sobota 20. června 2020

Volfštejn

Po trochu delší pauze, než je obvyklé, vás v dalším článku pozvu na výlet (na který jsme se vypravili  z chaty, kde jsme trávili týdenní dovolenou).   Na výlet na zříceninu na úbočí Vlčí hory, do míst kde až na pár chat na břehu Mže, nepotkáte živou duši a ticho přeruší je štěbetání ptáků, spadlá šiška a zvuk vlaku jedoucího podél Mže.


Náš  výlet začal ve vesničce Třebel, která je kousek od hlavní silnice mezi Stříbrem a Planou u Mariánských  Lázní.  Auto jsme nechali zaparkované v samém středu obce  a  pustili se dolů z kopce po žluté TZ, které nás asi po půl kilometru dovedla ke Kosímu potoku. Tady jsme se připojil na zelenou TZ, která nás vedla údolí Kosího potoka – lesem i přes louky.  Po zelené TZ jsme došli k soutoku Kosího potoka a Mže -  procházeli jsme tu osadou Kosí potok, která vypadá jako nefalšovaná trampská osada z poloviny minulého století. 

Kosí potok
  


Soutok Kosího potoka a Mže

Dál jsme pokračovali po červené TZ nejprve přes ostroh nad Mží a poté podél řeky až na rozcestí  U Mže. Tam jsme uhnuli k severu a po zelené TZ jsme stoupali do míst, kde kdysi stávala obec Záhoří (zbyla po ní kaplička, kterou se nám „podařilo“ minout). Na rozcestí Nad Záhořím jsme ze zelené TZ odbočili na žlutou, po které jsme došli až ke zřícenině hradu Volfštejn. Jde o pozůstatky hradu, který stál u stezky vedoucí z Plzně přes Stříbro na Cheb. Založen byl v polovině 13. století pány z Volfštejna, o dvě století později majitelé přesídlili na Třebel a v polovině 16. stol. je hrad už uváděn jako pustý. Dominantou zříceniny   je hradní věž, kromě ní se zachovaly ještě zbytky hradního paláce i dalších budov a hradního příkopu.

A to už je Mže
 
Výhledy nad bývalým Záhořím





Románský obloučkový portál na věži


 Z Volfštejna jsme se vrátili po žluté kousek zpátky – na rozcestí Pod Vlčí horou, odkud jsme se pustili po modré TZ na Vlčí horu.  Vlčí hora je původem třetihorní sopka a zajímavostí je, že se zde v lávě vytvářely krystaly augitu a amfibolu, které se zde dají najít i dnes. Výhled z Vlčí hory vzhledem k vegetaci nijak velký není, ale vynahradila nám ho o pár set metrů dál Goethova  vyhlídka  a pak i vyhlídka Nad lomem (k té je nutné  z modré TZ  pár kroků odbočit). Modrá TZ nás pak dovedla na rozcestí Třebelská cesta, odkud jsme pokračovali po lesní asfaltce (a žluté TZ) zpátky do Třebele.

Louky pod Vlčí horou



Goethova vyhlídka

Výhled z Goethovy vyhlídky

Kříž v Třebeli

Celkem  jsme ušli asi 15 km s převýšením cca   400 výškových metrů (něco jiného tvrdí naše GPSka a něco jiného mapy.cz, takže je to takový průměr).



A obvyklé praktické informace na závěr.
Cesta vede  poměrně různorodým terénem – pěšinek přes lesní a polní cesty až po lesní asfaltku v samém závěru. Rozhodně celý okruh není vhodný pro kočárky a některé partie nebudou jednoduché ani na kole (já bych se po úzkých  cestičkách kolem Kosího potoka i Mže na kole tedy rozhodně bála). A svačinu si rozhodně zabalte sebou – cesty vedou místy víceméně (spíš tedy více) opuštěnými a na nějakou hospodu tu rozhodně nenarazíte. Turistickou známku Volfštejna dostanete v IS Černošín, které je kousek od kostela, za motorestem Vlčák.
Pokud byste se chtěli vypravit jen na zříceninu hradu Volfštejn, je možné vyrazit z městečka Černošín, odkud je to ke zřícenině asi dva kilometry, na Vlčí horu zhruba o kilometr víc. 


Kostel v Černošíně

32 komentářů:

  1. Stáni, udělali jste si hezký výlet ... a těch kilometrů.
    V těchto místech jsem nikdy nebyla, tak děkuji za výšlap s Tebou, nohy mne ani nebolí. :o)
    My byli ve čtvrtek na Krašově, také na Plzeňsku, ale víc na sever. :o)
    Přeji krásnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, na Krašov se chystáme výhledově taky. Byli jsme tam někdy před 25 lety a tenkrát nás to úplně nenadchlo. Ale chci mu dát druhou šanci, zatím jsem ještě ale nevymyslela nějakou vhodnou pěší trasu

      Vymazat
  2. Stáni, další krásný výlet jste měli. Ráda jsem se s tebou prošla. Měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jsem ráda, že se ti má "reportáž" z výletu líbila. Měj se pěkně

      Vymazat
  3. Tak jsem se s Tebou prošla místy, kde jsem nikdy nebyla a asi nebudu. Trochu z ruky pro mne.
    Díky za foto.
    Klidnou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, to je výhoda blogů, že se člověk jejich prostřednictvím dostane někam, kam by ho normálně ani nenapadlo se podívat nebo to má z ruky. Tak jsem ráda, že jsem ti mohla přiblížit hezké místo v západních Čechách.

