sobota 29. května 2021

Karin Lednická - Šikmý kostel I a II

 Knížka Šikmý kostel jsem koupila vlastně náhodně mámě k Vánocům, protože podle anotace se mi zdálo, že by se jí mohla líbit. A protože se líbila, koupila jsem jí k narozeninám i druhý díl. A teď jsem i oba díly půjčila a na dovolené jsem je pak najednou přečetla  oba dva.
 


Šikmý kostel je románová kronika mapující na osudech jedné rodiny trochu osudy obyvatel Karviné i celého Těšínska. Kraje spojeného s hornictví, kraje s nejednoduchou historii, kde  po první světové válce vyháněli Češi Poláky, před druhou světovou válkou Poláky Čechy, aby pak na všechny jeho obyvatele dopadla německá okupace. A tyto historické události se promítají i do osudů Barbory, které při důlním neštěstí zahyne manžel i syn, do osudů jejích dcer Barky, Fanky a Žofinky i Barbořiny přítelkyně Julky. Sledujeme jejich nelehké životní cesty, lásky, naděje i klamání. Postupně se rodiny všech hlavních hrdinů rozrůstají a jejich příběhy se různě proplétají. Příběh představuje vhled do života obyčejných lidí na přelomu 19. a 20. století a v první polovině 20. století - v době, kdy život lidí nejprve  ovlivňovala chudoba a tvrdá dřina,  později se pak ocitli ve vleku hospodářské krize i politických poměrů, které dokázaly rozhádat rodiny, znepřátelit kamarády a plány a naděje otočit úplně naruby. Někteří z hrdinů přijímají svůj osud spíše smířeně, někteří se mu snaží vzepřít... Mně byla asi nejsympatičtější Julka, která dokázala odejít od násilnického muže a vybudovat si svůj nový život. 


Obě knihy jsou rozděleny do dílů - každý vždy mapuje životní osudy jedné z postav v obodobí několika let. Ale protože se osudy postav v celé knize různě proplétají, sektáváme se v jednotlivých dílech i s dalšími hrdiny. Autorce se myslím povedlo skvěle postihnout atmosféru doby - dřinu, chudobu i obyčejné štěstí havířských rodin, bídu způsobenou první světovou válkou, národnostní třenice spojené s vymezováním hranic mezi vznikajícím Československem a Polskem, krátké období rozmachu města, hospodářskou krizi i hrůzy, které prožili Poláci odsunutí na otrockou práci.  Z knihy je znát, že autorka věnovala hodně času jak studiu historických pramentů, tak rozhovorům s pamětníky.  A k vyvolání autentické atmosféry přispívá i občasné používání místního nářečí - tak, že význam je pochopitelný z kontextu. Příběh mi hodně přiblížil osudy kraje, o kterém jsem věděla jen drobné střípky (třeba o sedmidenní válce o Těšínsko skoro nic). 
Šikmý kostel je knížka (tedy vlastně knížky), kterou mohu jednoznačně doporučit.  Já jsem se do příběhu začetla během jedné kapitoly a pak už jsem jen hltala osudy všech jeho protagonistů.  A rozhdodně se chystám přečíst si i poslední díl celé trilogie, až vyjde.

✦✦✦✦✦
 

 Anotace
I. díl
Podtitul knihy lapidárně shrnuje příběh o někdejší pastevecké vesnici, která vystavěla svůj rozkvět na těžbě uhlí, aby o století později zašla na úbytě – také kvůli těžbě uhlí. Dnes už z výstavných budov a vznosné katedrály nezbylo nic. Jen šikmý kostel, který strmě a varovně ční do pusté krajiny. Kniha začíná obrovským důlním neštěstím roku 1894, které drsně zasáhlo do života obyvatel celého kraje. Patří mezi ně i hrdinové této knihy, jejichž pohnuté osudy můžeme po následující čtvrtstoletí sledovat. Barbora, Julka a Ludwik jsou představiteli tří naprosto odlišných dějových linií, které se však na mnoha místech proplétají a vytvářejí plastický obraz polozapomenutých časů, jejichž drsnost je pro dnešního čtenáře v mnoha ohledech téměř nepředstavitelná. Každý z hrdinů čelí životním výzvám po svém: někdo se jim trpně poddává, jiný se snaží uchopit šance, které mu kvasící doba nabízí. Do všech osudů však opakovaně a nemilosrdně zasahují velké dějiny, které úsilí obyčejného člověka mohou snadno proměnit na prach.
ydalo nakl. Bílá vrána v r. 2020  400 stran
 
