Třešňová sezóna je v plném proudu a třešně uzrály i u nás na chalupě. Poslední dva víkendy tedy byly ve znamení sklizně, protože bylo třeba třešně i višně otrhat dřív než je objeví (a místo nás sklidí) špačci. Višně skončily převážně v džemu (a ten už je ve sklepě, takže vám ho neukážu), třešně jsme částečně zamrazili a částečně zavařili, abychom měli taky něco na zimu. Ale samozřejmě došlo i na bublaninu, ta nesmí v třešňové sezóně rozhodně chybět. Většinou dělám bublaninu hrnkovou, která je nejjednodušší, ale jednak jsem chtěla zkusit něco jiného a jednak jsem neměla mléko, tak jsem si po chvíli pátrání na internetu vybrala recept Kluků v akci (tady) a jen jsem si ho upravila pro velikost našeho plechu.
Suroviny
(na plech cca 30 x 20 cm)
60 g másla
90 g moučkového cukru
3 vejce
90 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
miska vypeckovaných třešní
Máslo vyšleháme s půl dávkou cukru, postupně přidáváme žloutky a šleháme, dokud se nevytvoří nadýchaná pěna. Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh a postupně ho spolu s moukou a kypřicím práškem vmícháme do žloutkové hmoty. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a poklademe třešněmi (ideálně vypeckovanými). Pečeme na 170° asi 25 až30 minut - až je bublanina na povrchu zlatavá a těsto se nelepí na vpíchnutou špejli.
Poslední krok - pocukrování - jsem vynechala. Podle mne je v bublanině už tak cukru dost (a měla jsem poměrně sladké třešně).
Hned bych si dala!
OdpovědětVymazatJá pekla clafoutis s višňěma a za dvě hoďky byl pryč ;)
Krásný večer.
Ilono, o tom, že vyzkouším clafoutis, jsem uvažovala původně. Ale ztroskotalo to na absenci mléka v lednici :)
VymazatHezký den
vypadá krásně, Sv.
OdpovědětVymazatSvětlo, díky.
VymazatDěkuji za výborný recept, vypadá to fantasticky 🌷
OdpovědětVymazatMáš můj follow a pokud by ses chtěla vzájemně podporovat, najdeš mě tady:🌷
Shades of Silvie
Měj se krásně 🌹
Díky, na tvůj blog ráda kouknu.
VymazatStáňo, vypadá moc krásně, hned bych si kousek dala. Většinou dělám višňovou, letos to díky dešťům nebylo nijak slavné - popraskaly a hned plesnivěly... Škoda, byly veliké a dobré.
OdpovědětVymazatMěj příjemný den, Helena
Heleno, my jsme třešně měli taky dost popraskané, ale na rychlé zpracování použít šly. A bylo jich tak akorát (loni nebyla žádná a předloni jsme nevěděli, co s nimi :-)).
VymazatMěj se pěkně
Stáni, ty mi děláš po ránu chutě, hned bych kousek ochutnala. Vypadá skvěle.
OdpovědětVymazatMěj fajn dny. D.
Dášo, už není co ochutnávat - zmizela během jednoho dne :)
VymazatMěj se hezky
Bohužel s třešněma jsem na tom stejně jako s jahodama. Ani jedno nemám, byť mám nově zasazené jahody na zahradě a třešňových stromů na chatě hafo. Jahody nerostou a třešně už jsou sklizené. Buď shnilé nebo se postaralo ptactvo nebeské. Takže asi začne na chatě velká čistka ve stromech....a přitom třešňovou bublaninu miluju. Ale kupovat ty neskutečně předražené třešně v obchodě se mi kvůli tomu ale nechce.
OdpovědětVymazatVendy, já loni bublaninu taky nedělala - kupovat na pečení třešně za víc než stovku mi přijde trochu moc. Letos se nám něco urodilo a my to stihli sklidit dřív než špačci :), takže mám pár sáčků i v mrazáku. Jahody na chalupě ani nemáme - buš zplesnivěly nebo je sklidili ptáci a jiná havěť, tak jsme jejich pěstování vzdali.
VymazatHezký večer
Tresne nemame a ja ji moc nedelam, ale dala bych si hned:-). Bublanina a leto k sobe proste patri. Pekny den. M.
OdpovědětVymazatMarcelko, kdybych neměla vlastní třešně z chalupy, tak bublaninu taky nedělám. Kupované třesně mi na to přijdou drahé. Když se loni neurodilo, tak jsem si jich koupila jen hrst na chuť. A s bublaninou jsem holt počkala na letošek.
