neděle 1. ledna 2023

Prosinec v kostce

Poslední prosincový den uzavřel rok  2022 a tak nastal čas se zase ohlédnout. Rok 2022 přinesl ledacos - do ukončení covidové epidemie přes válku na Ukrajině až po energetickou krizi. Ale do bilancování celého roku z celospolečenského pohledu se pouštět nebudu, to ponechám politikům i politickým komentátorům. Tento článek bude jako obvykle ohlednutím za právě uplynulým měsícem. Je to taková moje konzerva vzpomínek...
 

 
Letošní prosinec se mi rozdělil vlastně na dvě části. Prvních deset prosincových dnů jsem díky vleklé viróze měla neschopenku, takže jsem je strávila doma (a vlastně jsem jen spala a četla) a největší událostí byl napadlý sníh (který tentokrát v Praze vydržel docela dlouho, i když bílé Vánoce nakonec zhatila obleva). Zato další deset dnů byla "jízda", protože jsem se během nich snažila zlikvidovat všechny resty - ty  práci (a že jich bylo), tak doma (cukroví, dárky...). Byla jsem fakt ráda za vánoční svátky, kdy jsem konečně zpomalila. Posledních pár prosincových dnů se pak už vrátilo do normálního tempa - jak v práci tak doma.

Rumový adventní kalendář - ostatní adventní kalendáře - stromeček pro nás a pro mámu
Sníh
Vdolky od manžela - na slano se sýrem a česnekem - na sladko s povidly a šlehačnou
Dýňové muffiny - těstoviny s liškami, kuřecím masem a smetanou - štola
 
Díky viróze i hromadě pracovních úkolů, které jsem doháněla, jsem tentokrát nezvládla  procházku vánočně vyzdobenou Prahou ani žádné vánoční trhy a svařák na nich, nestihli jsme ani žádný výlet ani večeři v restauraci na oslavu výročí svatby. Ale i tak jsem si nakonec prosinec užila. Uspořádala jsem i tentokrát už  tradiční předvánoční setkání se svými sběratelskými kolegy a v práci jsme i přes horu práce nakonec vyšetřili čas na předvánoční posezení s kolegy.  A blogerka Bára (Boudica), se kterou sdílíme oblibu v čajích a sbírání jejich přebalů,  mne potěšila obálkou zejména amerických čajových novinek.
 
Gebery k výročí - hyacint rozkvetl podruhé - adventní váza
Sběratelské čajové posezení
Cukroví - pracny - perníčky - vosí hnízda
Balím dárky pro kolegy - čaje od Báry - hromady papírů na pracovním stole
 
Štědrý den  jsme strávili doma s mojí mámou, na Štěpána dorazil syn s přítelkyní,  došlo na druhé rozdávání dárků a stihli jsme i setkání s bráchovou rodinou. Boží hod vánoční pak patřil tradiční návštěvě u mé mámy a její skvělé svíčkové. Večer jsme si pak užili se synem a jeho přítelkyní hraním Člověče nezlob se 😀. Poslední den roku 2022 jsme strávili doma u sklenky vína (my si na bujaré oslavy příchodu nového roku nepotrpíme).
 
Stromeček - je prostředno - dárky
Vánoční setkání se sousedy - na obědě u mámy - svíčková
Vánočka od mámy - vánoční snídaně - cukroví
Silvestrovské chlebíčky - silvestrovský ovar s jablečným křenem - přípitek na konec roku
 
A dneska už jsme do r. 2023 vykročili v pohorách, takže doufám, že bude platit "Jak na Nový rok, tak po celý rok" a těch výletů bude v r. 2023 víc než v tom právě uplynulém. 
 

32 komentářů:

  1. Stáňo, už tak hektický měsíc si stihla za polovinu času! Super, snad krom těch trhů tam nic nechybělo!
    Přeji pohodový první pracovní den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, trhy a procházka předvánoční setmělou Prahou mrzí, stejně jako to, že jsme si nevyšli na výročí svatby na nějakou dobrou večeři do restaurace. Ale holt někdy nevyjde všechno, jak si člověk plánuje. Špatán měsíc to nebyl.
      Měj se krásně

      Vymazat
  2. Stáni, mám ráda tahle tvoje měsíční shrnutí. Měj pohodový vstup do nového týdne nového roku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji a přeji hezký první týden letošního roku