      Vymazat
  4. Stáni,moc děkuji za výlet. Dlouho jsem nikde nebyla, takže jsem ráda šla.Vybrala jsi navíc místa, kudy bych určitě volila cestičku i já. Voda, louky,starý hrad...moc děkuji.
    Měj se hezky a ať léto je tak,jak si přeješ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já si myslela, že by se ti zrovna tenhle okruh líbil :). Hezké dny i tobě.

      Vymazat
  5. Tuto cast republiky moc prozkoumanou nemama a musim uznat, ze je to presne ten druh mista, ktere by me moc lakalo - reka, louky, zricenina.... Pekne dny, Stano. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, v západních Čechách jsou místa, která za návštěvu určitě stojí. Včetně zřícenin nedaleko řeky či potoka - třeba Gutštejn je moc pěkná romantick zřícenina a Buben taky (tam jsem tedy byla už někdy před 20 lety ;-)). Tak je můžete někdy vyrazit prozkoumávat :)
      Měj se pěkně

      Vymazat
  6. Moc krásný výlet. Děkuji za fotky i cenné informace. Na tenhle konec republiky se jen tak nedostanu, ale co kdyby....
    Měj příjemnou neděli, Stáňo! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, výlet byl opravdu prima a jsem ráda, že jsi se tak trochu prošla se mnou :)
      Hezké letní dny

      Vymazat
  7. Stáňo, pro mne naprostá neznámá. Ale moc pěkná a zajímavá.
    Díky za procházku. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, Volfštejn nepatří k moc známým zříceninám, před 20 lety tam ani nevedla turistická značka... Ale hezky tam je
      Měj se pěkně

      Vymazat
  8. Taky tahle místa absolutní neznámá... to je výhoda blogů, že člověk pozná i jiné kraje.... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak - buď se člověk jen pokochá nebo získá tip, kam by se chtěl podívat.

      Vymazat
  9. Parádní výlet, Stáni! Na Volfstejne jsem asi nikdy nebyla...jen na Gutštejně. Takže děkuji za tip. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, Gutštejn je asi líp položený a ne tak zarostlý (a díky tomu fotogeničtější), ale Volfštejn a Vlčí hora za výlet určitě stojí. A daleko od sebe to není

      Vymazat
  10. Takové výlety do přírody jsou přeci jen nejlepší. :) Zříceninu a okolí vůbec neznám, ale fotky máš parádní. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju - fotila jsem novým foťákem, tak jsem byla sama zvědavá, jak vyjdou.

      Vymazat
  11. musím hledat na mapě...,krásný výlet,Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No - taky jsem mohla lokaci ještě víc přiblížit. To je tím, že to tam znám, takže mi nepřijde nutné místo blíž specifikovat.

      Vymazat
  12. Stáni moc krásný výlet jste si udělali...pro mne velká neznámá,ale snad někdy 😊.
    Zříceniny máme moc rádi. A tak moc děkuji že jsem mohla jít alespoň takto s vámi. Krásné dny ti přeji. Z💙

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, my máme taky zříceniny v oblibě. Třeba vám to do západních Čech někdy vyjde - buď na motorce nebo bydlíkem. Zřícenin je tu víc, třeba Gutštejn je moc pěkný.

      Vymazat
  13. Tak o tomhle místě musím říct kamarádovi (jmenuje se Volf). :D Ale vypadá to tam krásně, i když je to taková stezka odvahy přírodou, to se mi moc líbí. Určitě si zapíšu Volfstein na seznam míst, kam bych chtěla na výlet. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, kamarád bude překvapený, že má svůj hrad :D :D. To údolí Kosího potoka je podměrně dlouhé, hodně zaříznuté a v současnosti v podstatě bez osídlení (dřív na něm bývaly nějaký mlýny). My ho prošli jen dolní část, časem bych ráda naplánovala nějaký výlet i do té horní.

      Vymazat
  14. Ahoj Stáňo,
    to je parádní výlet, zase!:-) Moc se mi líbila ta Goethova vyhlídka, to vypadá jako kouzelné místo. Už se těším na prázdniny, kdy budu mít volné a někam konečně budu moci vyrazit:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, výlet to byl moc fajn. Z vyhlídky byla opravdu pěkná vyhlídka. A moc se mi líbily louky pod Vlčí horou

      Vymazat
  15. Pro turistického nadšence jako jsi ty parádička, pro mne jako lempla líného hlavně nádherná a zelená příroda, takže jsme spokojené obě :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Je to ještě pěkná nachovaná zřícenina :) Příští středu jedeme s přítelem na dovolenou do Mariánských lázní, takže jsem ráda za příklad, co můžeme v okolí podniknout :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, tak si to v Mariánkách užijte. K návštěvě doporučuji Loket - pěkné je město i hrad (psala jsem o něm článek, ale nevím, jestli na starý blog nebo na tenhle)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)