úterý 14. července 2020

Třešňová bublanina

Třešňová sezóna je v plném proudu a třešně uzrály i u nás na chalupě. Poslední dva víkendy tedy byly ve znamení sklizně, protože bylo třeba třešně i višně otrhat dřív než je objeví (a místo nás sklidí) špačci.  Višně skončily převážně v džemu (a ten už je ve sklepě, takže vám ho neukážu), třešně jsme částečně zamrazili a částečně zavařili, abychom měli taky něco na zimu. Ale samozřejmě došlo i na bublaninu, ta nesmí v třešňové sezóně rozhodně chybět. Většinou dělám bublaninu hrnkovou, která je nejjednodušší, ale jednak jsem chtěla zkusit něco jiného a jednak jsem neměla mléko, tak jsem si po chvíli pátrání na internetu vybrala recept Kluků v akci (tady) a jen jsem si ho upravila pro velikost našeho plechu.


 Suroviny 
(na plech cca 30 x 20 cm)
60 g másla 
90 g moučkového cukru
3 vejce
90 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
miska vypeckovaných třešní


Máslo vyšleháme s půl dávkou cukru, postupně přidáváme  žloutky a šleháme, dokud  se nevytvoří nadýchaná pěna. Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh a postupně ho spolu s moukou a kypřicím práškem vmícháme do žloutkové hmoty. Těsto rozetřeme  na plech vyložený pečicím papírem a poklademe třešněmi (ideálně vypeckovanými). Pečeme na 170° asi 25 až30 minut - až je bublanina na povrchu zlatavá a těsto se nelepí na vpíchnutou špejli. 
Poslední krok - pocukrování - jsem vynechala. Podle mne je v bublanině už tak cukru dost (a měla jsem poměrně sladké třešně).








31 komentářů:

  1. Hned bych si dala!
    Já pekla clafoutis s višňěma a za dvě hoďky byl pryč ;)
    Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, o tom, že vyzkouším clafoutis, jsem uvažovala původně. Ale ztroskotalo to na absenci mléka v lednici :)
      Hezký den

      Vymazat
  2. Děkuji za výborný recept, vypadá to fantasticky 🌷

    Máš můj follow a pokud by ses chtěla vzájemně podporovat, najdeš mě tady:🌷
    Shades of Silvie

    Měj se krásně 🌹

    OdpovědětVymazat
  3. Stáňo, vypadá moc krásně, hned bych si kousek dala. Většinou dělám višňovou, letos to díky dešťům nebylo nijak slavné - popraskaly a hned plesnivěly... Škoda, byly veliké a dobré.
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, my jsme třešně měli taky dost popraskané, ale na rychlé zpracování použít šly. A bylo jich tak akorát (loni nebyla žádná a předloni jsme nevěděli, co s nimi :-)).
      Měj se pěkně

      Vymazat
  4. Stáni, ty mi děláš po ránu chutě, hned bych kousek ochutnala. Vypadá skvěle.
    Měj fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, už není co ochutnávat - zmizela během jednoho dne :)
      Měj se hezky

      Vymazat
  5. Bohužel s třešněma jsem na tom stejně jako s jahodama. Ani jedno nemám, byť mám nově zasazené jahody na zahradě a třešňových stromů na chatě hafo. Jahody nerostou a třešně už jsou sklizené. Buď shnilé nebo se postaralo ptactvo nebeské. Takže asi začne na chatě velká čistka ve stromech....a přitom třešňovou bublaninu miluju. Ale kupovat ty neskutečně předražené třešně v obchodě se mi kvůli tomu ale nechce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já loni bublaninu taky nedělala - kupovat na pečení třešně za víc než stovku mi přijde trochu moc. Letos se nám něco urodilo a my to stihli sklidit dřív než špačci :), takže mám pár sáčků i v mrazáku. Jahody na chalupě ani nemáme - buš zplesnivěly nebo je sklidili ptáci a jiná havěť, tak jsme jejich pěstování vzdali.
      Hezký večer

      Vymazat
  6. Tresne nemame a ja ji moc nedelam, ale dala bych si hned:-). Bublanina a leto k sobe proste patri. Pekny den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, kdybych neměla vlastní třešně z chalupy, tak bublaninu taky nedělám. Kupované třesně mi na to přijdou drahé. Když se loni neurodilo, tak jsem si jich koupila jen hrst na chuť. A s bublaninou jsem holt počkala na letošek.
      Měj se hezky