      Vymazat
  3. A máš tu konzervu vrchovatě zaplněnou)))i přes marodění jsi toho stihla teda dost. Krásný novoroční rozjezd přeji. Eva. http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jsem ráda, že se mi nakonec řada věcí, které jsem ani nedoufala stihnout (jako čajové setkání nebo posezení s kolegy a napečení vánočního cukroví), povedla realizovat.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Stihla jsi vlastně téměř všechno a pěkně jsi to zdokumentovala.
    Pěkný už druhý den v novém roce ! (jak to utíká..............)
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mrzí mne, že jsem víc nedokumentovala Vánoce se synem a jeho přítelkyní (nemám ani nepublikovatelné fotky, kromě té jedné od mámy), ale jak se snažíme vzájemně se užít, tak na foťák vždycky zapomenu.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Škoda, že ti půlku prosince zhatila viróza. Věřím, že pak vše dohánět bylo teda něco... Je vidět, že sis ale svátky nakonec užila parádně, bez stresu v kruhu rodinném :) Svíčková od maminky musela být luxusní. První letošní výlet ti závidím, na nás lehká viróza sedla teď :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  6. přeji pohodový nový rok,Sv.

    OdpovědětVymazat
  7. Stáňo, stihla jsi toho spoustu ! Zaujaly mě všechny dobroty a že manžel dělal vdolky, to u nás nehrozí ani náhodou... Moc pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, manžel vaří rád a dobře. Sladké je tedy spíš má doména, ale vdolky vzal jako výzvu a nakonec je zdolal.

      Vymazat
  8. Ten ovar bych si tedy ale dala! pěkné shrnutí tak doufám že ten letošní se bude moct alespoň trochu stejně hodnotit. Stál sice za prd, ale přežili jsme se zdravým rozumem.... takže to ti do něj přeju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky a tobě přeju taky, ať se r. 2023 aspoň trochu vydaří.

      Vymazat
  9. Pěkné ohlednutí, prosinec byl teda hektický :). Hlavně, že už jste fit a užili si svátky :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že leden bude normálnější :). Ale svátky jsme si užili.

      Vymazat
  10. Vija

    Stáňo, stihla si toho hodně, věřím, že mrzí to co stihnout nešlo. Pohory nasazeny, ať tě nesou cestou necestou, vždy s dobrou náladou a sluncem nejen v duši po celý rok. J.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Stáni,
    i tak jsi toho stihla opravdu hodně! Ty vdolky od manžela vypadají extrémně lákavě, hned bych si dala:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, vdolky byly pro manžela výzva, první pokus nevyšly podle jeho představ, ale teď už to myslím vychytal.
      Měj se fajn

      Vymazat
  12. Úplně se mi sbíhají sliny po té vánočce a chlebíčkách, vůbec jsem jich neměla dost :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně nejvíc chutnaly chlebíčky s tresčími játry, ale ty zmizely dřív, než jsem si vzpomněla na focení :). Vánočku taky miluju.

      Vymazat
  13. Ahoj Stáni, ty gerbery jsou přenádherné. Ovar jako silvestrovské jídlo jsem ještě neviděla, ale určitě jste si na něm pochutnali :-) u nás se roztrhl pytel s uzeným jak doma tak v práci a každý samozřejmě chce, aby se to jeho ochutnalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, gerbery patří mezi mé nejoblíbenější kytky a manžel to ví... Ovar na Silvestra máme pravidelně, uzené se u nás dělalo na Nový rok - k čočce (kterou já nerada ;-)).

      Vymazat
  14. Stáni, děkuji za zmínku, jsem ráda, že čaje udělaly radost a ještě raději, že Vánoce už probíhaly bez nemocí a mohli jste se sejít celá rodina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, Vánoce jsme si užili podle plánu a byly fajn. Čaje od tebe byly jedna z mála radostí v první půlce prosince :)

      Vymazat
  15. Krásné shrnutí i spoustu fotek, rok 2022 pro tebe byl plný zážitků a přeji, ať je i ten následující v podobném duchu a hlavně hodně zdraví. :)

    OdpovědětVymazat
  16. Stáni, no kde začít. Krásný kostel ♥. Můj pracovní stůl, vypadá prakticky stále obdobně, pořád zaplněný papíry, složky, rozdělanou prací..., no legrace. Krásná vázička s větvičky, Tvá vánočka a svíčková, to se panečku sbíhají sliny. Na rumový adventní kalendář, mi přijde jako super nápad, ještě jsem neviděla. Krásný druhý praconí týden přeji. ☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eri, náš jihoměstský kostel považuji spíš za zajímavý než krásný :). Ze začátku se mi nelíbil vůbec, teď už jsem si zvykla. A vánočka je trochu chlubení cizím peřím - upekla mi ji máma :). Rumový kalendář jsme si oblíbili - z ochutnávání se stal takový každodenní večerní rituál. Na každého z nás z té lahvičky vyšlo 10 ml rumu, takže to bylo fakt jen na ochutnání.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)