sobota 22. května 2021

Přes tři vrchy nad Kdyní

Na výlet ke Kdyni jsme se vypravili z chaty, kde jsme trávili pár dnů dovolené. Počasí nám zrovna moc nepřálo, ale takové už letošní jaro je - chvíli slunce, chvíli déšť... No a my trefili všechno najednou, i když toho deště bylo nakonec víc ... Brali bychom raději víc slunce, ale byli jsme rádi, že největší slejvák s kroupami nás zastihl až ve Kdyni, kde jsme před ním prchli do místního muzea. Jinak by se tenhle výlet mohl jmenovat "přes bludný kořen" - nejdřív jsme hledali cestu ke Kdyni, protože nás navvigace navigovala na zavřený most v Horšovském Týně, pak jsme ve Kdyni špatně odbočili a zaparkovali úplně jinde než byl plán a nakonec jsme minuli odbočku na červené a šli tak trochu jinudy, než jsme chtěli...
 
 

Vycházet jsme původně chtěli z parkoviště pod Rýzmberkem, ale nakonec jsme auto nechali odstavené u chatové osady nad koupalištěm Kdyně - Hájovna. Odtud jsme po místním značení (diagonálně rozdělený bíločervený čtverec) došli vrcholek Rýzmberk  (665 m. n.m.).  Přes vesničku Podzámčí jsme chtěli pokračovat po červené TZ přes vrcholek Příkopy. Jenže jsme se nějak zapovídali a zapomněli odbočit. Nakonec jsme tedy pokračovali po místním značení a na červenou jsme se vrátili až asi po dvou kilometrech a pokračovali jsme na další plánovaný vrcholek - Herštýn (681 m.n.m.), kde je přírodní rezervace, na jejímž území roste přes dvěstě let starý listnatý les (a já tu poprvé v životě viděla skutečného smrže).  Na obou zmíněných vrcholcích jsou zříceníny - pár jejich fotek si ale schován do dalšího článku (který najdete tady). 
 

Pohled na Kdyni z Rýzmberku
 


Prší
 
 
Smrž - tedy aspoň myslím...
 
  
Z Herštýna  jsme se vrátili kousek zpět a dál pokračovali po červené na rozcestí U sloupku. Odtud nás  pak zelená TZ dovedla až na vrcholek Koráb, což byl nejvyšší bod našeho výletu - 773 m.n.m.  Na Korábu je už  od poloviny minulého století turistická chata s restaurací a rozhledna, která  po rekostrukci nabízí výhled  z plošiny ve výšce  29 m. Bohužel jak restaurace, tak  rozhledna byly zavřené. Z Korábu jsme se po zelené vrátili na rozcestí Vejpřahy a tam jsme se se znovu  připojili na místní značení a kolem koupaliště Hájovna  se vrátili zpátky k autu.


.


Pohled na Kdyni z Korábu

Chtěli jsme si ještě prohlédnout Kdyni, ale chytil nás tam takový liják, že jsme skončili jen v místním muzeu. Není nijak rozlehlé (prohlídka zabrala 40 kolem minut) a je v něm k vidění  expozice o historii okolí - od středověku až po první republiku (takže já se mohla kochat nádobím z přelomu minulého a předminulého století). A mají tu turistické známky.
 
Muzeum ve Kdyni
 

Křížek v areálu muzea 
 
Celkem jsme ušli asi  13 km  a vystoupali asi 480 výškových metrů.
Cesta vede většinou po lesních cestách a lesních silničkách. Nějaké občerstvení asi funguje na Rýzmberku  a další možnosti jsou  na chatě Koráb a u koupaliště Hájovna ve stejnojmenné restauraci, ale těžko říci, jak budou fungovat. Teď nefungovalo ani jedno místo (na Korábu byla cedule, že mají o víkendu otevřené  okénko).  Parkování je možné pod Rýzemberkem, u koupaliště nebo pod Korábem.
 
 
 

 

32 komentářů:

  1. V této části republiky jsem nikdy nebyla. Budu to muset napravit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Západní Čechy jsou pěkné, určitě za výlet stojí.

      Vymazat
  2. Stáňo, udělali jste si parádní výšlap.👍👍 Na Korábu jsme byli před pár lety, byla otevřená jak chata, tak i rozhledna. Takže jsme se osvěžili, rozhlédli a pokračovali dál.
    Smrže jsem ještě nikdy v přírodě neviděla. Ale jsem houbař na baterky, ten kdo jde za mnou, sbírá. 😀
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, mimo sezónu holt často dopadneme tak, že si pivo nedáme a objekt prohlédneme jen zvenku. Tady mne mrzela hlavně ta rozhledna - je z ní určitě parádní výhled.
      Měj se fajn

      Vymazat
  3. Tak tady to fakt neznám, ráda jsem se podívala.
    Stáňo, děkuji a přeji příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, my jsme se pod Domažlice vypravili taky poprvé. A bylo to fajn.
      Pěkný den

      Vymazat
  4. Super, do Kdyně se chystáme v létě. Tak mám aspoň inspiraci.
    Krásný zbytek víkendu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, tuhle trasu můžu fakt doporučit - hezké výlety, dvě zříceniny... A muzeum ve Kdyni taky.

