středa 26. května 2021

Asa Avdic - Hra na smrt

 Minulý týden jsem měla dovolenou, a protože počasí nabídlo i deštivé chvíle, došlo samozřejmě i na knihy. První, kterou jsem přečetla, mi před dovolenou nabídla kolegyně - dostala ji k nákupu jako dárek a u nich prý tento typ knížek nikdo nečte. Já jsem si řekla, že jí zkusím ...
 
 
 
Jsme v roce 2037 v Protektorátu Švédsko, který je součástí  Unie přátelství  a  je ovládán Stranou. Anna, která získala jméno a zásluhy při organizaci humanitární mise ve vzdáleném Protektorátu Kyzyl-Kum, je pověřena novým úkolem. Má tajně sledovat  reakci uchazečů o místo v projektu tajných služeb RAN při uměle vyvolané krizové situaci. Ta bude vytvořena naaranžováním Annina zavraždění, což při k izolovanosti základny vzbudí dojem, že jeden z účastníků musí být vrah.  Jenže pak se začnou dít věci, které nebyl v plánu a s nimiž Anna nepočítala....


 
Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách. První z nich je psaná střídavě z pohledu Anny a  Henryho - jejího bývalého spolupracovníka, s nímž se překvapivě setkává na ostrově jako s jedním z uchazeců o místo v projektu. Druhá časová rovina  se odehrává o dva měsíce později a popisuje vyšetřování toho, co se vlastně na ostrově odehrálo. Jednotlivé časové roviny jsou od sebe oddělené, takže není problém se orientovat. 
 

 
Ze začátku jsem měla problém se do knihy začíst,  zejména partie popisující vyšetřováními přišly trochu nezáživné.   Ovšem  když se děj přesune na ostrov, tak získá docela  spád. Tam si autorka se čtenářem tak trochu hraje,  příběh má napětí a nechybí  několik nečekaných zvratů.  Bohužel závěr mne pak zas trochu zklamal - přišel mi nedotažený (nebo jsem ho úplně nepochopila).  Zajímavé je zasazení do budoucnosti, do politicky podivného útvaru, který má tak trochu orwelovský charakter, dobře se mi četly i části, kde se Anna vracela do minulosti. Škoda,  že  autorka, aspoň podle mého názoru, zcela nevyužila  potenciál politické roviny příběhu (což asi i způsobilo zmiňovanou nedotaženost konce). Možná je to tím, že jde o její románovou prvotinu. 
✦✦✧✧✧

 
  Anotace
Mistrovská švédská variace záhady zamčeného pokoje plná napětí, nečekaných zvratů a psychologických pastí, zasazená do blízké a ne tak nepravděpodobné budoucnosti. Sedm lidí na odlehlém ostrově v orwellovském státě. Dvoudenní test, který má rozhodnout o jejich začlenění do tajných služeb. A jedna žena, která musí předstírat svou smrt... aby si zachránila život.
Píše se rok 2037 a tajný pokus na ostrůvku Isola kus od pobřeží právě začíná. Jednou z účastnic je i Anna Francisová, velmi schopná pracovnice Protektorátu Švédsko. Dostane nezvyklou roli: pozorovat chování zbylé šestice, izolované od světa a vystavené těžké zkoušce – vědomí, že mají mezi sebou vraha. Ale ani Anna netuší o experimentu všechno…
Vydal Knižní klub v r. 2018, překlad L. Johnová, 296 stran

16 komentářů:

  1. No, každá kniha není na medaili.
    Děkuji za recenzi a přeji příjemný den, Stáňo! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, na medaili to tedy fakt nebylo, ale měla jsem v ruce horší kousky ;-). Námět měl určitě potenciál, ale nebylo to úplně dotažené. Uvidíme, jestli autorka napíše něco dalšího a jaké to případně bude.
      Měj se fajn

      Vymazat
  2. Stáni, díky za další recenzi ze světa knih. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  3. Stáňo, děkuji za recenzi. Tento žánr nepatří k mým oblíbeným šálkům čaje, nicméně věřím, že si své čtenáře určitě najde.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, já taky příběhy zasazené do budoucnosti moc nemiluju, takže když jsem zjistila, že je je to tento případ, tak jsem váhala, jestli se do ní pustit, ale nakonec jsem to zkusila.
      Měj se fajn

      Vymazat
  4. Díky za recenzi,ale já bych asi u ní nevydržela. Mě musí chytnout na první dobrou)))Hezký den. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já když už začnu, tak většinou dočtu. A tady byl vlastně nejlepší ten prostředek, takže se trpělivost aspoň trochu vyplatila :)

      Vymazat
  5. Podle anotace bych si knihu nevybrala. Nevadí mi zasazení do budoucnosti, když to má smysl, ale nemám ráda politiku v knihách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znáš to - darovanému koni... :). Když mi ji kolegyně donesla, tak jsem si řekla, že to zkusím. Navíc já občas politické thillery čtu.

      Vymazat
  6. Me zaujal puvod autorky, severske detektivky obecne me lakaji, tak skoda, ze tady to az tak nedopadlo... M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, je to autorčina románové prvotina, tak třeba napíše ještě něco lepšího. Tohle bych asi nejspíš označila jako nevyužitou šanci a je to takové nevyrovnané.

      Vymazat
  7. Tahle kniha by úplně pro mě nebyla. Příběhy z budoucnosti mě moc neberou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě taky ne, ale chtěla jsem jí dát šanci. Teď potupuje nejspíš do knihobudky

      Vymazat
  8. Kniha by mi asi tématicky nevadila, ale opět jsem se vrátila do stavu, kdy na knihu sáhnu, jen při balení někam mimo domov a pak zase, když ji přivezu zpět a založím do poličky...

    Somemthingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čtu hlavně večer před spaním a pak cestou do práce a z práce v metru (nebo teď, když mám ještě občas HO, tak u snídaně ;-))

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)