pondělí 28. ledna 2019

Hrad Loket

Městečko Loket jste si se mnou prošli v minulém článku (tady). A jak jsem slíbila, vezmu vás tentokrát na hrad, který je jeho dominantou. A na úvod možná pár slov o jeho historii.
Hrad Loket byl založen v polovině 12. století pravděpodobně jako pohraniční pevnost. První písemná zmínka o něm pochází z poloviny 13. století, kdy posléze také došlo k jeho rozsáhlé gotické přestavbě.  V průběhu let hrad postupně patřil králům, rodů Šliků, pánům z Plavna a loketským měšťanům (tehdy sloužil jako vězení). Později byl ve vlastnictví státu a v současné době patří znovu městu Loket. Víc o hradu  se můžete dozvědět na jeho stránkách .


Turistickou výhodou hradu Loket je skutečnost, že hrad je přístupný celoročně, tedy i mimo turistickou sezónu. Navíc je otevřen denně (v zimě od 9 do 16 hodin, na jaře a na podzim do 17 hodin a o prázdninách až  do 18.30). A můžete si vybrat, zda ho chcete projít s průvodcem nebo zda se budete po hradě toulat sami  vybaveni stručným textem o historii hradu (což byl způsob, který jsme zvolili my). Na vstupně pro dospělého si připravte  110 Kč (nebo 130 Kč v případě prohlídky s průvodcem).





Na prohlídkové trase jsou k vidění expozice starého nábytku, historických zbraní i terčů, výrobků z okolních porcelánek i nedaleké sklárny Moser, interiér staré lékárny i kopie historických listin vztahujících se k hradu.  Vyšplhat se dá na hradní věž, odkud je hezký pohled na město i řeku, a v podzemních prostorách hradu je expozice útrpného práva. Projít celou expozici nám zabralo asi dvě hodiny a nelituji, že jsme volili prohlídku bez průvodce - bylo fajn se hradem toulat jen tak, vlastním tempem.


 


 


Pohledem z hradní věže na město se s hradem Loket i Loket vůbec rozloučíme a úplnou tečku udělá erb města.
 


18 komentářů:

  1. Mám moc ráda tyhle rozlehlejší sídla, hrady. Loket se mi nejvíc líbí z pohledu zespodu, přesně, jak jsi ho Stáňo vyfotila na první fotografii. My bychom asi volili prohlídku s průvodcem, můj muž si z výkladu pamatuje víc než já, a tak mě ještě cestou domů zpravidla zahlcuje informacemi:-).
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, nám stačila historie na papíře i informativní cedulky v expozicích. A vyhovovalo nám vlastní tempo - útrpné právo nás moc nebavilo, tak jsme ho prošli rychle, zatímco u střeleckých terčů, porcelánu a historických listin jsme vydrželi docela dlouho.

      Vymazat
  2. Stáňo, Loket je moc pěkný, už je to mnoho let, co jsme tam byli. Nejhorší je, že je toho tolik, co bych chtěla znovu, a nebo i poprvé, vidět. A kdd brát čas? 😉
    Stáňo měj prima den, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, taky mám pocit, že nemůžu stihnout vvylézt na všechny kopce a rozhledny, prolézt všechny zříceniny a vůbec vidět všechno, co bych vidět chtěla...

      Vymazat
  3. Krásné sídlo. My takhle daleko jezdíváme v létě, snad se tam zas někdy podíváme. Ale i v zimě mají ty hrady své kouzlo ......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, západní Čechy, třeba zrovna ten Slavkovský les určitě nejsou špatný cíl dovolené.

      Vymazat
  4. Asi bych taky volila prohlídku bez průvodce. Moc hezké fotky, líbí se mi moc pohled na město z hradní věže!
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, pohled na pocukrované město byl opravdu moc pěkný.

      Vymazat
  5. Stáni, krásná reportáž. Já bych rozhodně volila bez průvodce. Krásné fotky. Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, díky za pochvalu :-). Nám to tentokrát bez průvodce vyhovovalo a taky - mohli jsme jít hned a nemuseli čekat :-)

      Vymazat
  6. Krásné! A ta poslední fotky zasněžených střech, to je romantika sama!
    Stáňo, měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, celé to byl takový romantický výlet :-)

      Vymazat
  7. Ten výhled z věže je krásný :) A je dobře, že je možnost jít s průvodcem i bez něj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eli, taky mi byl ten výběr bez průvodce nebo s ním sympatický. A taky to, že mají otevřeno i mimo sezónu je super, to má málo hradů

      Vymazat
  8. Ten výhled je parádní. Taky bych šla bez průvodce, líbí se mi pak ta volnost, že se můžeš podívat kam chceš. Ráda takto chodím na výlety, ale na tomhle hradě jsem ještě nebyla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, mně se moc líbit i pohled na hrad od řeky - vypadá tak pěkně romanticky.

      Vymazat
  9. Moc fajn clanek a fotky! Ja bych sla prece jen asi s pruvodcem:).
    Mej se krasne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gabro, nám to tentokrát vyhovovalo takhle, ale s průvodcem je to někdy taky fajn - zvlášť když je malá skupina a fajn průvodce (takhle jsme to měli třeba v Třebíči v bazilice sv. Prokopa - byli jsme s průvodcem sami :-))

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)