neděle 31. května 2020

Kopretiny

Má mě rád - nemá mě rád... Pamatujete dětské otrhávání lístků kopretiny ve snaze "dozvědět se" jak to to vlastně je? Já už samozřejmě lístky kopretin dávno neotrhávám (a věřím, že ten, na kterém mně záleží,  mě rád má ;-) ). Ale kopretiny mám moc ráda a jsou  pro mne mimo jiné i  symbolem léta - když začnou kvést, je pro mne léto už za dveřmi. 


Letos nám k našemu překvapení vykvetly na zahradě a tuhle kytku jsem natrhala ráno. Vyběhla jsem na zahradu na rychlo, abych kopretiny zachránila před manžele, který se chystal do zahrady vyjet se sekačkou. V tom kvaltu jsem si zapomněla vzít mobil, abych je vyfotila neutržené.


Tak se bílými parádnicemi můžete potěšit se mnou...

 


40 komentářů:

  1. Stáni, potěšila jsem se. U nás v okolí kopretiny nikde nerostou, takže takovouto kytici mít asi hned tak nebudu, ale je opravdu nádherná. Krásné foto.
    Měj prima neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, nám na zahradě kopretiny rostly kdysi dávno a na úplně opačném konci. Kde se vzaly tady, netuším, ale bylo to příjemné překvapení. Před sekačkou jsem je otrhala úplně všechny, byla by jich škoda. A dneska jsem si je odvezla z chalupy domů - myslím, že do konce týdne vydrží.
      Hezký zbytek neděle

      Vymazat
  2. U nás kopretiny u polňačky, ale jen málo. Krásná kytice. Takové jsou nej.
    Krásné nedělní odpoledne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, taky se mi líbí a mám ji po dlouhé době, protože u nás taky v posledních letech moc kopretiny nerostly. Dneska jsem jich ale spoustu viděla u silnice cestou z chalupy. Tak je fajn, že ještě pořád někde rostou ve velkém množství :
      Hezký zbytek víkendu

      Vymazat
  3. Josu nadherne, souhlasim a dzbanku vylozene slusi. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, kopretiny už zdobí jiný džbánek - odvezla jsem si kytku domů, abych si ji užila. Takže teď jsou místo v bílomodrém v hnědém. Ale myslím, že jim to tam sluší taky :)

      Vymazat
  4. Kopretiny jsou nádherné, ale je fakt, že jsem už dlouho nikde neviděla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, u nás u rybníka louka bývala kdysi na začátku června louka plná kopretin. Teď tam po suchých létech nějak kopretiny přestaly růst. Tak jsem ráda, že se pro změnu objevily u nás na zahradě.

      Vymazat
  5. U nás je nyní málo vidět kopretiny. Jako dítě jsem je vídávala jak kvetly na loukách i příkopech a teď nic. Máte štěstí, že jsou u vás na chalupě. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás na chalupě jsem na ně v posledních letech taky moc nenarážela a když už tak spíš jen pár květů, co by na kytici nestačily. Líbily by se mi dohromady s chrpami, ale těch taky ubývá a navíc si myslím, že je na ně přece jen ještě brzo.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  6. Také miluju kopretiny. Vlastně miluju luční kvítí všeobecně, nikdy se neokouká!
    Vídám je teď také docela často, snad si najdu chvilku a zkusím si domů udělat nějakou kytici :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, že kytka z lučního kvítí umí být pokaždé jiná... Taky dávám ráda do vázy to, co mi někde "o klobouček zavadí" :)

      Vymazat
  7. Krásné květiny. A ten tradiční porcelán! Sluší jim to spolu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Dneska už si užívají místo porcelánu hnědou keramiku - transportovala jsem je v neděli domů, abych si je ještě užila.

      Vymazat
  8. Kopretiny máme na zahradě každý rok. Taky je mám ve váze a hodně brzy se už z nich radovat nebudu,protože manžel je poseče. Ale zatím spolu se zvonečky, červeným jetelem a dalšími lučními kvítky zahradu zdobí.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, my jsme měli do soboty tak v trávě spoustu lučních kytek - třeba ten jetel, kopretiny, pryskyřník, lupinu, sedmikrásky,... Ale posekat už to bylo třeba. Tak jsem si aspoň trochu schovala do vázy ;-)
      Hezký den

      Vymazat
  9. Kopretiny už od jisté doby do vázy domů nestříhám. Díky jejich ne zrovna příjemnému odéru, který silně připomíná týden nošené ponožky ve vojenských kanadách. Ale vloni jsem si poprvé na zahradě ponechala ostrůvky kopretin stejně tak i letos. No jak jsem se podívala napravo i nalevo od nás, copak se to najednou na těch zahradách bělá? No jasně, kopretiny! Nějak začínám mít dojem, že ani jedni ze sousedů nemají vlastní myšlení a jen tupě kopírují. Do teď totiž měli zahrady posekané jak golfové hřiště....ještě bych do nich brala vlčí máky. I když vloni jsem udělala pokus a vysela si nasbíraná semínka, ale nic z nich není....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, tak mně kopretiny vůní nevadí. Registrovala jsem ji jen, když jsem dávala celý svazek do džbánu, jinak ne. Naše zahrada má teď taky vojenský sestřih, ale vzhledem k tomu, že se jí teď dostalo vláhy, nepochybuji, že za chvíli bude zase "rozcuchaná".
      Vlčí máky jsou krásné v kombinaci s chrpami a těmi kopretinami, líbila by se mi taková kytka ve váze.

