobře.
VymazatStáňo, mňam! Hned bych ochutnala, vypadají skvěle.
OdpovědětVymazatPřeji hezkou sobotu, Helena
Heleno děkuji a hezkou zbytek víkendu i tobě.
VymazatDobrota! Zůstal by po mně jenom prázdný talíř!
OdpovědětVymazatHezký víkend!
Hanka
Hanko, co myslíš, že zůstalo po nás ;-)?
Vymazaturčitě vyzkouším, jahody mám sice už jen v mražáku, ale nevadí pěkný den Sv.
OdpovědětVymazatSvětlo, tak doufám, že se povede a bude chutnat
VymazatStáni, tohle těsto je TOP na léto...Odjíždíme na Vysošinu, už se těším na každoroční borůvkové.
OdpovědětVymazatJen místo noků dělám mini knedlíčky. Kombinace s jakýmkoliv čerstvým letním ovocem je skvělá.
Hanko, s borůvkami je dělám taky - je to výrazně jednodušší než balit knedlíky ;-). Užijte si Vysočinu
VymazatMňam, vypadají báječně! :))
OdpovědětVymazatDěkuji :-)
VymazatHmmm, tak to vypadá báječně. Určitě vyzkouším. M.
OdpovědětVymazatMarcelo, my je máme moc rádi. Věřím, že budou mít úspěch i u vás.
VymazatStáni, vypadá to moc dobře. Jahody mám už v mrazáku, ale to asi nevadí. V týdnu budu muset vyzkoušet, mám ráda tato sladká jídla. :o)
OdpovědětVymazatPřeji prima dny. D.
Dášo, mrazákové jahody budou na omčku dobré taky. A skvělé jsou i borůvky...
VymazatMňam! Nás čekají zítra u rodičů tvarohové knedlíky s meruňkami, už se moc těším. H.
OdpovědětVymazatMeruňkové už jsem dělala letos taky a určitě si je někdy zopáknu, byť jen z kupovaných meruněk
VymazatNeuvěříš, ale velmi podobný recept mám také nachystaný :D Já jahody mám taky nejradši čerstvé. V nálevu se mi hnusí a mražené nejsou ono.
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Já jahodový kompot taky moc nemusím.
VymazatTvůj recept bude určitě nějaký zdravější než ten můj ;-)
Vypadá to jako jedna velká dobrota :) My už teď jahody na zahradě nemáme, ale alespoň je mi článek inspirací ke koupi a k vyzkoušení receptu :)
OdpovědětVymazatA nebo můžeš vyrazit na borůvky - s borůvkovou omáčkou jsou ty noky taky super
VymazatMňam, parádní recept! :)
OdpovědětVymazatNáš oblíbený. Skvělé je to i s borůvkami, ale ty mne letos nějak minuly :-/
Vymazat