středa 27. května 2020

Banánové lívanečky

V práci nám s koncem května skončí i období home-office a tedy i možnost pozdějšího vstávání a pomalejšího snídání, které si člověk mohl dopřát díky času ušetřenému cestou do a z práce. Řekla jsem si proto, že si  ještě musím udělat na snídani banánové lívanečky, které už jsem dávno chtěla vyzkoušet. Receptů na ně je na netu spousta, já se nakonec inspirovala tady, i když ne úplně stoprocentně


Suroviny (1 porce)
1 vejce 
1 střední banán (zralejší)
2 lžíce celozrnné mouky
trocha oleje na smažení
jogurt, ovoce ap. na ozdobu


Pokrájený banán a vejce jsem rozmixovala tyčovým mixérem a pak jsem do směsi zamíchala celozrnnou mouku.  Těstíčko jsem nechala chvilku odstát a pak jsem na rozehřáté pánvi vytřené trochou oleje vytvořila 4 lívanečky. Když se na povrchu začaly dělat bublinky, tak jsem lívanečky otočila, trochu jsem ztlumila sporák a dosmažila je po druhé straně. Namazala jsem  luxusní domácí jahodovou marmeládou od kamarádky a ozdobila bílým jogurtem, trochou ořechového másla a pár kolečky banánu. A musím říci, že byly fakt dobré.


  Mimochodem, jak servírujete lívanečky - skládáte je na sebe (do "věže") nebo  dáváte jednotlivé namazané lívanečky vedle sebe na talíř? Já tentokrát zvolila poprvé "věž", ale jinak je servírujeme druhým způsobem.

26 komentářů:

  1. Lívanečků jsem napekla hory.Vnoučata je milovala a i stále milují. Mám takový rychlý recept od bývalé kolegyně z práce. Těsto malinko hustější než na palačinky, špetička soli,trochu cukru a z bílků sníh lehce vmíchat. Jsou takové lehké oproti klasickým kynutým. Lívance zásadně servíruji po jednom. Nějak té věži nemohu přijít na chuť :-)).
    Tyto banánové určitě zkusím!
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, my děláme lívanečky z jogurtu nebo kefíru a servírujeme na po jednom. Věžovala jsem poprvé :)
      Hezký den

      Vymazat
  2. Mňam! :) Lívanečky patří mezi mé nejoblíbenější snídaně <3

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já snídám většinou musli s jogurtem, protože je to rychlé na přípravu ;-)

      Vymazat
  3. Stáňo, u nás lívanečky peče babička. Umí je výborně a tak se do toho nepletu. Tyto vypadají také moc pěkně a chutně. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, takhle to máme doma s palačinkami - dělá jen manžel, umí je krásně tenké, tak se do toho nemotám (resp. je mažu, protože to on zas považuje za strašnou otravu).

      Vymazat
  4. Ahoj Stáňo,
    dělala jsem podobný recept a moc mi to chutnalo. Tvoje varianta s banánem, jogurtem a čokoládou vypadá taky lákavě. Taky to vyzkouším:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, my doma děláme lívanečky z jogurtu nebo kefíru, banánové měly premiéru. A chutnaly my taky.

      Vymazat
  5. Stáni, také jsem je dělala, ale také jsem si je upravila. Místo mouky jsem přidala namixované ovesné vločky a trošku kvásku. Byla dobré. Lívance nevrstvím, mažu jednotlivě. Ovšem ta tvá pyramida vypadá lákavě.
    Měj fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, já je do pyramidy narovnala kvůli foceni;-). Ale stejně to není ono - chybí mi tam nějaká vyraznější barva (na ozdobu jsem neměla doma nic než ten banán). Měla jsem si aspoň čaj udělat do červeného hrnku (ale já ho nejraději ze šálku, tak automaticky sahám po něm a po konvici).
      Měj se pěkně

      Vymazat
  6. Vypadají chutně. Já se přiznám, že lívance doma vůbec nedělám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, já je na snídani dělala poprvé, ale k večři občas dělám lívanečky z jogurtového těsta.

      Vymazat
  7. Ja ty teply banany nemusim, ale livance naopak moc. Vypadaji kazdopadne bajecne. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, banány z nich nijak výrazně cítit nejsou. A děkuji, i když vím, že fotky nejsou nic moc. Mně ten food styling moc nejde - zvlášť když mám hlad a chci už snídat :)

      Vymazat
  8. Já jsem už kdysi banánové palačinky zkoušela, ale hrozně se mi rozpadaly. Taky tam nebyla žádná mouka, no.
    Tyhle vypadají skvěle, takhle vršené jsem je nikdy neměla, ale možná o víkendu vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Palačinky přes celou pánev se budou nepochybně vždycky obracet hůř. Malé lívanečky se obracely v pohodě, netrhaly se. Vršení vypadá docela efektně, já ho zkoušela poprvé (insporována fotkami na netu), jen to ještě chtělo nějaké výraznější ovoce na ozbobu (ideálně jahody nebo maliny - červená je pěkně kontrastní)

      Vymazat
  9. Když se mi sjedou děti a chci je rozmazlovat, dělám k snídani většinou jogurtové nebo kefírové. Moc ráda vyzkouším i tyhle.
    Stáňo, děkuji za recept a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, my doma taky děláme jogurtové nebo kefírové (spíš jogurtové - kefír kupuji málokdy, jogurt mám doma furt). Tohle byl experiment - četla jsem o nich na netu, tak jsem je chtěla zkusit :).
      Měj se pěkně

      Vymazat
  10. Stáni, lívanečky jsem dělávala a dělám furt. Ať už kynuté či ne. Tvoje jsou velmi lákavé. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji - chuťově jsou taky fajn.
      Hezký den

      Vymazat
  11. Já jsem si oblíbila jogurtové lívanečky od Marty a na těch ujíždíme.
    Servíruji normálně, kopečkovic u nás nikdo nechce. Vypadá to esteticky super,já banány mohu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, já věž zkoušela taky poprvé, když jsem si lívanečky dělala sama pro sebe k snídani. Jinak je doma servírujeme taky normálně.

      Vymazat
  12. Kdysi jsem zkoušela přidat banány do palačinek, ale hodně se pak připalovaly. S menšími lívanečky by to asi bylo lepší. Servírovat nestíhám, obvykle je hnedka požírám ještě u plotny. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S lívanečky se rozhodně líp manipuluje. Já většinou sním první namazaný kousek taky u sporáku. Ale pak si to berem ke stolu :D

      Vymazat
  13. Jéé ♥ Jsem moc ráda Stáni, že Ti lívanečky chutnaly a že se povedly! Nevadí, že jsi recept přesně nedodržela, sama to dělám málokdy :) Já je někdy dávám do věže, někdy vedle sebe, prostě jak mám zrovna náladu :D :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)