úterý 5. května 2020

Jeffery Deaver - Hra na nikdy

Thrillery a detektivky patří mezi mé oblíbené žánry, takže je docela s podivem, že jsem od tohoto autora zatím nic nečetla. A to je seznam knih, které napsal poměrně rozsáhlý.  Nějak jsme se prostě spolu "nepotkali". Tuto knihu jsem víceméně náhodně vybrala manželovi k Vánocům. On se k ní přes jiné knižní dárky prokousal až někdy v březnu a já se k ní tedy dostala nyní.



Colter Shaw se zoufale pokouší osvobodit ženu z potápějící se lodi - scéna, kterou kniha začíná a čtenář vlastně neví proč. Vlastní děj se totiž začíná rozvíjet několik dní předtím, kdy se  Colter pouští do pátrání po zmizelé, zřejmě unesené, dívce, kterou se mu povede najít, ale v zápětí je unesena další osoba - tentokrát muž. Zdá se, že by mohlo jít o sérií... Pátrání po únosci zavede Coltera do světa počítačových her  i mezi osoby s herním průmyslem spojené. Některé cesty, které by měly vést k řešení, najít důvod únosů a pokusit se zachránit další unesené,  se ukáží jako slepé. Odhalit, kdo za vším stojí není rozhodně jednoduché. A skoro na konci se čtenář vrátí s hlavním hrdinou na tu potápějící se loď...Jako vedlejší linie se v knize objevují střípky ze života hlavního hrdiny, které prožil neobvyklé dětství, i pátrání po tajemství jeho otce.

Knížka pro mne byla milým překvapením. Příběh se příjemně četl, hlavní hrdina je sympaťák a bavily mne i odbočky do jeho minulosti. Jde o první knihu nové série, takže se dá očekávat další příběh se stejným hrdinou. Určitě si ho nenechám ujít. A než vyjde, zkusím se poohlédnout po nějaké další knížce tohoto autora a zkusit, jestli mne bude bavit jako tato.


Anotace 
V Silicon Valley záhadně zmizela mladá žena. Protože policie se k pátrání staví vlažně, otec pohřešované najme Coltera Shawa, který se živí jako lovec odměn. Cestuje po celé zemi, pomáhá policii při pátrání a soukromým osobám při hledání pohřešovaných. Je ve svém oboru velmi dobrý, pravděpodobně nejlepší. I jeho ale zaskočí, když ho zdánlivě jednoduchý případ zavede do nejtemnějších zákoutí světa technologií. V herním průmyslu se točí miliardy. A kde se točí miliardy, tam obvykle jde i o krk. Stopy z únosu další oběti navedou Shawa k videohře Našeptávač, kterou provází hodně špatná pověst. Hráč je v ní ponechán na opuštěném místě s pěti náhodně zvolenými předměty – a musí se pokusit přežít. Je možné, že se nějaký šílenec nyní pokouší uvést hru Našeptávač do života? Shaw se ocitá uprostřed zběsilé hry na kočku a na myš. Pronásleduje pachatele přes celé Silicon Valley i po nejtemnějších koutech internetu, setkává se s bezcitnými titány herního průmyslu i závisláky, pro které se hraní stalo základní životní potřebou.
Možná až příliš pozdě si uvědomí, že přestal být tím, kdo loví. Někdo je mu na stopě a brzy se chystá zaklapnout past.

Vydalo nakl. Domino v r. 2019, překlad J. Kobělka

24 komentářů:

  1. A to já ho znám Stáňo a pár jeho knih mám doma, vždy se mi každá četla moc dobře, takže doporučuji.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, tak to se ráda kouknu v knihovně (už by měli otevřít :)) po nějaké další jeho knize.

      Vymazat
  2. Ahoj Stáňo, dnešní článek se mi neskutečně hodí, protože mi doma došly zásoby detektivek. Jdu tedy na stránky naší knihovny vybrat něco nového na čtení. Tuto sérii jsem ještě od JD nečetla, znám pár jeho předcházejících knih, hodně jsem ho vyhledávala na vysoké. Anotace a i tvoje recenze zní zajímavě, tak to jdu omrknout:-) Díky moc!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, to je první knížka z nové série, vyšla někdy před Vánoci, takže není divu, žes ji nečetla.

      Vymazat
  3. Stáni, díky za další tvoji recenzi. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha od tebe dostala pochvalu, tak to stojí určitě za přečtení! Zvládáš se orientovat v knihách i v této době, kdy jich vychází neskutečné množství!
    Děkuji a přeji hezký den, Stáňo!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, musím přiznat, že můj výběr byl spíš náhodný a měla jsem štěstí :)
      Krásný (byť u nás tedy chladný a větrný) den

      Vymazat
  5. Zrovna včera jsem byla v knihovně, takže se poptám až příště.
    Díky za tip!
    Měj se fajn!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, není zač. Doufám, že se ti bude líbit, pokud si ji vypůjčíš

      Vymazat
  6. Dřív jsem tolik četla a teď čekám kdy to přijde. Třeba s letním lenošením až bude zahrádka hotová.
    Přeji hezké dny. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já čtu míň než bych chtěla, většinou pár kapitol před spaním, než mi začnou padat víčka.
      Měj se pěkně

      Vymazat
  7. Toto je můj velmi oblíbený autor, miluji jeho knížky z Lincolmem Rhymem. Jsou to jedny z nejlepších detektivek. V posledních letech jsem ho ale hooodně zanedbavala. Musím to napravit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem od něj právě ještě nic nečetla. Nějakou detektivku Rhynem bych ráda zkusila.

      Vymazat
  8. Stáni, tento žánr mám také ráda a jsem na tom stejně jakio ty. S tímto autorem jsme se minuli. Každopádně děkuji za tip na zajímavé čtení.
    Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, rádo se stalo. Doufám, že se ti autor bude líbít, pokud ho vyzkoušíš.
      měj se pěkně

      Vymazat
  9. Detektivky patří též k mým oblíbeným žánrům. Vypadá to, že si tuto knížku přidám na seznam těch, které bych si ráda přečetla. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlíno, já mohu tuto knížku doporučit (a líbíla se i manželovi)

      Vymazat
  10. Dekuji za dalsi tip, Stano, tohle by se mi mohlo libit. M.

    OdpovědětVymazat
  11. Taky mám tento žánr ráda. Takže děkuji za tip na knihu. Myslím, že by se mi mohla líbit.

    OdpovědětVymazat
  12. Tak tento titul vypadá zajímavě! Jednou jsem viděla jeden díl kriminálky, kde také byla děsivá hra převedená do reality. Já ted dočetla triologii Městečko Pines a vřele doporučuju!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukala jsem na Databázi knih na anotaci Městečka Pines a zní to velmi zajímavě. Díky za doporučení.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)