 



II. díl




S Barkou, Ludwikem, Julkou a dalšími hrdiny trilogie Šikmý kostel se setkáváme vzápětí poté, co jsme je v závěru prvního dílu opustili. Zatímco ve zbytku nově vzniklého Československa nastávají zlaté časy, v Karvinné – jak se nyní město jmenuje – se stále významně projevují důsledky předešlého dramatického dění a prosakují do všech oblastí života. Ne vždy v dobrém. I přesto lze říct, že dvacátá léta jsou pro obyvatele města relativní selankou, dobou významných společenských změn a ekonomického rozmachu. Nastupující generace se může těšit výsadám, které byly v nedávné minulosti nedosažitelné, a začínají se před ní rozprostírat dříve netušené možnosti. Klíčící naděje však rázně ukončí hospodářská krize a vzápětí opětovný vzestup nacionalistických nálad. Napětí ve společnosti stoupá a rodiny našich hrdinů rozštěpují rozdílné názory: zatímco jedni se nadcházející hrozby obávají nebo mezi prvními nesou její ničivé důsledky, jiní probíhající změny vítají jako šanci k odčinění utrpěných křivd. Smršť událostí po nástupu německé okupace však nakonec smete všechny, protože v tomto regionu i druhá světová válka probíhala dosti jinak než ledaskde jinde.
Příběh je vystavěn na skutečných událostech, z nichž mnohé doposud nebyly v české románově tvorbě zpracovány. Vyprávění ubíhá v dramatickém tempu a natolik autenticky, že se děj před očima čtenáře mnohdy mění na film zaznamenávající i to, co donedávna zůstávalo skryto ve třinácté komnatě české historie.
Vydalo nakl. Bílá vrána v r.  2021,  608 stran
 
 

33 komentářů:

  1. První díl jsem zhltla. Bydlím v tom kraji a předci byli Němci a Poláci. Jak vznikla republika, tak si řekli, že jsou Češi. Ale já to mám nyní tak, že jsem Slezanka. Něco z Němců, něco z Poláků. Čtení úžasné. Druhý díl mám v čtečce a šetřím si ji na léto na dovolenou. Jak znáš všechna ta místa, tak úžasné čtení. Jsem moc ráda, že se i vám moc knihy líbily. Jak zpívá Jarek Nohavica - kraj rázovitý. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, věřím, že když jsi odtud, tak knížka určitě zaujme ještě víc. Ale myslím, že má co říci i ostatním, kteří na Těšínsko nikdy nezavítali.

      Vymazat
  2. Tahle doba mě v knížkách zajímá, takže mockrát díky za recenzi, knihy si určitě přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, myslím, že nebudeš litovat. Podle mne je to dobře napsané.

      Vymazat
  3. Už tady byl vícekrát tento titul prezentován. Mám ho na seznamu do knihovny. Takže snad uspěju.
    Hezké nedělní odpoledne!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, první díl byl určitě bestsellerem loňského roku. A řekla bych že oprávněně. Já se většinou do bestsellerů úplně nehrnu, tak jsem chvíli odolávala. Pak jsem ho koupila pro mámu, protože mi námět přišel zajímavý a pak jsem podlehla i já...
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Stáňo, moc děkuji za další recenzi na knihy. Zaujalo mně to natolik, že se po knihách podívám.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, myslím, že by se ti to mohlo líbít.
      Měj se fajn

      Vymazat
  5. Stáňo, na tyhle knihy slyším jen chválu. Viděla jsem rozhovor s autorkou, bylo to moc milé!
    Koupila jsem je mamce, ještě jsem si je od ní nepůjčila. Ona byla nadšená!
    Měj hezký zbytek neděle, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, šly jsme na to stejně - já knihy taky koupila mámě. A protože mi teď došly domácí zásoby knih a nedostala jsem se do knihovny, tak jsem si je půjčila. A nelitovala jsem.
      Hzeké nastávající týden

      Vymazat
  6. Stáňo, já tedy mohu jen závidět to množství knih, které přečteš. Já mám večer už tak unavené oči, že horko těžko sbírám síly aspoň na časopis.
    Měj se krásně. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, když chodím do kanclu, tak čtu dost v metru. A když jsem teď byla na HO, tak jsem zas využívala možnost pozdějšího vstávání (ušetřená cesta do práce) a četla jsem déle před spaním. Oči se zatím drží :)

      Vymazat
  7. Blíží se léto a já se na tohle čtení chystám a dle recenzí i moc těším.
    Hezký týden přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, můžu doporučit, já se těším na poslední díl.
      Měj se fajn

      Vymazat
  8. Celkově na tyhle knihy čtu samou chválu. Taky je doma mám, ale ještě jsem se k nim nedostala. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, já kupuji knížky málo, spíš je dostávám jako dárek. Víc si půjčuji v knihovně nebo právě od mámy...

