V týdnu chodím z práce docela pozdě a pokud tedy večer vařím, vybírám recepty rychlé. Dneska jsem oprášila jeden, který už jsem dlouho nedělala. Hlavní surovinou je kuskus, oblíbená příloha arabské kuchyně, která se nevaří, ale jen zalévá vroucí tekutinou. Moje pojetí kuskus tedy zrovna arabské není, ale rychlé a jednoduché ano.
Suroviny (2 porce)
200 g kuřecího masa
(použila jsem prsní řízek)
3 stroužky česneku
3 sušená rajčata v oleji
1 červená paprika
5 cherry rajčat
1 naťová cibulka
100 g kuskusu
1 lžička másla
150 ml kuřecího vývaru
sůl, koření podle chuti
(já použila směs "Salát pikant" od Antonína)
Kuřecí maso jsem nakrájela na nudličky, promíchala se solí a kořením a rychle orestovala na lžíci oleje ze sušených rajčat. Orestované maso jsem odložila stranou a na další lžíci orestovala nakrájenou zeleninu. Do nízkého kastrolu jsem nasypala kuskus, přidala kousek másla a zalila vroucím vývarem. Přikryla jsem pokličkou, nechala tekutinu vsáknout (trvá to tak 5 minut) a kuskus jsem pak načechrala vidličkou. Do pánve jsem k zelenině vrátila maso a trochu je prohřála. Přidala jsem kuskus, promíchala a mohla jsem servírovat. Na talíři si to ještě někdy sypeme sýrem grana padano.
Kuskus je super, vařím vždycky ala co dům dal, hlavně zeleninu ;)
OdpovědětVymazatHezký víkend.
Já taky zeleninu dávám podle toho, co je zrovna v lednici. Jen sušená rajčata a česnek tam jsou skoro vždycky.
VymazatKuskus moje oblíbené jídlo pracující ženy ;))) Rychlé, chutné... U nás nejvíce jede s tuňákem.
OdpovědětVymazatDělám i nasladko.
Přeji hezký víkend. Eva
S tuňákem ho zkusím možná někdy do práce, manžel na ryby moc není.
VymazatJá to pořád říkám, že jsem nevzdělaná. Ještě jsem kuskus do našeho jídelníčku nezařadila. A jak to vidím, tak by u nás odmítnutý nebyl. Zkusím!
OdpovědětVymazatHezkou sobotu!
Hanka
Stáni, já mám kuskus ráda, ale nedělávám ho, občas ho mám u dcery, protože můj muž to nechce, i když to nikdy neochutnal :-) Měj pěknou sobotu.
OdpovědětVymazatMarti, takhle můj muž odmítá variantu, kam se dávají sušené meruňky. Ale možná bys to mohla zkusit, třeba by to dopadlo jako s tou bublaninou ;-)
VymazatAhojky,
OdpovědětVymazatjá jsem kuskus nikdy neměla, ale asi ho zkusím. Líbí se mi recept s kuřecím masem, jen dám asi méně zeleniny a přidám naopak více sýra, neb my jsme sýrová rodina:-) Díky za tip:-)
Hanka z ciculka.cz
Hani, kuskus je hodně jednoduchý na přípravu a dá se různě obměňovat, dá se jíst teplý i studený...
VymazatJá ho mohu ve všech příchutích, ráda ho chodím nakupovat do speciálních prodejen, kde je nepřeberné množství chutí, přísad a pak to zase dá jídlu úplně jiný rozměr.
OdpovědětVymazatTvoje bašta vypadá skvěle, mňam..
Simi, to je dobrý tip. Kouknu po nějaké ochucené variantě, až budu mít cestu kolem nějakého obchodu s arabskými specialitami.
VymazatStáni, kuskus se u nás neujal, ale mně celkem chutná, takže když ho uvařím, tak si ho i sním. .o) Zato pohanku zkouším přidávat do rizota a to nikomu nevadí. Tvoje rychlá véča vypadá skvěle. .o)
OdpovědětVymazatMěj prima víkend. D.
