pátek 15. března 2019

Kuskus se zeleninou a kuřecím masem

V  týdnu chodím z práce docela pozdě a pokud tedy večer vařím, vybírám recepty rychlé. Dneska jsem oprášila jeden, který už jsem dlouho nedělala. Hlavní surovinou je kuskus, oblíbená příloha arabské kuchyně, která se nevaří, ale jen zalévá vroucí tekutinou. Moje pojetí kuskus tedy zrovna arabské není, ale rychlé a jednoduché ano.


Suroviny (2 porce)
200 g kuřecího masa 
(použila jsem prsní řízek)
3 stroužky česneku
3 sušená rajčata v oleji
1 červená paprika
5 cherry rajčat
1 naťová cibulka
100 g kuskusu
1 lžička másla
150 ml kuřecího vývaru
sůl, koření podle chuti 
(já použila směs "Salát pikant" od Antonína)


Kuřecí maso jsem nakrájela na nudličky, promíchala se solí a kořením a rychle orestovala na lžíci oleje ze sušených rajčat. Orestované maso jsem odložila stranou a na další lžíci orestovala nakrájenou zeleninu. Do nízkého kastrolu jsem nasypala kuskus, přidala kousek másla a zalila vroucím vývarem. Přikryla jsem pokličkou,  nechala tekutinu vsáknout (trvá to tak 5 minut) a kuskus jsem pak načechrala vidličkou. Do pánve jsem k zelenině vrátila maso a trochu je prohřála. Přidala jsem kuskus, promíchala a mohla jsem servírovat. Na talíři si to ještě někdy sypeme sýrem grana padano.

 

28 komentářů:

  1. Kuskus je super, vařím vždycky ala co dům dal, hlavně zeleninu ;)
    Hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky zeleninu dávám podle toho, co je zrovna v lednici. Jen sušená rajčata a česnek tam jsou skoro vždycky.

      Vymazat
  2. Kuskus moje oblíbené jídlo pracující ženy ;))) Rychlé, chutné... U nás nejvíce jede s tuňákem.
    Dělám i nasladko.
    Přeji hezký víkend. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tuňákem ho zkusím možná někdy do práce, manžel na ryby moc není.

      Vymazat
  3. Já to pořád říkám, že jsem nevzdělaná. Ještě jsem kuskus do našeho jídelníčku nezařadila. A jak to vidím, tak by u nás odmítnutý nebyl. Zkusím!
    Hezkou sobotu!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Stáni, já mám kuskus ráda, ale nedělávám ho, občas ho mám u dcery, protože můj muž to nechce, i když to nikdy neochutnal :-) Měj pěknou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, takhle můj muž odmítá variantu, kam se dávají sušené meruňky. Ale možná bys to mohla zkusit, třeba by to dopadlo jako s tou bublaninou ;-)

      Vymazat
  5. Ahojky,
    já jsem kuskus nikdy neměla, ale asi ho zkusím. Líbí se mi recept s kuřecím masem, jen dám asi méně zeleniny a přidám naopak více sýra, neb my jsme sýrová rodina:-) Díky za tip:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, kuskus je hodně jednoduchý na přípravu a dá se různě obměňovat, dá se jíst teplý i studený...

      Vymazat
  6. Já ho mohu ve všech příchutích, ráda ho chodím nakupovat do speciálních prodejen, kde je nepřeberné množství chutí, přísad a pak to zase dá jídlu úplně jiný rozměr.
    Tvoje bašta vypadá skvěle, mňam..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, to je dobrý tip. Kouknu po nějaké ochucené variantě, až budu mít cestu kolem nějakého obchodu s arabskými specialitami.

      Vymazat
  7. Stáni, kuskus se u nás neujal, ale mně celkem chutná, takže když ho uvařím, tak si ho i sním. .o) Zato pohanku zkouším přidávat do rizota a to nikomu nevadí. Tvoje rychlá véča vypadá skvěle. .o)
    Měj prima víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  8. Dášo, děkuji. U nás je tohle jídlo oblíbenější než rizoto, to vlastně vůbec nedělám. Zeleninu dávám různou - podle toho, co mám zrovna doma, ale nikdy nechybí sušená rajčata, ta mi v něm chutnají hodně.

    OdpovědětVymazat
  9. Stáni, kuskus boduje jen u mě. Nejlepší mívají v arabských zemích, tam ho můžu na kila, ale doma, s tím "co dům dal" většinou zachrání mi rychlo oběd do práce.Takze díky za tvoji variantu.
    Měj se moc fajn.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My mívali dost často kuskus jako rychlou večeři, když s námi ještě bydlel syn a chodil pozdě z tréninků. Pak nějak upadl trochu v zapomnění, ze kterého se ho budu snažit vytáhnout.

      Vymazat
  10. Stáni, tyhle rychlovky frčí i u nás, kuskus máme rádi. Loni jsem objevila červenou čočku, i ta je úžasně rychlá na přípravu, takže u nás zdomácněla taky. Používám ji ne jako běžnou na kyselo, ale stejně jako třeba ten kuskus. S masem i bez něj, se zeleninou, na studeno i teplou....
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, já mám k luštěninám velice podezřívavý postoj - vlastně je jím jen v pomazánkách. A teď pro mne byla překvapením polévka z červené čočky z pytlíku - ta mi docela chutnala. Asi bych měla čočce dát ještě šanci v jiných receptech (na kyselo ji ráda nemám)

      Vymazat
  11. Stáni, pochutnala bych si u vás! Kuskus máme všichni moc rádi, někdy s masem, někdy jen se zeleninou - super rychlé jídlo.
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  12. Takto podobně dělávám kuskus i já, ale úplně nejvíc ho mám ráda s tofu. Dokonce jsem tuto variatu kuskus s tofu naučila mít ráda i přítele, což považuji za velký pokrok :)

    OdpovědětVymazat
  13. Eli, to zní jako výzva. Můj muž tofu považuje za podezřelou a zbytečnou potravinu... Ale prvně vyzkouším na sobě. Myslím, že by mi to mohlo chutnat - mně tofu nevadí.

    OdpovědětVymazat
  14. Kuskus je mnou hodně oblíbený..a protože existuje v bezlepková varianta, takže u mne jednička.
    Stáni moc děkuji za recept a měj se moc krásně.Z🖤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, to jsem netušila, že je i bezlepková varianta kuskusu. Ale je to fajn, aspoň máte širší výběr potravin - ono tvořit jídelníček bez lepku není úplně jednoduché. Hezké dny.

      Vymazat
  15. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  16. Děkuji za recept,vypadá lákavě,vyzkouším,kuskus mám ráda a dělám si ho často.Mám ráda i bulgur,pohanku a cizrnu.Přeji hezké dny.Předcházející komentář jsem odstranila,udělala jsem tam blbý překlep.Hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, budu ráda, když se mým receptem inspiruješ. Já bulgur ještě nezkoušela a cizrna mi moc nejede. Ale kuskus je taková hodně vděčná surovina.

      Vymazat
  17. S kuskusem taky moc ráda pracuju, když nemám čas na vaření :) Tyhle směsi jsou prostě nejlepší a často mě i na nejdýl zasytí :) člověk si to taky může připravit na mnoho způsobů - střídat koření, zeleninu, sušená rajčata, olivy, semínka... Fajn je, že je toto jídlo dobré i studené :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, máš pravdu, že kuskus je fajn i jako krabičkový oběd do práce.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)