      Vymazat
  9. Těším se také na závěrečný díl,mnohá místa jsem navštívila včetně okolí Šikmého kostela. Bydlím pár kilometrů od popisovaných míst v knize,něco málo jsem měla možnost poznat při pracovních cestách s kolegyní,která přímo v těch místech bydlela. Něco znala z vyprávění, kde co stálo obchod,pivovar a ostatní budovu zmíněné v knize. Další kdo nás seznamoval s historií byla Mgr. Kolková na přednáškách o nejen historii Karviné,ale i Těšínska. Moc hezký píše také na svém blogu kaleidoskop Hanka. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To, že člověk místa, o kterých se píše, zná "na vlastní oči", určitě ještě zážitek z četby umocnní.
      Hezký den

      Vymazat
  10. Šikmý kostel jsem na mnohá doporučení dávala mamce k Vánocům. Ještě jsem se nedostala, abych si jej od ní půjčila, ale mám to v plánu a moc se na knížku těším. Mám tento typ beletrie ohromně ráda.

    OdpovědětVymazat
  11. Jsem tu dnes poprvé - díky šikmému kostelu. Jsem z toho kraje a také mám na blogu k tomu články https://kaleidoskop-podle-hanky.blogspot.com/2021/03/karin-lednicka-sikmy-kostel-poslech.html
    a tady https://kaleidoskop-podle-hanky.blogspot.com/2021/04/zanikla-karvina-poslech-ke-knize-karin.html
    Jinak šikmý kostel znám přímo z reálu, co jsem se jen najezdila kolem. Tak mám radost, že i tady jsem o něm našla článek. Zdravím ☺.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já sice vlastně jsem také z toho kraje (narodila jsem se v Ostravě), ale jen díky tomu, že tam bytová potřeba zavála mé rodiče, kteří se záhy vrátili zpátky do Čech (stěhovala jsem se z Ostravy, když mi bylo 6). Takže Ostravu, Karvinou a okolí i přes údaj rodném listě neznám a byla jsem ráda, že jsem blíž nahlédla do jeho historie, navíc formou poutavého příběhu.
      Hezký den

      Vymazat
  12. Četla jsem obě, silné příběhy na pozadí nelehké doby.....

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Stáni,
    já jsem první díl koupila mamce na zkoušku a ona ho ještě nečetla, ale někomu ho půjčila... Až se vrátí a ona si ho přečte, tak se na něj taky vrhnu. Na tuto sérii čtu jen samé pochvalné recenze. Jestli se ti to líbilo, možná by ti sedly i knihy od Jany Poncarové.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já první díl koupila mámě k Vánocům a když jsem si ho chtěla od ní poprvé půjčit, tak ho měla půjčený nějaká její kamarádka :). Ale aspoň jsem teď přečetla oba díly hezky za sebou :). Janu Poncarovou neznám, kouknu se, co napsala. Díky za tip.
      Hezký den

      Vymazat
  14. Obě knížky mám na mušce už dlouho, ale pořád na ně nedošlo. Vím, že se o nich píší jen pozitiva, tak možná tomu chci dát čas, abych nebyla zklamaná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky vždycky těch knížek, o kterých se píšou superlativy, trochu bojí. Člověk má velké očekávání, které se nemusí vždy naplnit. Ale tohle se mi líbilo, takže za mne taky pozitiva.

      Vymazat
  15. Odpovědi
    1. Mně se četla fakt dobře - svědčí o tom i fakt, že oba díly jsem přečetla asi za týden.

      Vymazat
  16. Pořád nevím, zda se do knih pustit. Mám doma první díl ještě v nějakém nultém vydání s jinou obálkou od kamarádky, ale nevím, zda je to pro mě. No, dokud nezkusím, nepoznám, jednou na ni dojde :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)