V práci nám s koncem května skončí i období home-office a tedy i možnost pozdějšího vstávání a pomalejšího snídání, které si člověk mohl dopřát díky času ušetřenému cestou do a z práce. Řekla jsem si proto, že si ještě musím udělat na snídani banánové lívanečky, které už jsem dávno chtěla vyzkoušet. Receptů na ně je na netu spousta, já se nakonec inspirovala tady, i když ne úplně stoprocentně
Suroviny (1 porce)
1 vejce
1 střední banán (zralejší)
2 lžíce celozrnné mouky
trocha oleje na smažení
jogurt, ovoce ap. na ozdobu
Pokrájený banán a vejce jsem rozmixovala tyčovým mixérem a pak jsem do směsi zamíchala celozrnnou mouku. Těstíčko jsem nechala chvilku odstát a pak jsem na rozehřáté pánvi vytřené trochou oleje vytvořila 4 lívanečky. Když se na povrchu začaly dělat bublinky, tak jsem lívanečky otočila, trochu jsem ztlumila sporák a dosmažila je po druhé straně. Namazala jsem luxusní domácí jahodovou marmeládou od kamarádky a ozdobila bílým jogurtem, trochou ořechového másla a pár kolečky banánu. A musím říci, že byly fakt dobré.
Lívanečků jsem napekla hory.Vnoučata je milovala a i stále milují. Mám takový rychlý recept od bývalé kolegyně z práce. Těsto malinko hustější než na palačinky, špetička soli,trochu cukru a z bílků sníh lehce vmíchat. Jsou takové lehké oproti klasickým kynutým. Lívance zásadně servíruji po jednom. Nějak té věži nemohu přijít na chuť :-)).
OdpovědětVymazatTyto banánové určitě zkusím!
Měj se hezky!
Hanka
Hanko, my děláme lívanečky z jogurtu nebo kefíru a servírujeme na po jednom. Věžovala jsem poprvé :)
VymazatHezký den
Mňam! :) Lívanečky patří mezi mé nejoblíbenější snídaně <3
OdpovědětVymazatPauline's Tiny World
Já snídám většinou musli s jogurtem, protože je to rychlé na přípravu ;-)
VymazatStáňo, u nás lívanečky peče babička. Umí je výborně a tak se do toho nepletu. Tyto vypadají také moc pěkně a chutně. Jitka
OdpovědětVymazatJitko, takhle to máme doma s palačinkami - dělá jen manžel, umí je krásně tenké, tak se do toho nemotám (resp. je mažu, protože to on zas považuje za strašnou otravu).
VymazatAhoj Stáňo,
OdpovědětVymazatdělala jsem podobný recept a moc mi to chutnalo. Tvoje varianta s banánem, jogurtem a čokoládou vypadá taky lákavě. Taky to vyzkouším:-)
Hanka z ciculka.cz
Hanko, my doma děláme lívanečky z jogurtu nebo kefíru, banánové měly premiéru. A chutnaly my taky.
VymazatStáni, také jsem je dělala, ale také jsem si je upravila. Místo mouky jsem přidala namixované ovesné vločky a trošku kvásku. Byla dobré. Lívance nevrstvím, mažu jednotlivě. Ovšem ta tvá pyramida vypadá lákavě.
OdpovědětVymazatMěj fajn dny. D.
Dášo, já je do pyramidy narovnala kvůli foceni;-). Ale stejně to není ono - chybí mi tam nějaká vyraznější barva (na ozdobu jsem neměla doma nic než ten banán). Měla jsem si aspoň čaj udělat do červeného hrnku (ale já ho nejraději ze šálku, tak automaticky sahám po něm a po konvici).
VymazatMěj se pěkně
Vypadají chutně. Já se přiznám, že lívance doma vůbec nedělám.
OdpovědětVymazatMartino, já je na snídani dělala poprvé, ale k večři občas dělám lívanečky z jogurtového těsta.
VymazatJa ty teply banany nemusim, ale livance naopak moc. Vypadaji kazdopadne bajecne. M.
OdpovědětVymazatMarcelo, banány z nich nijak výrazně cítit nejsou. A děkuji, i když vím, že fotky nejsou nic moc. Mně ten food styling moc nejde - zvlášť když mám hlad a chci už snídat :)
VymazatJá jsem už kdysi banánové palačinky zkoušela, ale hrozně se mi rozpadaly. Taky tam nebyla žádná mouka, no.
OdpovědětVymazatTyhle vypadají skvěle, takhle vršené jsem je nikdy neměla, ale možná o víkendu vyzkouším :)
Palačinky přes celou pánev se budou nepochybně vždycky obracet hůř. Malé lívanečky se obracely v pohodě, netrhaly se. Vršení vypadá docela efektně, já ho zkoušela poprvé (insporována fotkami na netu), jen to ještě chtělo nějaké výraznější ovoce na ozbobu (ideálně jahody nebo maliny - červená je pěkně kontrastní)
VymazatKdyž se mi sjedou děti a chci je rozmazlovat, dělám k snídani většinou jogurtové nebo kefírové. Moc ráda vyzkouším i tyhle.
OdpovědětVymazatStáňo, děkuji za recept a přeji příjemný den. Helena
Heleno, my doma taky děláme jogurtové nebo kefírové (spíš jogurtové - kefír kupuji málokdy, jogurt mám doma furt). Tohle byl experiment - četla jsem o nich na netu, tak jsem je chtěla zkusit :).
VymazatMěj se pěkně
Stáni, lívanečky jsem dělávala a dělám furt. Ať už kynuté či ne. Tvoje jsou velmi lákavé. Měj pěkné dny.
OdpovědětVymazatMarti, děkuji - chuťově jsou taky fajn.
VymazatHezký den
Já jsem si oblíbila jogurtové lívanečky od Marty a na těch ujíždíme.
OdpovědětVymazatServíruji normálně, kopečkovic u nás nikdo nechce. Vypadá to esteticky super,já banány mohu.
Simi, já věž zkoušela taky poprvé, když jsem si lívanečky dělala sama pro sebe k snídani. Jinak je doma servírujeme taky normálně.
VymazatKdysi jsem zkoušela přidat banány do palačinek, ale hodně se pak připalovaly. S menšími lívanečky by to asi bylo lepší. Servírovat nestíhám, obvykle je hnedka požírám ještě u plotny. :)
OdpovědětVymazatS lívanečky se rozhodně líp manipuluje. Já většinou sním první namazaný kousek taky u sporáku. Ale pak si to berem ke stolu :D
VymazatJéé ♥ Jsem moc ráda Stáni, že Ti lívanečky chutnaly a že se povedly! Nevadí, že jsi recept přesně nedodržela, sama to dělám málokdy :) Já je někdy dávám do věže, někdy vedle sebe, prostě jak mám zrovna náladu :D :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
:). Ještě jednou díky za inspiraci
Vymazat