pondělí 20. července 2020

Michaela Klevisová - Sněžný měsíc

O autorce této knihy jsem  se někde dočetla, že získala  dvakrát cenu za nejlepší českou detektivku roku. To mne zaujalo a  říkala jsem si, že bych mohla nějakou její knihu zkusit. A když jsem zjistila, že mám věrnostního programu knihkupectví Dobrovský nárokslevový kupon, tak jsem se rozhodla, že ho využiju právě na koupi její poslední kniky.



Byla smrt stařenky Marie  jen nešťastná náhoda? Kam zmizely její ušetřné peníze?  Kdo střílí chráněné rysy? Jaké tajemství skrývá Olga a jaké stařenka Róza, přítelkyně Marie? Kdo ničí Tereze nové stromky a jak dopadne její střet s Valerií?  Kdo je tajemný zájemce o koupi opuštěné chalupy? Na všechny tyto otázky (a taky na řadu dalších) naráží Josef Bergamann, který přijítdí do beskydské vesničky Kotlová vyšetřovat vraždu realitní agentky Olgy.
Příběh je klasickou detektivkou, která čtenáře na začátku seznámí s prostředím i  řadou  postav. Teprve poté  dojde k vraždě a rozbíhá se vyšetřování, které je založeno především na výsleších, konfrontování jednotlivých výpovědí a hledání rozporů v nich.  A protože většina aktérů má nejrůznější malá i větší tajemství či problémy, tak to není úplně jednoduché - málokdo mluví úplnou pravdu a nic nezamlčuje... A skoro každý je tak trochu podezřelý.
Mně se knížka četla, i přes možná trochu pomalejší rozjezd, dobře, zápletka i  rozuzlení mi přišlo docela uvěřitelné a vraha jsem odhalila až těsně před závěrem (ale to já vždycky).  Klidně zkusím od této autorky i něco dalšího.A  líbila se mi obálka knížky.


 Anotace
Nová detektivka Michaely Klevisové zavádí čtenáře do idylické krajiny Beskyd, kde na horách ještě žijí lidé podobně prostě a v souladu s přírodou jako generace jejich předků. I sem ale vstoupil byznys, který staré roubenky mění na hotely a penziony a vše živé v lesích na lovnou zvěř. Realitní agentka Olga byla zavražděna na odlehlém místě vysoko v horách před roubenkou, kterou nabízela k prodeji. Stalo se to jen několik týdnů po vraždě makléřky v Praze. Oba případy spojují podobné okolnosti, a navíc se zavražděné ženy mohly znát. Kriminalista Josef Bergman proto odjíždí do hor a pátrá mezi místními obyvateli. Není to však jednoduché, protože obyvatelé horských samot jsou nedůvěřiví a uzavření a spousta z nich má svá tajemství, o která se s Bergmanem rozhodně dělit nechtějí.
Vydalo nakl. Moto v r. 2019 





20 komentářů:

  1. I z jiných úst jsem slyšela chválu na knihy paní Klevisové. Děkuji za tvé hodnocení, Stáňo a přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, mně se tohle první seznámení docela líbílo. Je to taková klasická detektivka, která se nehemží mrtvolami ani tu nehraje hlavní roli forenzní analýza...
      Hezký den

      Vymazat
  2. Stáni, díky za další recenzi. Až třeba jednou začnu zase pořádně číst, už se trochu rozjíždím, vím, kde hledat inspiraci. Měj pěkné úterý.

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že by se mi kniha líbila. Akorát mě někdy nebaví ty pomalejší rozjezdy. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, rozjezd nebyl tak hrozný a mně se líbilo to zasazení do Beskyd.

      Vymazat
  4. Detektivky muzu, takze dekuji za tip. Ctu ted v lete o neco vice, ale porad malo, obdivuji tve tempo, Stano:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, já toho za poslední měsíc přečetla víc, než je obvyklé. Měla jsem týden dovolenou, dva prodloužené víkendy na chalupě a teď nám propršela sobota :). Mám ještě nějaké resty, takže další články možn ještě budou.

      Vymazat
  5. Stáňo, kdysi jsem Klevisovou hodně četla. Mělo to švih a romány se krásně četly. Z její nové tvorby jsem snad ani nic nečetla, škoda. Zkusím, určitě to bude hezké čtení. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, pro mne to byla s touto autorkou premiéra. Ale asi v knihovně mrknu, jestli nemají něco dalšího...

      Vymazat
  6. Ahoj Stáňo,
    já mám Klevisovou moc ráda, ze současných českých autorů je u mě doma nejvíce zastoupena (ona českou prózu čte a kupuje hlavně mamka, já jsem spíše na ty detektivky). Četla jsem úplně vše a ty knihy jsou povedené a baví mě. Zde mi bylo strašně moc líto těch zvířat, to jsem brečela. Určitě doporučuji i její další romány. Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, plánuji si od ní určitě něco půjčit v knihovně. Hezký den

      Vymazat
  7. Opět si píšu na seznam knih do knihovny.
    Stáni, moje nová adresa je: bavi-mne-to.blogspot.com
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. Autorku neznám, díky za hodnocení a zajímavý tip. Eva

    OdpovědětVymazat
  9. Já vraha nikdy neodhalím. Ale přítel uhodne vždycky zápletku celého filmu a zkazí mi tak požitek, vždycky mu říkám, ať si to nechá pro sebe a já mám překvapení :D Obalka vypadá dost dobře :) Vím, že se to nemá, ale často vybírám podle obálek :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mne je obálka důležitá, umí člověka nalákat, aby po knížce sáhnul a aspoň si přečetl anotaci a zvážil jestli ho zaujme.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)