středa 22. září 2021

Robert Bryndza - Chladnokrevně

 Série Roberta Bryndzy se šéfinspektorkou Erikou Foesterovou má celkem šest dílů. Po čtyřech přecházejících vám tu nyní představím ten pátý. A brzy přijde na řadu i ten šestý, protože jsem ho právě dočetla. Ale nebojte, dám vám pár dní od Bryndzy zase pauzu, než ten poslední přijde na řadu.
 
 
 
Rozřezaná mrtvola nalezená v kufru, který vyplavila Temže, je začátkem dalšího případu Eriky Foesterové a jejího týmu.  Muž, který byl obětí vraždy, má rozbitý obličej, takže policie zde tápe s identifikací. Modus operandi navíc tento nález spojuje s obdobným nálezem ženského těla před pár dny. Řádí v Londýně sériový vrah?  Nebo jde o vraždu související s bojem mezi drogovými dealery? V mužově žaludku se totiž našly balíčky drog. A právě při sledování této stopy se Erika ocitne v ohrožení života – když veze drogy do laboratoře, přepadnout ji  a surově zmlátí drogový dealeři. Erika se tak díky zranění dostává na chvíli mimo hru. Ale případ se nehýbe z místa a tak se Erika po rekonvalescencí do vyšetřování zase vrací. A pachatel  při další vraždě udělá osudovou chybu – kufr s další mrtvolou nechá na místě, které se snímáno kamerami. Záběry nejsou sice zcela kvalitní, ale i tak policie získává vodítko a události nabírají rychlý spád.


 
Souběžně s vyšetřováním, které provádí Eričin tým, sledujeme i příběh mladinké Niki, která se v bistru, kde po skončení školy začala pracovat,  bláznivě zamiluje do kolegy Maxe. Tato dějová linka začíná ještě dřív než Eričino vyšetrování.  Nině  Max imponuje svým vzhledem pověstí „bad boye“ a postupně se její láska stává vlastně nezdravou závislostí. Maxovi, který se v některých okamžicích začíná projevovat jako psychopat, toleruje a omlouvá hrubosti, kterých se vůči ní dopouští, i postupné omezování její svobody. A čtenáři je brzo jasné, že obě dějové linky se brzo propojí.  Netuší ovšem, co Max s Ninou dokáží vymyslet, a jak to Erice i ostatním policistům zamotá hlavu při pokusu najít řešení celé situace, která tentokrát osobně zasáhla Eričina šéfa. 


 
Ani tentokrát mne autor nezklamal – knížka se (zejména ve druhé polovině) opravdu rozjede, takže se čte jedním dechem. Líbil se mi i popis závislosti na partnerovi, kdy v prvotní zamilovanosti dívka ledacos toleruje a  než se naděje, partner jí sebere mobil, začne ji zamykat v bytě nebo ji nafackuje pro každou maličkost, a ona je na něm závislá jak existenčně taky emocionálně natolik, že ho nedokáže opustit . Spousta lidí nad tím kroutí hlavou, ale podle odborníků to přesně takhle mívají oběti domácího násilí. 

 
 
Anotace
Chladné londýnské ráno. Velký kufr, který vyplavila Temže. Detektiv šéfinspektor Erika Fosterová a její kolegyně Mossová už tuší, že je uvnitř nečeká příjemné překvapení… Ale na to, co doopravdy najdou uvnitř, když se jim zrezivělý kufr podaří na několikátý pokus otevřít, nemůže být nikdo nikdy připraven… Byť to není poprvé, co detektiv šéfinspektor Erika Fosterová čelí brutální vraždě, kufr s rozřezaným tělem mladého muže vyplavený na břeh Temže ji šokuje. O dva týdny dříve bylo navíc nalezeno v podobném kufru tělo mladé ženy. Je to jen náhoda, nebo se Erika a její tým budou muset znovu postavit sériovému vrahovi? Co obě oběti spojuje? A co další případy, které se sice staly v jiném okresu a za jiných okolností? Mohou se i u nich najít nějaké styčné body s případem těl v kufrech? Zločin si navíc, jak známo, nevybírá dovolenou a Erika se zaplete do paralelního případu.
Robert Bryndza opět splétá a rozplétá mnohovrstevný příběh ve více rovinách a vede nitky ke konci, jenž čtenáře tentokrát možná tolik nešokuje, ale rozhodně vybudí silné emoce. A znovu nechá každého, aby si sám odpověděl na otázky, co znamená láska až za hrob, pro co jsou lidé ochotní riskovat nebo kvůli čemu zrazují své přátele.
Vydalo nakl. Cosmpolis v r. 2018, překlad  K. Elisová, 416 stran. 
 

20 komentářů:

  1. Stáňo, vidím, že tě tahle série hodně zaujala. A nedivím se, podle stručně vylíčeného děje je to čtení skutečně napínavé.
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, všechny díly z této série se četly velmi dobře, jsou napínavé (což je to, co od detektivek nebo thrillerů čekám).
      Hezký den

      Vymazat
  2. Už jsem si připsala na seznam knih, které si chci přečíst.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Stáni,
    jsem moc ráda, že se ti taky tato série líbí, podle mě je hodně povedená. Určitě pak doporučuji sérii od Helen Fields (dokonalý zločin a spol.) a knihy s detektivem Kim Stone od Angely Marsons.
    měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, série s Erikou mi fakt přišla podařená. Na Helenu Field a Angelu Marsons mrknu v knihovně.

      Vymazat
  4. na podzimní večery ten správný výběr...Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čtu spíš po nocích (před spaním) a musím říci, že tyhle knížky jsme si brala i do metra...

      Vymazat
  5. Docela mě na tuhle sérii lákáš. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli máš ráda detektivky, tak si myslím, že Bryndza za vyzkoušení stojí.

      Vymazat
  6. Stáni, díky za další zajímavou recenzi. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, rádo se stalo a přeju hezký nastávající víkend.

      Vymazat
  7. Skvělá série. Robert Bryndza je úžasný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se Bryndza taky líbí. Sérii s Erikou už mám dočtenou, ještě se chystám na Mlhu nad Shadow Sands

      Vymazat
  8. Je to čtivý autor a já moc děkuju za recenzi.👍👍 V pondělí jsem tuto knihu zaregistrovala v Luxoru.
    Měj hezké podzimní dny.🍀🍂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, mně se všechny knížky od Bryndzy četly dobře - mají spád i napětí...
      Měj se fajn

      Vymazat
  9. Achjooooo, musím si ho konečně přečíst, jenže já teď čtu jiné série a na tohle už nemám čas 😁. Miluju knihy, kde jsou hlavními postavami ženy. Hlavně teda, když jsou to policistky, detektivky, inspektorky nebo psycholožky či patoložky. Mně se hrozně dobře četla série s Lacey Flint a Evou Dallas.

    MAKE-UP 💄 | JAK HO NANÁŠET A NOSIT, ABY VYPADAL DOBŘE 👸 | TIPY & TRIKY | Verča ze Ztracena v Praze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já rozhodně nestíhám číst vše, co bych chtěla :(. Zrovna tu sérii, kterou zmiňuješ vůbec neznám.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)