      Vymazat
  5. Krásně jste se prošli po okolí Kdyně. Jen to počasí jste mohli mít lepší. Kdysi jsme na Korábu byli asi tři dny ubytovaní a nic moc, bylo to velmi spartánské. A jídlo jsme si dávali v tamní restauraci, ovšem jezdili jsme na výlety v okolí.Výhledy z Korábu byly pěkné.Domažlicko má co nabídnout na více výprav. Ať se ti daří. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřino, my jsme vevnitř nebyli, ale zvenku bych to tipovala na turistickou ubytovnu. My Domažlicko moc prozkoumané nemáme, přitom to tam z chaty nemáme zas až tak daleko - kolem hodiny autem. Určitě si tam ještě někdy nějaký výlet naplánujeme...
      Mjě se fajn

      Vymazat
  6. Ahoj Stáni,
    západní Čechy moc neznám, tak jsem ráda, že mohu aspoň virtuálně cestovat s tebou. My jsme dneska taky nečekaně vyrazili na neplánovaný výlet, tak někdy v následujících dnech se o něm zmíním na blogu. Škoda té zavřené rozhledny, to by byl určitě parádní výhled.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, doufala jsem, že rozhledna otevřená bude, ale zřejmě zatím fungují jen o víkendech (stejně jako výdejní okénko restaurace). Výhled by byl určitě fajn - vyhlídková plošina je docela vysoko.
      Měj se fajn

      Vymazat
  7. Stáni, díky za reportáž, tam jsem nikdy nebyla. A cestování přes bludný kořen taky znám. Měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, někdy se prostě zadaří... Ale nebloudili jsme nijak dramaticky a plány nám to nenarušilo, takže je to spís zábavná epizodka.
      Hezký víkend

      Vymazat
  8. Stáňo,tak jsem byla na výletě aspoň takhle s Tebou. Vůbec to tam neznám.U nás celé dny prší, vše je zelené, vláha je potřeba, ale už by to mohlo přestat.Zdraví Tě Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, říkám si, že jestli platí "studený máj, v stodole ráj", tak letos bude fakt bohatá úroda. Na turistiku je to ovšem trochu míň vhodné, ale nakonec jsme nezmokli nijak dramaticky a chladnější počasí na chození nevadí :).
      Taky zdravím a přeju hezký nastávající týden

      Vymazat
  9. To musela být příjemná procházka, prostředí vypadá vážně krásně a tyhle výlety do přírody miluji! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Sem se asi nikdy nepodívám, takže jsem se zájmem na Tvůj příspěvek podívala.
    Hezkou neděli, Stáni !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, od vás je to přes celou republiku, to je pravda. Ale třeba ještě někdy...
      Měj se fajn

      Vymazat
  11. Moc krásný výlet i s blouděním. Jen kdyby se to počasí umoudřilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, o něco slunečnější počasí by bývalo neškodilo, ale nakonec to bylo fajn i tak.

      Vymazat
  12. Slusnou cestu jste usli, navic i za ne uplne idealniho pocasi. V prirode je ale vzdycky hezky, urcite casto lepe jak v praci:-). I muzeum vypada moc pekne. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, návrat do kanceláře mne čeká zítra. A že bych se po půl roce HO a týdnu dovolené bůhví jak těšila, to říci nemůžu. Brala bych ještě tu dovolenou :D.

      Vymazat
  13. Teda Stáni, to vůbec neznám a to pocházím nedaleko odtud. Moc pěkné fotky. Jinak počasí mě tenhle rok vyloženě se... :/ už by mohlo přestat pršet a vylézt sluníčko. Komplikuje to výlety i práci na zahrádce.
    Měj se krásně, Sabi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, letošní jaro je skutečně, pokud jde o počasí, poněkud macešské - teplých dnů se sluníčkem bylo pomálu.
      Hezké dny i tobě

      Vymazat
  14. Zajímavé místo, musel to být krásný výlet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, byl, i když počasí nám tak úplně nepřálo.

      Vymazat
  15. Je škoda, že vás zastihl déšť a skoro vše mělo zavřeno. Myslím, že ale i tak jste si to určitě užili :) My právě radši volíme výlety, kde je vstup volný a člověk nemusí vůbec řešit, v kolik hodin se tam dostane :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jedzíme na výlety a dovolené hodně mimo sezónu, abychom se vyhnuli davům lidí. To, že občas narazíme na zavřené dveře, je taková daň za klid :). Ale taky si hodně vybíráme volně přístupné objekty - tady se na obě zřiceniny mohlo volně. Rozhledna na Korábu mě trochu mrzela, ale co už - i tak byl výlet fajn (a déšť byl vždycky krátký, takže moc nevadil)

      Vymazat
  16. Páni pěkná trasa. :) Já jsem smrže ještě neviděla, tedy ne mimo atlas hub :)

    Somemthingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mne to byla taky smržová premiéra. Všimla jsem si ho úplnou náhodou (po houbách jsem fakt nekoukala)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)