Dášo, děkuji. U nás je tohle jídlo oblíbenější než rizoto, to vlastně vůbec nedělám. Zeleninu dávám různou - podle toho, co mám zrovna doma, ale nikdy nechybí sušená rajčata, ta mi v něm chutnají hodně.
OdpovědětVymazatStáni, kuskus boduje jen u mě. Nejlepší mívají v arabských zemích, tam ho můžu na kila, ale doma, s tím "co dům dal" většinou zachrání mi rychlo oběd do práce.Takze díky za tvoji variantu.
OdpovědětVymazatMěj se moc fajn.
My mívali dost často kuskus jako rychlou večeři, když s námi ještě bydlel syn a chodil pozdě z tréninků. Pak nějak upadl trochu v zapomnění, ze kterého se ho budu snažit vytáhnout.
VymazatStáni, tyhle rychlovky frčí i u nás, kuskus máme rádi. Loni jsem objevila červenou čočku, i ta je úžasně rychlá na přípravu, takže u nás zdomácněla taky. Používám ji ne jako běžnou na kyselo, ale stejně jako třeba ten kuskus. S masem i bez něj, se zeleninou, na studeno i teplou....
OdpovědětVymazatMěj prima dny, Petra
Petro, já mám k luštěninám velice podezřívavý postoj - vlastně je jím jen v pomazánkách. A teď pro mne byla překvapením polévka z červené čočky z pytlíku - ta mi docela chutnala. Asi bych měla čočce dát ještě šanci v jiných receptech (na kyselo ji ráda nemám)
VymazatStáni, pochutnala bych si u vás! Kuskus máme všichni moc rádi, někdy s masem, někdy jen se zeleninou - super rychlé jídlo.
OdpovědětVymazatPřeji hezkou neděli, Helena
Heleno, kuskus je fakt rychlovka.
VymazatTakto podobně dělávám kuskus i já, ale úplně nejvíc ho mám ráda s tofu. Dokonce jsem tuto variatu kuskus s tofu naučila mít ráda i přítele, což považuji za velký pokrok :)
OdpovědětVymazatEli, to zní jako výzva. Můj muž tofu považuje za podezřelou a zbytečnou potravinu... Ale prvně vyzkouším na sobě. Myslím, že by mi to mohlo chutnat - mně tofu nevadí.
OdpovědětVymazatKuskus je mnou hodně oblíbený..a protože existuje v bezlepková varianta, takže u mne jednička.
OdpovědětVymazatStáni moc děkuji za recept a měj se moc krásně.Z🖤
Zdeni, to jsem netušila, že je i bezlepková varianta kuskusu. Ale je to fajn, aspoň máte širší výběr potravin - ono tvořit jídelníček bez lepku není úplně jednoduché. Hezké dny.
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatDěkuji za recept,vypadá lákavě,vyzkouším,kuskus mám ráda a dělám si ho často.Mám ráda i bulgur,pohanku a cizrnu.Přeji hezké dny.Předcházející komentář jsem odstranila,udělala jsem tam blbý překlep.Hezké dny
OdpovědětVymazatJitko, budu ráda, když se mým receptem inspiruješ. Já bulgur ještě nezkoušela a cizrna mi moc nejede. Ale kuskus je taková hodně vděčná surovina.
VymazatS kuskusem taky moc ráda pracuju, když nemám čas na vaření :) Tyhle směsi jsou prostě nejlepší a často mě i na nejdýl zasytí :) člověk si to taky může připravit na mnoho způsobů - střídat koření, zeleninu, sušená rajčata, olivy, semínka... Fajn je, že je toto jídlo dobré i studené :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Míšo, máš pravdu, že kuskus je fajn i jako krabičkový oběd do práce.
Vymazat