pátek 19. července 2019

Tvarohové noky s jahodovou omáčkou

Já vím, že recept jsem sem dávala před pár dny, ale chci si tu sama pro sebe odložit další a říkám si, že to udělám ve chvíli, kdy ještě může být pro někoho inspirací.  Tedy  teď, kdy jahodová sezóna ještě neskončila. 
Já jahody miluju zejména čerstvé, takže je prostě jím nejčastěji samotné, max. si k nim přidám bílý jogurt. Ale aspoň jednou za sezónu koupím dvoukilový košík kunratických jahod, jejichž plantáže jsou kousek od nás, a uděláme si právě i ty tvarohové noky s jahodovou omáčkou.
Kdo neznáte, můžete se inspirovat  - je to rychlé a dobré


Suroviny (2 větší porce)
250 g tvarohu (použila jsem vaničkový)
1 vejce
6 - 7 lžic dětské krupičky
špetka soli
asi 600 g jahod
cukr podle chuti
1 - 2 lžičky škrobové moučky
šlehačka nebo zakysaná smetana na ozdobu


Na omáčku  překrájíme omyté a odstopkované jahody na menší kousky. Podlijeme trochou vody (stačí opravdu malinko - pustí šťávu) a posypeme cukrem. Necháme dusit na malém plameni, až pustí šťávu (pokud máme pevnější jahody, tak je malinko rozmělníme třeba šťouchadlem na brambory, ale v omáčce  by měly zůstat kousky). Odebereme pár lžic šťávy, necháme zchladnout a rozmícháme v ní škrobovou moučku. Nalijeme zpátky do jahod a provaříme.

Na noky utřeme v misce tvaroh se žloutkem a špetkou soli a vmícháte dětskou krupičku (já dávám že začátku vždycky asi 2/3 uvedeného množství a pak přidávám podle potřeby). Z bílku vyšleháme tuhý snih, opatrně ho vmíchátme do tvarohové směsi a podle potřeby ještě případně přidáme krupičku (těsto by nemělo být tuhé, ale nemělo by taky příliš lepit). Pomocí dvou kávových lžiček tvoříme  noky a házíme je do vroucí vody. Od chvíle, kdy vyplavou na hladinu, se vaří asi 5 - 8 minut (pro kontrolu jeden vyndáme a překrojíme). Vyndáme děrovanou naběračkou, na  talířích polijeme horkou jahodovou omáčkou a ozdobíme buď ušlehanou šlehačkou nebo zakysanou smetanou. 

28 komentářů:

  1. No teda, to vypadá tak lákavě! Hned bych si dala. A přitom je recept celkem jednoduchý. Snad se mi doma objeví dostatečné množství jahod, abych jej mohla taky vyzkoušet. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Recept je opravdu jednoduchý a jsou dobré i s borůvkovou omáčkou (aspoň z těch českých, z kanadských jsem to nezkoušela)

      Vymazat
  2. Ahoj, to vypadá tak dobře, já miluji jahody! Dneska jsem konečně pekla ty sušenky, tak snad bude brzy recept na blogu 😊

    OdpovědětVymazat
  3. Stáni, to vypadá luxusně. A moc hezky si nafotila. Měj pěkný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, s focením jídla pořád bojuju, tak jsem ráda že tohle vyšlo dobře.

      Vymazat
  4. Stáňo, mňam! Hned bych ochutnala, vypadají skvěle.
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrota! Zůstal by po mně jenom prázdný talíř!
    Hezký víkend!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. určitě vyzkouším, jahody mám sice už jen v mražáku, ale nevadí pěkný den Sv.

    OdpovědětVymazat
  7. Stáni, tohle těsto je TOP na léto...Odjíždíme na Vysošinu, už se těším na každoroční borůvkové.
    Jen místo noků dělám mini knedlíčky. Kombinace s jakýmkoliv čerstvým letním ovocem je skvělá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, s borůvkami je dělám taky - je to výrazně jednodušší než balit knedlíky ;-). Užijte si Vysočinu

      Vymazat
  8. Marcela - Nordic Passion20. července 2019 15:32

    Hmmm, tak to vypadá báječně. Určitě vyzkouším. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, my je máme moc rádi. Věřím, že budou mít úspěch i u vás.

      Vymazat
  9. Stáni, vypadá to moc dobře. Jahody mám už v mrazáku, ale to asi nevadí. V týdnu budu muset vyzkoušet, mám ráda tato sladká jídla. :o)
    Přeji prima dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, mrazákové jahody budou na omčku dobré taky. A skvělé jsou i borůvky...

      Vymazat
  10. Mňam! Nás čekají zítra u rodičů tvarohové knedlíky s meruňkami, už se moc těším. H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Meruňkové už jsem dělala letos taky a určitě si je někdy zopáknu, byť jen z kupovaných meruněk

      Vymazat
  11. Neuvěříš, ale velmi podobný recept mám také nachystaný :D Já jahody mám taky nejradši čerstvé. V nálevu se mi hnusí a mražené nejsou ono.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jahodový kompot taky moc nemusím.
      Tvůj recept bude určitě nějaký zdravější než ten můj ;-)

      Vymazat
  12. Vypadá to jako jedna velká dobrota :) My už teď jahody na zahradě nemáme, ale alespoň je mi článek inspirací ke koupi a k vyzkoušení receptu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nebo můžeš vyrazit na borůvky - s borůvkovou omáčkou jsou ty noky taky super

      Vymazat
  13. Odpovědi
    1. Náš oblíbený. Skvělé je to i s borůvkami, ale ty mne letos nějak minuly :-/

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)