      Vymazat
  10. Kopretiny jsou nádherný :) Začli jsme zase kosit kosou zahradu a hned jich je víc než když se to sekalo sekačkou. No, loni jich ještě moc nebylo, ale nechali jsme je vysemenit a letos jich je už kupa. Ale prý to stále není to množství, co tam rostlo dříve.
    Ale vrací se i s nimi život, viz: https://www.flickr.com/photos/152410333@N04/49952614157

    Brouk se česky jmenuje zdobenec skvrnitý a je chráněný :) To pak dělá dvojnásob radost. A sekání kosou, kdy člověk to dělá v relativním tichu je taky nádhera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, naše chalupová zahrada je na sekání kosou poněkud velká - i se traktůrkem-sekačkou je její posekání záležitost téměř na celý den. Takže zůstaneme u mechanizace - jinak bychom při víkendových návštěvách chalupy jen kosili :).
      Fotka je moc pěkná.

      Vymazat
  11. někdy mě to ještě láká,má mě rád..nemá mě rád, krásné fotky,Sv.

    OdpovědětVymazat
  12. Přesně jak píšeš, symbol léta.
    Já si z mladí pamatuji dívčí román Kopretiny pro zámeckou paní, to jsem hltala.
    Kopretiny jsem netrhala, to né, ale s holkama jsme si trhaly zvonečky, rozpůlily, naslinily a měly jsme krásné modré oči jako víly.
    Krásný červen přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, Kopretiny pro zámeckou paní jsem četla taky. Stanislav Rudolf je autor, který mne provázel pubertou :D
      Měj se krásně

      Vymazat
  13. Jsou nádherné ♥ Bez kopretin si nedovedu představit konec jara/léto :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  14. Stáni, já už jsem kopretiny neviděla, ani nepamatuju. V okolí u nás nerostou. Jsou krásné. Měj pěkný vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, u nás taky na některým místech zmizely, tak mne poěšilo, když se objevily přímo na zharadě.
      Měj se hezky

      Vymazat
  15. Nádherné. Mne sestra poslala fotky svojich kvietok čo jej začali vyrastať na záhrade lebo sa presťahovala do domu a normálne niektoré vyzerajú ako umelé. Ak by som mohla tak by som si posadila pivoňky a mala záhradu len s kvetmi :D

    VIKTORIÁNSKA MÓDA V MODERNOM ŠATE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pivoňky taky umí nadělat spoustu paráda - to jsou takové světačky, kdežto kopretina je taková venkovská holka ;-)

      Vymazat
  16. Stáni to je nádherná kytice. Mám je moc ráda a proto jim nikdy neodolám a i ten jejich ozón jim odpouštím. Při pohledu na ně si pokaždé vzpomenu na svoji babinku. Měj se moc krásně. Z💙

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, já taky neodolala - moc se mí líbí a "vůni" nějak moc neregistruji.
      Hezký den

      Vymazat
  17. V parku roste trs kopretin a když sekli trávu, objeli je. Moc mě to potěšilo. Mám kopretiny ráda ... ty zahradní i luční.
    Pěkný večer. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, manžel takhle se sekačkou objel lupiny. Kopretiny byly moc "rozprášené", tak ty jsme otrhali a místo, kde byly, je posekané. Ale ony určitě zas vyrostou :)
      Hezký den

      Vymazat
  18. Ahoj Stáni,
    kopretiny jsou krásné, ale já mám všeobecně ráda všechny kytky. Líbí se mi tyto "polní", vždy si na chatě taky něco natrháme do džbánku. Krásné dny!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, u nás je takové to "luční" kvítí záležitostí hlavně chalupy. I když kopretiny jsem si dovezla do Prahy a pořád drží.

      Vymazat
  19. Stáňo, jsou nádherné, mám kopretiny moc ráda. Mamka nechávala místo na zahradě, kde kvetly, neposekané, abychom si krásu užili...
    V tom cibuláku jim ho moc sluší!
    Měj hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
  20. Také jsem jako malá trhala :D A doteď se mi strasně líbí. Bohužel jsem je zatím nikde nenašla, kde bych si je mohla utrhnout :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám pocit, že letos je jich docela dost - viděla jsem jich cestou z chalupy (jezdíme takovou zkratkou, co už je skoro polňačka) plné příkopy u cesty, kde dřív myslím nebyly.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)