Z podzimní sklizně mi doma zůstaly dvě dýně
hokaido. Když se jedna z nich nepozorovaně zkazila, naznala jsem, že
přišel čas zpracovat i tu poslední – dřív než podlehne zkáze taky. Džem
z dýně jsem už dělala, manžel dýni zrovna nemusí a já si na krémové
polévky nepotrpím, takže padla volba na dýni pečenou. Vyzkoušela jsem při té
příležitosti recept, na který jsem narazila v reklamním časopise Gusto z Billy.
Suroviny
1 lžíce strouhaného zázvoru
1 lžíce chia semínek
1 lžíce medu
1 stroužek česneku
1 lžíce sezamu
5 lžic sezamového oleje
1 lžička soli
½ dýně
Dýni přepůlíme, vydlabeme semínka a vláknitou
část dužiny. Troubu si vyhřejeme na cca 200°. Pevnou část nakrájíme na měsíčky
a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Zbylé suroviny smícháme
v misce a vzniklou směs naneseme na jednotlivé plátky dýně (doporučuji nanášet opravdu jen na dýni - co okapalo na pečicí papír, to se díky tomu, že v zálivce je med, trochu připalovalo). Pečeme asi 20
min. zakryté alobalem, pak odkryjeme a asi 15 min. dopečeme odkryté. Potření
medovo-zázvorovou směsí v kombinaci s česnekem a semínky dává
ve výsledku docela zajímavou novou chuť,
takže tento způsob je fajn obměnou klasické pečené dýně.
A protože najednou celou dýni nesním, tak jsem si druhou polovinu upekla za pár dní jen potřenou
olivovým olejem a posypanou solí s česnekem a bylinkami. A doplnila jsem
ji dipem z ajvaru a zakysané smetany. A i takhle jednoduše je to dobré a dip z ajvaru tomu zas dal malinko jinou chuť.
Každopádně můžu pečenou dýni doporučit jako
dobrou lehkou večeři.
Vypadá to báječně,hned bych ochutnala.Hezký víkend
OdpovědětVymazatMarie, děkuji.
VymazatStáni, taky mám poslední hokaido ve sklepě, díky za tip i připomenutí :)
OdpovědětVymazatPetra
Petro, já na ně právě před Vánoci zapomněla, tak jsem jednu musela vyhodit...
VymazatStáni, to vypadá velmi luxusně a možná bych i ochutnala, přestože dýni moc nemusím. Měj se krásně.
OdpovědětVymazatMarti, dýně má specifikou chuť, takže věřím, že nechutná každému.
VymazatTo vypadá moc dobře.)
OdpovědětVymazatDíky za další recept.
Eva
Evi, rádo se stalo
VymazatAhoj, to je super recept, určitě to taky vyzkouším. Mamka tvrdí, že má dýni ráda (jí moji dýňovou polévku:-), tak by to mohlo mít doma úspěch. Jinak časopis Gusto není špatný, už jsem z něj taky zkoušela nějaké recepty. Celkově mám ráda tipy na vaření na různých letácích z obchoďáků:-D Inspirace není nikdy dost:-)
OdpovědětVymazatHanka z ciculka.cz
Hanko, já taky občas nějaký recept z těch supermarketových časopisů vyzkouším. A občas i některý zakotví v našem jídelníčku...
VymazatMnam, vypada to skvele, takto jsem jeste nezkousela a musim! Hezky vecer, Stano. M.
OdpovědětVymazatMarcelo, pečená dýně za vyzkoušení určitě stojí.
VymazatPečenou dýni mám moc ráda, jen si ji dělám s olivovým olejem a tymiánem, někdy s rajčaty.
OdpovědětVymazatTa chia semínka jí mohla přidat na křupavosti. Jinak super recept, Stáňo!
Jindra
Jindro, s olejem a tymiánem jsem pekla dýní úplně poprvé a taky nebyla marná.
VymazatStáni, zajímavý tip. Z dýně dělám jen polévku, pečenou jsem ještě nejedla, takže někdy možná vyzkouším. :o)
OdpovědětVymazatHezký večer. D.
Dášo, já polévky "co jim není vidět na dno" nemusím, takže tohle je jeden ze způsobů, jak dýni zužitkovat
VymazatStáni, moc děkuji za inspiraci, dýni peču, ale trochu jinak, tak ráda udělám změnu.
OdpovědětVymazatPřeji hezkou neděli, Helena
Heleno, rádo se stalo. Já zatím pekla dýni s tymiánem, takže tohle pro mne byla taky změna.
VymazatVypadá to moc dobře. Já víc dělám dýňovou polévku, ale toto určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatHezkou neděli!
Hanka
Hanko, já právě krémové polévky nemám v oblibě, takže jsem hledala něco jiného, jak dýni použít. A recept z Gusta mi přišel "naprosti".
VymazatJá nejsem moc fanoušek dýně, chutná mi jen sem tam dýňová polévka :D Ale toto vypadá skvěle, chutně a zdravě!:)
OdpovědětVymazatterko, já se zas zatím neodhodlala k dýňové polévce,tak likviduji dýni takhle.
VymazatVeverko, děkuji za tip. Pečenou dýni dělám většinou s modrým sýrem, takže tento recept bude příjemná změna :-)
OdpovědětVymazatRáďo, já se zas nechám ráda inspirovat modrým sýrem. Divím se, že mne to nenapadlo samotnou - bude to určitě skvělá kombinace.
VymazatJá jsem teda pečenou dýni ještě neměla, ale může být dobrá. Měla jsem je dýňovou polévku a ta byla výborná. :-)
OdpovědětVymazatMartino, mně chutnala :-)
VymazatStáni to vypadá úžasné. Já dýni můžu na všechny způsoby a dala bych si ji teď hned. Moc ráda vyzkouším.
OdpovědětVymazatMěj se moc krásně.Z🖤
Zdeni, tak jestli recept vyzkoušíš, napiš, jak ti chutnal :-)
VymazatDoma ještě jednu dýni taky máme, tak by nebylo od věci ji už konečně spotřebovat :) Recept je to zajímavý, taková kombinace by mě nikdy nenapadla. Hlavně ne ty chia semínka.
OdpovědětVymazatEli, mne by to taky nenapadlo - inspirovala jsem se receptem v časopise.
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatMnam vypadá to úžasně. Jak se ke mě dostane dýně, tak hned zkusím :)
OdpovědětVymazatLife by Angellyca
Tak doufám, že bude chutnat :)
VymazatPečená dýně je paradní, tenhle recept vypadá moc báječně, tak určitě zkusím ! :)
OdpovědětVymazatwww.adele-daily.blogspot.com
Adélo, jsem zvědavá, jak bude chutnat (doufám, že ano)
VymazatTaky jsem dostala 2 dýně, tak přemýšlím, co s nima. Tento způsob vidím poprvé, zajímavá kombinace chutí. Akorát mě moc nejede zazvor, to si spíš z toho udělám tu krémovou polévku, ty fakt muzu :) nebo omacku, tu jsem delala a je vynikající.
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Míšo, myslím, že zázvor by šel klidně vynechat a udělat zálivku jen v kombinaci med-česnek-olej-semínka. Já nejsem zas moc na polévky, tak jsem hledala nějakou jinou úpravu.
Vymazat