neděle 3. května 2020

Kraj pod Javořicí

Kraj pod Javořicí je krajem, kde Vysočina přechází v Českou Kanadu. Krajem, kde pole střídají louky s pampeličkami, krajem smrkových lesů (teď někde notně pošramocených kůrovcem) i malých remízků s břízkami a jeřabinami. Krajem, kde při putování lesními a polními cestami potkáte rybníky i rybníčky, ve kterých se zrcadlí bílá oblaka, meze, na kterých teď kvetou trnky i plané jabloně nebo hrušky, louky plné pampelišek... Kraj, který vypadá klidně a malebně a člověk si při toulání jím vyčistí si hlavu i potěší oči.


My jsme se tentokrát nechali vést trasou naučné stezky "Poznej kraj pod Javořicí",  která vychází i končí ve vesnici Studená a je značená bílozeleným čtvercem. Cesta ze Studené vede  na sever kolem malého rašeliniště nad Horním Polem k vesničce Klatovec. Tam se stáčí k  k západu k přírodní památce Zhejral, která kromě stejnojmenného rybníku zahrnuje ještě rybník Karhov a přilehlá rašeliniště, louky a pastviny. 


Rašeliniště Horní Pole


 

To vzadu, co není moc vidět, je vysílač na Javořici :)

Rybník Zhejral



Od rybníka Zhejral se stezká stáčí k jihozápadu, obchází břehy rybníka Karhov,  vede dál přes jeho hráz, odkud je pěkný pohled na Javořici s televizním vysílačem,   a dál vesničkou Horní Pole kolem rybníka Pilný a Zlatuška. Dál pokračuje přes les (dost poznamenaným kůrovcovou těžbou) ke kapličce sv. Anny. S tímto místem se pojí pověst o dvou bratřích, které vzájemná nevraživost dovedla až k souboji, který jim byl oběma osudný. Jejich smrt tu připomíná kámen s křížem a letopočtem   1633. 


Rybník Pilný

Rybník Karhov


U kapličky sv. Anny

Moje oblíbená "křížkovaná"

A pak už zbýval jen kousek kolem rybníka Kameňák a byli jsme zpátky ve  Studené. Obec leží  na pomezí jižních Čech a Vysočiny a její vznik se datuje někam na konec 13. století. Je rodištěm spisovatelky Vlasty Javořické (jméno je pseudonym, který spisovatelka volila právě s ohledem na svůj vztah k místu, kde se narodila)  a  také podnikatele Františka Satrapy a jeho syna Jana, kteří v kraji založili tradici výroby uzenářských výrobků. Ostatně Masna Studená je  dnes součástí podniku Krahulík, který se zabývá výrobou uzenin. Místní zámek vznikl renesanční přestavbou původni tvrze, pak byl v 17. stol. ještě upraven, ale  už od  19.stol.byl využíván jako jen jako kanceláře nebo byty. Dnes  není moc k poznání, že jde o zámek. Kousek od něj se nachází dominanta obce - kostel sv. Prokopa, který je nejstarší stavbou obce (založen byl ve 14. stol., v 18. a 19. stol. pak upraven po požárech).


Rybník Kameňák

Zámek Studená opravdu jako zámek nevypadá...



Celkem jsme ušli skoro 14 km s převýšením asi 150 výškových metrů.  
Trasa NS je nenáročná, nemá žádná výrazná stoupání a vede převážně po polních, lučních a lesních cestách, občas po silnici, takže ji lze projet i na kole. Jen v současnosti jsou teď místy koleje po těžké lesní technice a zbytky vývratů a větví. Značení úplně ideální není - někde značky chyběly (možná zmizely v důsledku kácení stromy, na kterých byly) a tak  jsme se radili   s mobilní aplikací Mapy.cz. Ale nezabloudili jsme :) Jediná možnost občerstvení je ve Studené.


29 komentářů:

  1. Ahoj, dneska je to parádní článek, ta trasa se mi moc líbí. Mimochodem, miluji cesty které vedou takto hned podél rybníka. Myslím, že letos v létě se všechny tyto tipy na výlety budou dost hodit:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, děkuji. Jsem ráda, že se ti článek líbíl. A máš pravdu, že letos bude po Čechách trávit dovolenou asi víc lidí než obvykle.

      Vymazat
  2. Krásný výšlap jste si udělali, Stáňo! Myslím, že i vám to už moc chybělo! Vysočina je trochu drsnější, ale moc krásný kraj!
    Přeji klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, máš pravdu, že jsme se na naplánovaný výšlap těšili. A byli jsme rádi, že jsme se nenechali odradit přeháňkou,která nás ještě ve Studené donutila obléct nepromokavé větrovky.
      Hezký den

      Vymazat
  3. Krásná krajina, Stáňo.
    Parádní procházka.
    Krásné májové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, Vysočina prostě. Pro mne malebný kraj, kde se ráda toulám.
      Hezké dny i tobě

      Vymazat
  4. Stáni, moc hezký výlet krásnou krajinou. Měj pěkný nový týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, užili jsme si pohledů na jarní krajinu, vyčistili hlavy, protáhli těla. Co si přát víc :). Hezký týden i tobě

      Vymazat
  5. Klidná procházka tichou přírodou. Hádám, že jste nikoho nepotkali, Stáňo:-).
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, u rybníka Zhejral jsme se potkali se minuli cyklistů, jinak nikde ani noha. Studenou, kde jsme parkovali ve středu obce kousek od kostela, teda nepočítám :)

      Vymazat
  6. S Tebou se vždycky ráda projdu!
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Příjemná procházka, děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráďo, jsem ráda, že jsi ke mně nakoukla. Měj se moc pěkně

      Vymazat
  8. Krásné...hned bych taky vyrazila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, Vysočina stojí za obutí turistických bot. Je tu krásně
      Přeji hezké dny

      Vymazat
  9. Stano, to je zase krasy, uzasna mista a slusne jste se prosli:-). M.

    OdpovědětVymazat
  10. Stáni, moc děkuji za přiblížení části naší země, kde to vůbec neznám. Nádherné fotky, doplněné báječným textem, mě ukázaly kousek Vysočiny. Loni jsme jí navštívili poprvé, pokaždé jsme jí jen projížděli. Byli jsme nadšení její krásou.
    Krásné jarní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, Vysočina má svůj půvab, má toulání tady moc ráda. A ještě ji pořád nemáme prozkoumanou celou.. Pořád je co objevovat, kde se kochat...

      Vymazat
  11. Moc krásné místa jste opět navštívili. :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Mám kamarádku Studenou, už třicet let, nepochlubila se :-)
    Turistice a krásné krajině zdar, protože je u nás neskutečně kouzelně a když je to dokreslené moudrou oblohou, je ten krok lehčí a veselejší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, užívali jsme si každý krok i pohled do kraje :)

      Vymazat
  13. Hlavně, že jste se neztratili. S tím my máme vždyky problém :D Zámek Studená opravdu jako zámek moc nevypadá, škoda. Ale příroda je tam moc krásná. Také máme zítra v plánu vyrazit na výlet do přírody, tak jsem zvědavá, jak se vyvede :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, s mobilem v kapse a gps v batohu se dneska už ani ztratit nelze. Ale ne že bychom si občas nezašli, když třeba na křižovatce s naprostou jistotou zahneme na druhou stranu, než máme :D

      Vymazat
  14. Krásná krajina! Hned jsem dostala chuť vyrazit na výlet...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to taky tak - jak vidím fotky hezké krajiny, hned bych obouvala pohory :)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)