pátek 2. prosince 2022

Lisa Regan - Dívka bez jména

 Druhá z knih od americké autorky Lisy Regan, kterou jsem si vyswapovala prostřednictvím Facebooku. Ta první, Mizející dívky, kterou jsem dočetla před nedávnem, mne docela  zaujala, takže jsem se na další přápad policistky Josie Quinnové těšila a sáhla jsem po něm skoro hned po dočtení Mizejících dívek (článek má trochu skluz). 
 


Josie Quinnová se po úspěšném vyřešení případu ztracených a zneužívaných dívek stala šéfkou dentonské policie, ale v soukromém životě není nejspokojenější - ačkoliv mají před svatbou, její snoubenec Luke se v poslední době tváří oddtažitě a Jossie má pocit, že se vzájemně odcizili. Ve městě je nalezena brutálně zmlácená  Mist - bývalá přítelkně Josiina mrtvého manžela.  a při ohledání místa činu policisté zjišťují, že nedávno porodila a miminko zmizelo.  Současně Josie ztratí kontakt se svým snoubencem, kterému se marně snaží dovolat. Když se vypraví do jeho domu, nenajde Lukeho, ale jen rozité sklo a krev na verandě a dívku, která má na sobě Lukeho tričko s tvrdí, že si nic nepamatuje. Kdy ž se vše snaží rozplést, zjišťuje, že dívka může být být vodítko k případu ztraceného novorozeněte, ale také to, že do všeho může být zapleten i její snoubenec. Přesto se Jossie odmítá z případu stáhnout a snaží se ze všech sil vypátrat ztracené novorozeně.
 


Kniha má opět krátké kapitoly, což si myslím, že je její předností. Mezi ně, jsou z času na čas vklíněny ještě graficky odlišené kratší kapitolky mající formu novinových zpráv, jejichž význam čtenáři dojde až při rozřešení případu. Předností je i sympatický tým vyšetřovatelů, kde Noaha, který se objevil už v minulém přeběhu, doplnila ještě nová vyšetřovatelka - Gretchen. Rozhodně také chválím obálku, která je i tentokrát hodně podařená. Na druhou stranu je v případu poměrně hodně postav a je celý dost komplikovaný, takže jsem se občas ztrácela. A trochu mi vadila ta velká osobní zainteresovanost Jossie v případu, kde figuruje milenka jejího bývalého muže i její současný přítel, jehož postavení je od začátku přinejmenším podezřelé. A Jossie samozřejmě není bez emocí a někdy to ovlivňuje její chování, což se jí marně kolega Noah snaží občas naznačit. 
Musím říci, že mně lepší přišla kniha Mizející dívky, i když ani Dívce bez jména na autorku rozhodně nezanevřu. A jedno doporučení na konec - knihy je dobré kvůli určité návaznosti dějě číst v tom pořadí, v jakém vyšly, tedy nejprve Mizející dívky a pak Dívku bez jména. 

 
 
Anotace
Když detektiv Josie Quinnová dorazí na místo činu na okraji města Denton, je zděšená brutalitou útoku. Jeho oběť bojuje o život a novorozené dítě zmizelo. Na jiném místě se snaží ukrýt krásná mladá žena. Vypadá to, že by mohla být Josiiným vodítkem k případu uneseného dítěte, ale záhadná žena neví, kdo je, kde se vzala ani čeho se tak bojí. Jisté je, že je vyděšená k smrti… Nebo je možné, že svou amnézii jen předstírá? Je dívka beze jména svědkyně, podezřelá, nebo možná budoucí oběť?
Později Josie nachází indicie, které ji utvrzují v přesvědčení, že pohřešované novorozeně a neznámá žena mají něco společného, že ten, kdo je spojuje, je velice nebezpečný a že se jí případ začíná dotýkat velmi osobně. Měla by Josie riskovat život dítěte, aby zachránila mnoho dalších? Nebo dokáže najít jiný způsob, jak zastavit nelítostného vraha?
Vydalo nakl. Cosmopolis v r. 2021, překlad K. Elisová, 384 stran 
 


21 komentářů:

  1. Stáňo, děkuji za recenzi a přeji pohodový víkend. Snad už pro tebe i manžela zdravý!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, kdepak - pořád jsme ještě rodinné duo neschopenek :)

      Vymazat
  2. I tuhle jsem četla a líbila se mi. Přesně jak píšeš, je potřeba je číst postupně….což mi u sérii trochu vadí, i když chápu, že je to dobrý komerční krok,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím proč jsem anonymní 😟Siraelxy - Míša 🙂

      Vymazat
    2. Některé knížky v sériích jdou celkem číst i na přeskáčku, ale zrovna tady si člověk asi trochu odhalí i něco z předchozí knihy. Podobně se mi to stalo u jedné knížky Angely Marson.

      Vymazat
  3. Stáni, díky za další zajímavou recenzi. Měj pohodový adventní víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, díky za návštěvu a hezkou adventní neděli

      Vymazat
  4. Díky za recenzi. Když na titul narazím, přečtu si ho.
    Měj se a hlavně Ti přeju ať už jsi fit !
    Klidný víkend !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, myslím, že za přečtení stojí. Jen doporučuji si nejdřív půjčit Mizející dívky.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Ahoj Stáni,
    mně se více líbily ty další díly, tak jsem zvědavá, co budeš říkat na ostatní díly.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky jsem zvědavá jak se bude Jossie vyvíjet dál. určitě si chci další pokračování přečíst.

      Vymazat
  6. Myslím, že by se mi knížka líbila, tento typ knížek jsem si tento rok oblíbila :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Špatná určitě není, jen doporučuji i prvně přečíst Mizející dívky.

      Vymazat
  7. Díky za tip, po knížkách mrknu v knihovně.
    Krásnou druhou adventní neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. A pěknou adventní neděli i tobě.

      Vymazat
  8. Pěkná recenze a knížka má i moc hezký obal :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obal se mi moc líbil a hezký obal měl i první příběh - Mizející dívky.

      Vymazat
  9. Podle anotace se mi knížka moc líbí. Skvělá četba na dlouhé zimní večery :) Já teď doma jedu teda na romantické vlně :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  10. Já si tuhle sérii musím taky přečíst. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se na další pokračování série taky chystám, ale asi si knížky budu půjčovat v knihovně.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)