čtvrtek 28. března 2019

Hummus

Hummus je studený pokrm, nebo chceme-li dip, pocházející z oblasti Středního východu, jehož základem je cizrna.  Má tedy poměrně vysoký obsah bílkovin a vlákniny (a pro mne je to zatím jediná konzumovatelná podoba cizrny). Kromě základní verze existují i různé ochucené variace (s rajčaty, řepou...). V poslední době se docela rozšířil i v tuzemských "vodách", dá se koupit už hotový v některých obchodních řetězcích (třeba Mark&Spencer má hodně dobrý). Ostatně zkoušela jsem ho před časem i já - ze suché cizrny (a zařekla jsem se, že už nikdy více). Tentokrát jsem sáhla raději po sterilované...


Suroviny (2 porce)
 160 g sterilované cizrny
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce pasty tahini
2 stroužky česneku
sůl, citronová šťáva podle chuti
studená voda podle potřeby


Cizrnu jsem dala (i s nálevem, kterého ve mnou použité konzervě bylo hodně málo) do nádoby tyčového  mixéru, přidala jsem prolisovaný česnek, olivový olej, trochu soli a pastu tahini. Vše jsem tyčákem rozmixovala a protože byla směs příliš hustá, naředila jsem ji trochu studené vody a znovu promixovala. Na závěr jsem hummus dochutila  citronovou šťávou a ještě trochou soli.
Podávala jsem na kváskovém bochníčku z pekárny Kabát, ale skvěle se k hummusu hodí i pita chleba (nebo se do něj dají namáčet kousky zeleniny  či nachos).


Musím říci, že výroba ze sterilované cizrny je výrazně jednodušší (vaření cizrny je fakt dlooouhé) a výsledek mi přišel lepší (jemnější). A pokud nejste česnekově hodně otrlí, tak možná raději dejte jen jeden stroužek (od nás prý byl cítit až o tři patra níž)

24 komentářů:

  1. Jsem maličko potrefená východem a jejich dobrotami, takže tuhle laskominu mohu.
    Já si cizrnu vařím poměrně často, chce ji nechat bobtnat jako fazole třeba celou noc.
    Tvé obrázky ... no prostě slintám tu !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, děkuji - ono to s těmi rajčátky a cibulkou bylo takové fotogenické, že to šlo samo.

      Vymazat
  2. Stáni, vypadá to lákavě. Dala bych si a česnek miluju. Měj hezký večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, dobré to bylo. Manžel tedy tvrdil, že je tam moc česnesku, ale on to stejně jen ochutnával (nemá luštěninové pomazánky rád) a já mám česnek ráda i množství větším než malém ;-)

      Vymazat
  3. Z cizrny dělám pomazánky často, z té sterilizované. Mám ji moc ráda.
    Hezký večer, Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, já jsem teď hummus dlouho nedělala, musím se polepšít a vyzkoušet i nějaké ochucené varianty.

      Vymazat
  4. Zatím jsem doma takovou pomazánku nedělala. Myslím, že mne trochu odradilo ochutnání hummusu již hotového koupeného. Luštěniny a i všelijaké různé pomazánky máme jinak rádi. Ale zkusit bych Tvůj recept mohla. :-)
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, pro mne je naopak hummus zatím jediný způsob, jak pozřít cizrnu. Já s luštěninami moc nekamarádím...

      Vymazat
  5. Také jsem ho dělala minulý víkend a já také dala 2 stroužky česneku, ale na 360g cizrny a stejně to byla děsná síla :D Mě nejvíc chutná hummus s římským kmínem z lídlu :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, já mám česnek ráda, tak jím nešetřím. Manželovi to mohlo být fuk, on luštěninové pomazánky nejí, takže měl k večeři fazole se slaninou.

      Vymazat
  6. Hummus dělám celkem často, protože přesně jak píšeš, kupovaný se dá jíst jen z Marks and Spencer.
    Jen nedávám vodu, ale trochu dobrého jogurtu (to znám z Anglie) a římský kmín.
    Stáňo, měj hezký víkend, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tak já příště ten jogurt vyzkouším - zni to jako zajímavý experiment. S římským kmínem ho taky chci někdy udělat, ale to budu muset dát míň česneku, tentokrát jsem tam dala dávku, která by nepochybně přerazila všechny další přidané chutě.

      Vymazat
  7. Já mám celkově ráda cizrnu i humus:) Domácí jsem ale ještě nezkoušela:O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, vyzkoušej. Když použiješ sterilovanou cizrnu, tak je to hotové za chvilku.

      Vymazat
  8. Stáni, nikdy jsem to nejedla, asi se budu muset po Humusu podívat. Myslím, že ho mívají i v Lidlu, nevíš jaký je odtud?
    Přeji krásný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, já ten lidlovský měla kdysi dávno a myslím nebyl úplně špatný (ale na ten z M&S chuťově nemá)

      Vymazat
  9. Já jsem dřív jedla hummus denně, až jsem se ho tak přejedla, že jsem ho neměla snad už rok.. Ale vždycky jsem si ho kupovala, doma jsem si ho nikdy sama neděla, jelikož nemáme mixér :/

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Domi, jak je výroba hummusu jednoduchá, tak bez mixéru je to trochu problém. Přemýšlím, jak to dřív na tom Středním východě dělali, když mixéry nebyly ;-). Ale v tvém případě se nedivím, že jsi sahala po kupovaném

      Vymazat
  10. Tak si tak říkám,že jsem si ještě humus doma nedělala.A přitom ho můžu.. ráda vyzkouším.Moc děkuji za nakopnuti.Z🖤

    OdpovědětVymazat
  11. Zdeni, výroba hummus opravdu není složitá a hotové je to jedna dvě (tedy když se použije ta sterilovaná cizrna ;-))

    OdpovědětVymazat
  12. Určitě je příprava ze sterilované cizrny rychlejší, proč ne, že? Také si ráda občas ušetřím čas v kuchyni. Hummus jsem již doma několikrát připravila a ač luštěniny můj muž rád má, tahle pomazánka mu zrovna moc nechutnala, ale to vůbec nevadí, stejně ji dělám :o)).
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, ze sterilované cirzny je to rozhodně akčnější. Namáčení a vaření té suché dělá z hummus jídlo, které se musí naplánovat a to mi pokaždé tak úplně nevyhovuje.

      Vymazat
  13. I já dělám hummus ze sterilované cizrny, i když poprvé tomu tak nebylo. Vaření cizrny je dlouhý proces, který taky ráda vynechám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eli, přesně - s vařením je to na dlouhý loket. Já surovou cizrnu poprvé použila proto, že jsem si dostala (máma mi koupila na dovolené na trhu v Tunisu a část mi jí dala)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)