VymazatMěj se hezky
Ahoj Stáni,
OdpovědětVymazatdneska mamka přivezla od jedné známé třešně, tak budeme dělat taky bublaninu. Mám tedy jiný recept, je to takové jogurtové těsto (nevím, jestli jsem ho na blog dávala, musím se podívat). Tvůj recept se mi líbí, je na něj třeba minimum surovin a ně moc cukru. Určitě ho taky jednou zkusím:-) Měj se krásně!
Hanka z ciculka.cz
Hanko, jogurtové těsto dělávám taky, většinou i s drobenkou. Tohle je opravdu takový lehký piškot. Já ještě určitě bublaninu budu dělat, nějaké třešně jsme strčili i do mrazáku.
VymazatMěj se pěkně.
Stáni, taky jsem letos už bublaninu dělala a používám svůj stoletý recept. Měj pěkné dny.
OdpovědětVymazatMarti, to věřím - ty máš tu velmi plodivou třešeň ;-). Já většinou dělám bublaninu z hrnkového těsta, ale na to mi chybělo mléko ...
VymazatMěj se hezky
Třešňovou bublaninu jsem neměla hrozně dlouho. Bohužel nemáme troubu, takže si ji ani neupeču. Ale jako bych ji na jazyku cítila. To musím přiznat😁.
OdpovědětVymazatVerča ze Ztracena v Praze | BÉŽOVÝ OUTFIT S KAPKOU ČERNÉ + NEW IN | OUTFIT
Verčo, tak jedině remosku.... :). Kdysi jsem bydlela v bytě, kde byl jen dvouvařič a zjistila jsem, že v remosce se dá upéct skoro všechno (vánoční cukroví jsem v ní teda nezkoušela :D)
VymazatHezký den
No, tooo je doma složitější :D. Troubu máme, ale nefunguje, ale je zakázaný koupit troubu novou. Je to holt těžký :D. Až se odstěhuju, tak budu péct furt! Jinak remoska musí bejt super, slyšela jsem na ní hooodně chvály. My máme akorát pomalý hrnec. Ale taky jsem slyšela, že v něm jde udělat buchta, tak možná, že to zkusím :D.
VymazatTo je mls, který k létu patří. Mňam.
OdpovědětVymazatSimi, bublanina a rybízový koláč - to je typické letní pečení :)
VymazatKdyž jsou třešně, bublanina musí být. Máme dva stromy, ale už jen do podzimu. Na podzim musí ten šedesátiletý strom k zemi, je nemocný - doufejme, že nebude moc foukat, než ho necháme skácet. Je to ten vzadu - https://imgur.com/a/PxQUYY7
OdpovědětVymazatAle ta třešeň před ním taky už dost plodí. A dost možná dostatečně pro naše potřeby. Jen mi je toho stromu líto, je tam od "mého" jakživa.
Martine, my máme taky jednu třešni už "zralou" na pilu. Ale protože ani v případě pádu nehrozí nějaké nebezpečí (je ve volném prostoru), tak ji necháváme a ona ještě na oplátku kažný rok nějaké třešně má.
VymazatNo, u nás je to tak; že v lepším případě spadne na ostatní stromy, v horším případě na boudu s nářadím a sousedův pozemek. Takže nechceme bohužel nic riskovat. A to nemluvě o tom, že pod ní běhá spousta dětí když jsou tady.
VymazatMňam, tak ta se povedla :) Já letos ještě bublaninu nedělala. Zatím jsem byla akorát na borůvkách :D O třešni v okolí vůbec nevím. Ale doufám, že letos budou jablka na přesnídávku a švestky na povidla :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Ve švestky doufám taky. Loni jsme neměli žádné a veškeré zásoby z předchozích let už došly:(. Přesnídávku moc neděláme, hodně jablek jsme loni usušily.
VymazatMhh, to bych si dala! :) Našim třešně ozobali špačci, zbylo jen tak na svačinu, žádné velké pečení či vaření marmelád. Bublaninu jsem ještě letos nepekla, ale až se nachomýtnu k nějakému ovoci, bude na seznamu hned po kynutých knedlících.
OdpovědětVymazatTo mám provedli špačci loni - zbylo pár třešní do pusy. Ovocné knedlíky dělám jedině z tvarohového těsta - přijde mi nejjednodušší (zrovna v neděli jsme měli meruňkové)
VymazatTyto bublaniny mám moc ráda, ale bojím se červíků, takže u třešňových bublanin mám trochu problém s důvěrou :D, když si je nedělám sama...
OdpovědětVymazatsomethingbykate