      Vymazat
  7. Ahoj Stáni,
    dneska mamka přivezla od jedné známé třešně, tak budeme dělat taky bublaninu. Mám tedy jiný recept, je to takové jogurtové těsto (nevím, jestli jsem ho na blog dávala, musím se podívat). Tvůj recept se mi líbí, je na něj třeba minimum surovin a ně moc cukru. Určitě ho taky jednou zkusím:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, jogurtové těsto dělávám taky, většinou i s drobenkou. Tohle je opravdu takový lehký piškot. Já ještě určitě bublaninu budu dělat, nějaké třešně jsme strčili i do mrazáku.
      Měj se pěkně.

      Vymazat
  8. Stáni, taky jsem letos už bublaninu dělala a používám svůj stoletý recept. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to věřím - ty máš tu velmi plodivou třešeň ;-). Já většinou dělám bublaninu z hrnkového těsta, ale na to mi chybělo mléko ...
      Měj se hezky

      Vymazat
  9. Třešňovou bublaninu jsem neměla hrozně dlouho. Bohužel nemáme troubu, takže si ji ani neupeču. Ale jako bych ji na jazyku cítila. To musím přiznat😁.

    Verča ze Ztracena v Praze | BÉŽOVÝ OUTFIT S KAPKOU ČERNÉ + NEW IN | OUTFIT

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verčo, tak jedině remosku.... :). Kdysi jsem bydlela v bytě, kde byl jen dvouvařič a zjistila jsem, že v remosce se dá upéct skoro všechno (vánoční cukroví jsem v ní teda nezkoušela :D)
      Hezký den

      Vymazat
    2. No, tooo je doma složitější :D. Troubu máme, ale nefunguje, ale je zakázaný koupit troubu novou. Je to holt těžký :D. Až se odstěhuju, tak budu péct furt! Jinak remoska musí bejt super, slyšela jsem na ní hooodně chvály. My máme akorát pomalý hrnec. Ale taky jsem slyšela, že v něm jde udělat buchta, tak možná, že to zkusím :D.

      Vymazat
  10. To je mls, který k létu patří. Mňam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, bublanina a rybízový koláč - to je typické letní pečení :)

      Vymazat
  11. Když jsou třešně, bublanina musí být. Máme dva stromy, ale už jen do podzimu. Na podzim musí ten šedesátiletý strom k zemi, je nemocný - doufejme, že nebude moc foukat, než ho necháme skácet. Je to ten vzadu - https://imgur.com/a/PxQUYY7

    Ale ta třešeň před ním taky už dost plodí. A dost možná dostatečně pro naše potřeby. Jen mi je toho stromu líto, je tam od "mého" jakživa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, my máme taky jednu třešni už "zralou" na pilu. Ale protože ani v případě pádu nehrozí nějaké nebezpečí (je ve volném prostoru), tak ji necháváme a ona ještě na oplátku kažný rok nějaké třešně má.

      Vymazat
    2. No, u nás je to tak; že v lepším případě spadne na ostatní stromy, v horším případě na boudu s nářadím a sousedův pozemek. Takže nechceme bohužel nic riskovat. A to nemluvě o tom, že pod ní běhá spousta dětí když jsou tady.

      Vymazat
  12. Mňam, tak ta se povedla :) Já letos ještě bublaninu nedělala. Zatím jsem byla akorát na borůvkách :D O třešni v okolí vůbec nevím. Ale doufám, že letos budou jablka na přesnídávku a švestky na povidla :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve švestky doufám taky. Loni jsme neměli žádné a veškeré zásoby z předchozích let už došly:(. Přesnídávku moc neděláme, hodně jablek jsme loni usušily.

      Vymazat
  13. Mhh, to bych si dala! :) Našim třešně ozobali špačci, zbylo jen tak na svačinu, žádné velké pečení či vaření marmelád. Bublaninu jsem ještě letos nepekla, ale až se nachomýtnu k nějakému ovoci, bude na seznamu hned po kynutých knedlících.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám provedli špačci loni - zbylo pár třešní do pusy. Ovocné knedlíky dělám jedině z tvarohového těsta - přijde mi nejjednodušší (zrovna v neděli jsme měli meruňkové)

      Vymazat
  14. Tyto bublaniny mám moc ráda, ale bojím se červíků, takže u třešňových bublanin mám trochu problém s důvěrou :D, když si je nedělám sama...

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)