pátek 26. června 2020

Agatha Christie - V hotelu Bertram


Když jsem si půjčovala v knihovně knížky na dovolenou, objevila jsem ke svému překvapení v regále jeden detektviní  příběh se slečnou Marplovou, který jsem ještě neznala (a to jsem si myslela, že detektivky A. Christie s touto hrdinkou mám přelouskané všechny). Takže jsem pochopitelně po knížce sáhla a putovala se mnou na chatu.

  
Hotel Betram  je hotýlek, který, ač po rekonstrukci poskytuje dostatečné pohodlí, má současně vypadat patřičně starosvětsky, jako kdyby vypadl z doby krále Edwarda. Jeho klientela se skládá z části z turistů dychtících nasát onu starosvětskou atmosféru a z části z příslušníků venkovské šlechty, starších dam, duchovních, plukovníků  a soudců na odpočinku, kteří svou přítomností tu atmosféru tak trochu  vytváří. A tady se setkávají aktéři případu, či spíše několika případů, které se nakonec spletou v jeden – bohatá neplnoletá dědička Elvíra, roztržitý kněz Pennyfather, inspektor Davy vyšetřující sérii loupeží,   lady Selina  známá svými dobrodružnými výstřelky i její milenec … A samozřejmě  slečna Marplová, která do hotelu přijíždí aby si trochu užila Londýna a zavzpomínala na dětství, kdy do tohoto hotelu jezdila, a stává se tak pozorovatelkou zdejšího dění. 



Ze začátku se děj rozbíhá poněkud pomalu, autorka se hodně věnuje popisu hotelu i jeho fungování a otázce loupeží, u kterých není úplně jasné, jak s hotelem vlastně souvisí. Než k něčemu dojde, tak je čtenář skoro v půlce knihy.  Navíc se zde slečna Marplová do pátrání zapojuje spíše okrajově. Na druhou stranu zápletka je docela originální. Nicméně bych knížku neřadila mezi ty nejlepší  kousky autorky.  Myslím, že slečně Marplové spíše svědčí předválečná Anglie s jejími venkovskými sídly, intrikami a drby než období modernější. A asi v té předválečné době taky Agatha byla na vrcholu svých tvůrčích sil…



Anotace

Londýnský hotel Bertram je místem, jehož atmosféru se rozhodne po letech znovu vychutnat i slečna Marplová, doufajíc, že čas neubral nic na jeho noblese a eleganci. Záhy však zjistí, že i sem vtrhla moderní doba. A nejen to - tak bystré pozorovatelce neunikne ani houstnoucí atmosféra zločinu, která posléze vyvře v podobě úmrtí hotelového portýra. Nato se objeví inspektor Davy, vyšetřující několik spolu zdánlivě nesouvisejících případů, v nichž figurují i místní hosté - mimo jiné roztržitý kněz Pennyfather, který jednoho dne zmizí z hotelu a po čase je nalezen na venkově v příkopu u silnice s otřesem mozku a děravou pamětí...

Vydalo nakl. Kalibr v r. 2020, předklad H. Petráková

20 komentářů:

  1. Stáni, taky jsem si myslela, že snad všechny příběhy znám. Tohle je ovšem i pro mě novinka. Měj pěknou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, pro mne byla tahle kniha taky překvapení. Přitom jsem se koukala a vyšla v češtině už několikrát. Hezký den

      Vymazat
  2. Tak ani já tuhle knihu neznám! Děkuji za info, Stáňo, hned bych se do Anglie rozjela...
    Měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, mne spíš než Anglie láká Skotsko nebo Irsko, ale asi ani tou Anglií bych nakonec nepohrdla.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Mě nějak Agatha Christie k srdci nepřirostla. Nemám ráda její rozvláčný styl. Taková Smrt na Nilu nebo Vražda v Orient -expresu skončily nedočtené. Ještě tak ty krátké povídky se slečnou Marplovou nebo Herculem Poirotem se dají, ale její klasické detektivní romány ne. To se mnohem raději podívám podesáté na filmové zpracování

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, každý má jiné preference a u mne se i vyvíjí v čase. Kdysi jsem hltala knížky s Perry Masonem od Gardnera a když jsem si pak po letech jednu půjčila, tak mne nebavila. Na filmy se slečnou Marplovou i s Herculem Poirotem se kouknu taky ráda.

      Vymazat
  4. Pomalé rozjezdy mě moc nebaví, tak nevím, zda by mě kniha zaujala. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, A.Ch. akční není tak nějak všeobecně. To jsou takové detektivky, co se řeší především u šálku čaje :)

      Vymazat
  5. Ty nás teda zásobuješ))))
    Ale tipy se hodí na dovolenou.
    Já měla dneska dopoledne celé čtecí a pyžámkové)))) Začínají mi prázdniny.
    Hezkou neděli s knihou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já toho hodně přečetla na chatě. Nemáme tam TV, není tam připojení k netu, takže čtení je hodně častá náplň večerů. Ještě nějaké knihy přibudou :). Zato tento víkend trávím úklidem a když zbude čas, budu se věnovat čajvé sbírce :)

      Vymazat
  6. taky se chystám na čtení na chatě,hezké dny,Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já obě poslední knížky přečetla na chatě (a nejen je ;-)). Měj se pěkně

      Vymazat
  7. Agatha je moje srdcovka, čtu ji od svých 10 let :o) Samozřejmě i její životopisné knihy. Doufám, že jsem objevila všechny. Škoda, že už další nenapíše. Je to takový styl poplatný tehdejší době. Dnešní doba si žádná více akce ;)
    Krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, já mám Agathu taky ráda. Četla jsem kdysi i její životopis a teď na začátku roku knížku Odloučeni z jara, kterou napsala pod pseudonymem (taky jsem tu o ní psala).
      Měj se pěkně

      Vymazat
  8. Jé, slečna Marplová, to je skvělá klasika :) Sice s pomalejším rozjezdem, ale věřím tomu, že na dovolenou je to moc dobré čtení :) Taky asi budu muset podniknout před dovčou výpravu do knihovny :)

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem do kriminálek ještě nedorostla, nevím, proč.
    Ale strašně ráda se na ně dívám a poslední zpracování Agathy Christie v celovečerním filmu mne doslova nadchla.
    Knihám a četní zdar !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, já zas čtu kriminálky skoro nejvíc. A filmová zpracování A.Ch. taky můžu.
      Měj se krásně

      Vymazat
  10. Marcela Nordic Passion29. června 2020 v 13:23

    Hmmm, tohle bych si dala určitě líbit. Viděla jsem filmy, nečetla, měla bych to napravit. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, já mám A.Ch. doma skoro celou řadu s Herculem a občas se k nim i vrátím (třeba když jsem nemocná a chci v knížce jen tak těkat :))

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)