neděle 24. března 2019

Na Babku

Předem naplánovaný program nám neumožnil vyrazit na výlet v sobotu, kdy bylo krásné počasí k výletu jako stvořené. Ale nalákalo nás natolik, že jsme si výlet nechtěli nechat ujít a rozhodli se vyrazit  v neděli. Ráno jsme nenechali odradit pošmourným počasím, které připomínalo spíš podzimní než jarní den, a vyjeli jsme. Jen nám bylo jasné, že žádné daleké výhledy se tentokrát konat nebudou, i když na nějaký kopec vylezeme.


Nevypravili jsme se nikam daleko - na okraj přírodního parku Hřebeny, který je kousek od Prahy. Auto jsme zaparkovali v Řevnicích (u samoobsluhy) a po zelené jsme vyrazili směrem do lesa. Na kraji lesa se k zelené připojila modrá a kolem Lesního divadla jsme stoupali do kopce. Z rozcestí Pod Strážným jsme dál stoupali už jen po modré až na skalnatý vrcholek Babka (z modré TZ na něj vede krátká značená odbočka). Je z něj docela pěkný rozhled - jen by to bývalo chtělo trochu lepší počasí. Díky nízké oblačnosti bylo všechno jakoby v oparu.

 




Z Babky jsme dál pokračovali po modré až na rozcestí Pod jezírkem, odkud nás  čekalo stoupání k malému jezírku. Malé jezírko obklopené skalkami a několika chatami, nad kterým je pomníček hajného, který zde byl nešťastnou náhodou zastřelen na novoročním honu v r. 1918, bylo totiž překvapivě nejvyšším místem našeho dnešního výletu. 





Od jezírka jsme klesali stále po modré až do vesničky Halouny, kde jsme se rozhodli udělat si malou zacházku - k hospodě U zrzavého paviána. Podle jejího zaplnění i podle křepelčího vývaru s bylinkovými knedlíčky, který jsem si dala, soudím, že tam  docela dobře vaří.

Z Haloun jsme se dali kus po zelené, ale za vsí jsme odbočili po pěšince podél lesa, která nás po chvíli dovedla na žlutou. A po ní jsme došli pohodlnou zpevněnou lesní cestou zpátky do Řevnic.


Celkem jsme ušli asi 12 km s převýšením 400 výškových metrů. Cesta vedla většinou po lesních pěšinách, takže pro cyklisty by to moc nebylo (i když dva na crossových kolech jsme tedy potkali).


24 komentářů:

  1. Měli jste pěknou jarní výšlapavou neděli i když tedy počasí bylo trochu o něčem jiném, nežli to ukázkové sobotní :-).
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadáš v těch skalách velice spokojeně a i když jste neměli sluníčko v zádech, příroda je příroda !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, i když nebylo sluníčko, bylo to fajn a vyčistili jsme si hlavy

      Vymazat
  3. Hezky jste se prošli, Stáňo.
    A křepelčí vývar s bylinkovými knedlíčky? Dala bych si ;)
    Hezký začátek nového týdne.
    Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, tak mne ten vývar v nabídce zaujal a neodolala jsem, byť jsme původně plánovali jen pivo.

      Vymazat
  4. Páni Stáni.. úžasný výšlap máte za sebou.
    Krásné jarní výlety Vám oběma přeji. Z♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, díky. Snad nám zas brzo nějaký výšlap vyjde.

      Vymazat
  5. Stáni, jste velcí turisté! Díky za krásnou reportáž. Měj pohodový vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, nás to oba baví, takže se snažíme občas vyrazit - co čas (a trochu i to počasí) dá.

      Vymazat
  6. Ano, sobotni pocasi hodne lakalo. My tedy spis pracovali venku na zahrade, ale vylet by bodnul. V nedeli uz jsme byli lenivi, i kdyz ani to nedelni pocasi nebylo nakonec tak zle. Hezky den, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, nás čekají práce na zahradě až za 14 dnů, tak se ještě snažíme něco nachodít. Pak už nás "pohltí" chalupa a práce kolem ní

      Vymazat
  7. Ahojky, to vypadá na parádní výlet, líbí se mi moc fotky z lesa a z těch skal. Já měla o víkendu samé zařizování a němčinu:-) Příroda je lepší:-)
    hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to fajn, i když bez nějakých turistických pamětihodností.

      Vymazat
  8. Stáni, pěkný výšlap. Vy už jste zahájili, nás to teprve čeká, ale kdo ví, kdy. Ty fotky na skále jsou super.
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
  9. Dášo, ten skalnatý vrchol Babky se mi taky moc líbil. Jen výhled díky počasí nebyl tak pěkný, jak mohl být v sobotu.

    OdpovědětVymazat
  10. Jaro je tady a s ním i vaše výlety! Stáňo, ty nezklameš! Bereš nás na hezká místa!
    Přeji pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, děkuji. Nám stačí vyrazit do lesa a jsme spokojení. Jsem ráda, že se tam líbilo i tobě.

      Vymazat
  11. Zase se potvrzuje, že i kousek za domem najdeme pěkná místa. V neděli sice slunce nesvítilo, ale pro pěší výlet bylo počasí super, o čemž svědčí i Tvoje tričko s krátkým rukávem:-).
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, no stoupání docela pěkně zahřálo. I když nevím, jestli to tričko nebylo odvážné příliš a nemá podíl na viróze, co mne skolila včera do postele (a pracovní neschopnosti)

      Vymazat
  12. Koukám, vy teda často lezete po kopcích :) Moc se mi vaše výlety líbí! A krásně vše popisuješ :) Vždy narazíte na nějakou zajímavost, to se nám teda moc často nestává při našich procházkách přírodou :) Pobavil mě název hospody U zrzavého paviána, sama mám zrzavou barvu vlasů, tak je to ještě o to vtipnější :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, my kopce docela rádí (sice prvně funím a nadávám, kdo tu trasu vymyslel, ale rozhled pak většinou to funění vynahradí). Výlety plánuju s mapy.cz a vždycky si tam v okolí rozklikám všechno, co je vyznačené, abych věděla, na co se případně kouknout. A taky najdu příhodné hospody na trase ;-)

      Vymazat
  13. Do Řevnic a toho krásného kraje kolem bych se někdy chtěla vrátit, takže ti moc děkuji za tip na výlet.
    Přeji fajn dny, pa.

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)