pátek 8. března 2019

Třešňové muffiny s kokosem

Muffiny jsou moučník, který peču snad nejčastěji. Asi proto, že nedají moc práce - patřičné suroviny se prostě smíchají a je skoro hotovo. Pro inspiraci jsem opět sáhla do knížky 1 těsto, 100 muffinů a prototže z léta máme spoustu třešňových kompotů a v mrazáku ještě i zbytek mražených, vybrala jsem recept právě s nimi. Plusem bylo i to, že v něm šlo použít i kokosové mléko, jehož plechovka mi už drahnou dobu zavazela ve špajzu


Suroviny 
140 g hladké mouky 
140 g celozrnné špaldové mouky
1 lžíce prášku do pečiva,
špetka soli
105 g cukru (krupice)
40 g strouhaného kokosu
250 ml kokosového mléka
2 vejce
sklenice kompotovaných třešní
6 lžic šťávy z kompotu
mražené třešně na ozdobu


Postupovala jsem jako vždycky - v jedné misce jsem smíchala sypké suroviny a pokrájené kompotované třešně. Ve druhé misce jsem v kokosovém mléce rozšlehala vajíčka, přimíchala kompotovou šťávu a pak jsem to lehce vmíchala do sypké části. Na vršek každého muffinu jsem vmáčkla jednu mraženou třešni na ozdobu. Pekla jsem na 200° asi 20 minut.



Na višňové muffiny s čokoládou to nemá, ale kombinace třešní a kokosu je taky docela zajímavá. Snědly se za víkend všechny :-). Ale příště možná upeču zas něco jiného, aby to tu nebylo samý muffin :-)




26 komentářů:

  1. Opäť niečo co vyzera suprovo. Musim povedat že robim skor kolace ako. muffiny ale dostala som na Vianoce muffinovy plechac tak aspon mozem vyskusat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. Já dělám muffiny docela často a ráda různě obměňuju recepty...

      Vymazat
  2. Muffiny vypadaji dobre, mame je take radi, ale zase tak casto je nedelam. Ted prave mam chut na neco kynuteho:-). Hezky vikend, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, já se zas nepouštím do kynutého... U muffinů se cítím jistější co do výsledku ;-)

      Vymazat
  3. Stáni, také o nich přemýšlím. Mám plný mrazák třešní z léta ... :o) Ty Tvoje vypadají skvěle, takže určitě je zkusím.
    Měj krásný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, my už máme mrazákové třešně skoro pryč, ale na chalupě ještě mraky třešňových kompotů, tak jsem chtěla zlikvidovat aspoň nějaký z těch, co jsou doma. A od Vánoc zbyl kokos a kokosové mléko už jsem měla doma taky pěkně dlouho a volalo po spotřebování. Takže taková likvidace zbytků :-D

      Vymazat
  4. Stáňo, muffiny vypadají božsky :)
    A zaujalo mě to kokosové mléko. To jsem snad v životě nekoupila a ani bych nevěděla, na co ho použít. Musím si o něm něco vyhledat a přečíst.
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, já to mléko koupila před časem, že ho vyzkouším. A pak mi tu dlouho leželo, protože jsem na něj pozapomněla. A nakones se hodilo do těch muffinů :-)

      Vymazat
  5. Stáni, vypadají skvěle. Měj pěkný víkend.

    OdpovědětVymazat
  6. Stáni i u nás muffiny vedou.. a ty tvé vypadají úžasně.
    S třešněmi jsem ještě nezkoušela. Moc děkuji za recept.
    Krásný víkend ti přeji.Z♥

    OdpovědětVymazat
  7. Stáňo, když máš takovou muffinovou knihu, chápu, že chceš mnohé vyzkoušet. Taky to tak bylo, teď se u nás ustálily dva druhy. Nicméně pro milovníky kokosu (jako je třeba moje mamka :o)) jako dělané!
    Ráda je vyzkouším!
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, my máme taky pár oblíbených. Tentokrát jsem lovila v knize, protože jsem chtěla použít ty třešně - máme hromadu kompotů z léta, tak aby se to spotřebovalo. A hodilo se, že byly s kokosem - ten zbyl od Vánoc.

      Vymazat
  8. Tohle je kategorie, kterou milují hlavně děti.. jsou mezi nimi populární a když se zeptáš, nač mají chuť, odpověď je skoro vždy stejná.
    Stejně jako Hely se u nás ustálily dva nejoblíbenější druhy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simono, u nás je miluju hlavně já - protože mi přijdou rychlé a jednoduché :-)

      Vymazat
  9. Bohužel nemůžu kokos, ale muffinky vypadají nádherně. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Betty, díky za pochvalu. Ten kokos šel s třešnemi překvapivě dobře dohromady - nebýt knížky, tak mne to asi nepapadlo. Když nemůžeš kokos, můžeš zkusit ty višňové s čokoládou, co jsem dávala recept někdy před měsícem :-)

      Vymazat
  10. mnamky, to by som si dala :D ja som robila trikrat muffiny a ani raz nevyšli tak ako som chcela :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deno, mně taky úplně pokaždé nevyjdou ideálně. Tyhle se ale celkem vyvedly.

      Vymazat
  11. Ahojky,
    recept vypadá skvěle, myslím, že ho doma brzy zkusíme:-) Ukazovala jsem ho i mamce, taky ji zaujal:-) A táta miluje vše sladké, tam je to jasné:-D
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, u nás měly tyhle muffiny celkem úspěch, tak snad zabodují i u vás.

      Vymazat
  12. Taky mi hrozně sedí kokos k třešním :) Já pekla muffiny minulý víkend - s pšeničnými klíčky, borůvkami a mandlemi a i brácha si pochutnal :) Krásně se ti povedly!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, díky za pochvalu. A borůvky nejsou špatný nápad - mám ve špajzu borůvkový kompot, tak bych ho mohla do muffinů využít.

      Vymazat
  13. Taky ráda peču muffiny :D Vypadají skvěle:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Já peču muffiny taky ráda a občas si i ráda zaexperimentuji...

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)