Hummus je studený pokrm, nebo chceme-li dip, pocházející z oblasti Středního východu, jehož základem je cizrna. Má tedy poměrně vysoký obsah bílkovin a vlákniny (a pro mne je to zatím jediná konzumovatelná podoba cizrny). Kromě základní verze existují i různé ochucené variace (s rajčaty, řepou...). V poslední době se docela rozšířil i v tuzemských "vodách", dá se koupit už hotový v některých obchodních řetězcích (třeba Mark&Spencer má hodně dobrý). Ostatně zkoušela jsem ho před časem i já - ze suché cizrny (a zařekla jsem se, že už nikdy více). Tentokrát jsem sáhla raději po sterilované...
Suroviny (2 porce)
160 g sterilované cizrny
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce pasty tahini
2 stroužky česneku
sůl, citronová šťáva podle chuti
studená voda podle potřeby
Cizrnu jsem dala (i s nálevem, kterého ve mnou použité konzervě bylo hodně málo) do nádoby tyčového mixéru, přidala jsem prolisovaný česnek, olivový olej, trochu soli a pastu tahini. Vše jsem tyčákem rozmixovala a protože byla směs příliš hustá, naředila jsem ji trochu studené vody a znovu promixovala. Na závěr jsem hummus dochutila citronovou šťávou a ještě trochou soli.
Podávala jsem na kváskovém bochníčku z pekárny Kabát, ale skvěle se k hummusu hodí i pita chleba (nebo se do něj dají namáčet kousky zeleniny či nachos).
Musím říci, že výroba ze sterilované cizrny je výrazně jednodušší (vaření cizrny je fakt dlooouhé) a výsledek mi přišel lepší (jemnější). A pokud nejste česnekově hodně otrlí, tak možná raději dejte jen jeden stroužek (od nás prý byl cítit až o tři patra níž)
Jsem maličko potrefená východem a jejich dobrotami, takže tuhle laskominu mohu.
OdpovědětVymazatJá si cizrnu vařím poměrně často, chce ji nechat bobtnat jako fazole třeba celou noc.
Tvé obrázky ... no prostě slintám tu !!!
Simi, děkuji - ono to s těmi rajčátky a cibulkou bylo takové fotogenické, že to šlo samo.
VymazatStáni, vypadá to lákavě. Dala bych si a česnek miluju. Měj hezký večer.
OdpovědětVymazatMarti, dobré to bylo. Manžel tedy tvrdil, že je tam moc česnesku, ale on to stejně jen ochutnával (nemá luštěninové pomazánky rád) a já mám česnek ráda i množství větším než malém ;-)
VymazatZ cizrny dělám pomazánky často, z té sterilizované. Mám ji moc ráda.
OdpovědětVymazatHezký večer, Ilona
Ilono, já jsem teď hummus dlouho nedělala, musím se polepšít a vyzkoušet i nějaké ochucené varianty.
VymazatZatím jsem doma takovou pomazánku nedělala. Myslím, že mne trochu odradilo ochutnání hummusu již hotového koupeného. Luštěniny a i všelijaké různé pomazánky máme jinak rádi. Ale zkusit bych Tvůj recept mohla. :-)
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Hanko, pro mne je naopak hummus zatím jediný způsob, jak pozřít cizrnu. Já s luštěninami moc nekamarádím...
VymazatTaké jsem ho dělala minulý víkend a já také dala 2 stroužky česneku, ale na 360g cizrny a stejně to byla děsná síla :D Mě nejvíc chutná hummus s římským kmínem z lídlu :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Míšo, já mám česnek ráda, tak jím nešetřím. Manželovi to mohlo být fuk, on luštěninové pomazánky nejí, takže měl k večeři fazole se slaninou.
VymazatHummus dělám celkem často, protože přesně jak píšeš, kupovaný se dá jíst jen z Marks and Spencer.
OdpovědětVymazatJen nedávám vodu, ale trochu dobrého jogurtu (to znám z Anglie) a římský kmín.
Stáňo, měj hezký víkend, Helena
Heleno, tak já příště ten jogurt vyzkouším - zni to jako zajímavý experiment. S římským kmínem ho taky chci někdy udělat, ale to budu muset dát míň česneku, tentokrát jsem tam dala dávku, která by nepochybně přerazila všechny další přidané chutě.
VymazatJá mám celkově ráda cizrnu i humus:) Domácí jsem ale ještě nezkoušela:O
OdpovědětVymazatTerko, vyzkoušej. Když použiješ sterilovanou cizrnu, tak je to hotové za chvilku.
VymazatStáni, nikdy jsem to nejedla, asi se budu muset po Humusu podívat. Myslím, že ho mívají i v Lidlu, nevíš jaký je odtud?
OdpovědětVymazatPřeji krásný víkend. D.
Dášo, já ten lidlovský měla kdysi dávno a myslím nebyl úplně špatný (ale na ten z M&S chuťově nemá)
VymazatJá jsem dřív jedla hummus denně, až jsem se ho tak přejedla, že jsem ho neměla snad už rok.. Ale vždycky jsem si ho kupovala, doma jsem si ho nikdy sama neděla, jelikož nemáme mixér :/
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Domi, jak je výroba hummusu jednoduchá, tak bez mixéru je to trochu problém. Přemýšlím, jak to dřív na tom Středním východě dělali, když mixéry nebyly ;-). Ale v tvém případě se nedivím, že jsi sahala po kupovaném
VymazatTak si tak říkám,že jsem si ještě humus doma nedělala.A přitom ho můžu.. ráda vyzkouším.Moc děkuji za nakopnuti.Z🖤
OdpovědětVymazatZdeni, výroba hummus opravdu není složitá a hotové je to jedna dvě (tedy když se použije ta sterilovaná cizrna ;-))
OdpovědětVymazatUrčitě je příprava ze sterilované cizrny rychlejší, proč ne, že? Také si ráda občas ušetřím čas v kuchyni. Hummus jsem již doma několikrát připravila a ač luštěniny můj muž rád má, tahle pomazánka mu zrovna moc nechutnala, ale to vůbec nevadí, stejně ji dělám :o)).
OdpovědětVymazatÁla
Álo, ze sterilované cirzny je to rozhodně akčnější. Namáčení a vaření té suché dělá z hummus jídlo, které se musí naplánovat a to mi pokaždé tak úplně nevyhovuje.
VymazatI já dělám hummus ze sterilované cizrny, i když poprvé tomu tak nebylo. Vaření cizrny je dlouhý proces, který taky ráda vynechám.
OdpovědětVymazatEli, přesně - s vařením je to na dlouhý loket. Já surovou cizrnu poprvé použila proto, že jsem si dostala (máma mi koupila na dovolené na trhu v Tunisu a část mi jí dala)
Vymazat