neděle 24. května 2020

Čajové okénko 4

Nějak mi v dubnu vypadlo čajové okénko, tak to musím napravit dřív, než bude konec května. Tentokrát vám nabídnu  čtveřici ruských čajů, jeden čaj z produkce české firmy a jeden zapomenutý kousek z minulé série. Milovníci ovocných čajů tu tentokrát inpiraci nenajdou - žádný zajímavý mi do rukou nepadl. Nakoupila jsem pro manžela hromadu ovocných čajů Teekanne  (které už jsou na trhu dlouho a jen změnily design), takže teď likvidujeme ty.

 
První čtyři  čaje jsou z dárkového papírového boxu Krasnodarskij čaj a vyrábí je ruská firma Veka. Kupodivu box není dovezný ze zahraničí, ale koupila jsem ho v Praze - v obchodě s ruskými potravinami Kolobok (kromě dvou prodejen v Praze má i vlastní e-shop). Box vyšel na 179 Kč a obsahoval 100 sáčků čaje ve 4 druzích.

Krasnodarskij čaj černý (Veka)

Složení: černý čaj
Takový normální běžný černý čaj. Zalévá se vařící vodou a louhuje se asi 3 až  4 minuty. Nálev má hnědozlatou barvu a klasickou čajovou, nepříliš natrpklou chuť. Jeden sáček vyšel v pohodě na konvičku čaje.

Krasnodarskij čaj s aromatem bergamotu (Veka)

Složení: černý čaj, bergamot
Ochucený černý čaj s příchutí bergamotové silice. I ten se spařuje vařící vodou, louhovat jsem ho nechávala asi 3 až 4 mitnuty.  Má výrazně tmavohnědou barvu a bergamotová příchuť je středně výrazná. Sáček stačil asi na tři čtvrtiny mé větší čajové konvičky.

Krasnodarskij čaj zelený (Veka)

Složení: zelený čaj
Jako každý zelený čaj se nezalévá úplně vařící vodou, ale vodou mírně ochladlou a nechává se louhovat asi 2 až  3 minuty. Název má  světlounkou, zelenožlutou barvu a lehce natrpklou chuť. Sáček vyšel na mou menší čajovou konvičku, na velkou jsem používala dva.

Krasnodarskij čaj čabrec a dušica (Veka)

Složení: černý čaj, tymián, bazalka
Tymián a bazalka je hodně zajímavá a příchuť, která rozhodně není běžná - aspoň tedy v tuzemsku. Protože základ tvoří černý čaj, zalévá se vařící vodou  a nechává se louhovat 3 až 4 mintuy. Nálev je tmavě hnědý, příchuť bylinek  je jemná, výrazněji je cítit tymián, bazalka není skoro patrná. I u tohoto čaje sáček stačil v pohodě na čajovou konvičku.

O čajích Dragonfly jsem psala minule, jen jsem od jednoho čaje nenašla patřičnou fotku. Ta se ale najednou vynořila, takže sem tento čaj doplním dodatečně. Jen připomenu, že jsem ho kupovala v Delmartu a krabička  s  20 ks vyšla asi na  75 Kč.

Pure Mountains Green (DragonFly)

Složení: zelený čaj
Jde o zelený čaj, takže  se  zalévá převařenou, mírně ochladlou vodou, louhuje se  asi 3  minuty a sáček vystačil  určitě na půllitrovou konvičku. Nálev má žlutozelenou barvu a   chuť charakteristickou pro zelený čaj s mírným trpkým dozvukem.. 

Poslední kousek je z produkce české frimy Grešík, která má v sortimentu spoustu nejen čajů, jak klasických, tak ovocných a bylinkových,  ale i celou řadu koření. Koupila jsem ho u nás na sídlišti v malém obchůdku se zdravou výživou a stál myslím 59 Kč.

Ledový čaj s malinou (Grešík)

Složení: zelený čaj, přírodní aroma, mrazem sušené maliny 1 %
Tento výrobek je určený k výrobě čaje za studena - zalitím studenou vodou. Pak by se měl nechat vylouhovat 5 minut.  Podle mne ale dlouhé louhování zelenému čaji úplně nesvědčí - zdál se  mi pak víc natrplklý. Nakonec jsem ho zalévala převařenou zchladlou vodou jako běžný zelený čaj a nechávala ho louhovat jen  2 minuty - výsledný nálev mi víc chutnal. Čajový nálev má světležlutou barvu a příjmně voní po malinách. Sáček stači na jeden čvrtlitových hrnek čaje, do konvičky jsem si dávala většinou sáčky dva nebo jsem si ji nedělala plnou.

Kdybych si měla vybrat z uvedené šestice jeden čaj, asi bych sáhla po zeleném čaji od firmy Dragonfly. Grešík je zajímavý tím, že ho je možné připravovat i ze studené vody. A ruské čaje měly krásné přebaly a hezké balení v dárkovém boxu.
Všechny čaje jsem si koupila za běžné ceny, nejedná se o spolupráci



37 komentářů:

  1. ☕👍 Ledový čaj s malinou je pro mne značka ideál a černý čaj s příchutí bergamontu musí být skvělý, mám ráda tyto chutě s nádechem "orientu". ☺☺ Je vidět, že jsi znalec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, znalec nepije čaje z pytlíku :):), ale čaje sypané. Já taky dřív pila hodně sypané, pytlík jen kvůli rychlosti ráno nebo na chatě. Pak jsem začala sbírat čaové přebaly a pytlíkový čaj se stal mým údělem, protože se snažím vypít, co jsem nakoupila nebo dostala do sbírky :). Zatím jsem pořád ve skluzu :D

      Vymazat
  2. Ahoj Stáni,
    mě zaujaly především dva čaje, první a poslední. ten první je černý, což je moje typické pití. A ledové čaje mám taky ráda, hlavně v létě je doma děláme. Jen je tedy vařím z normálního čaje, který pak nechám chladit v lednici a dochutím ho ještě citronem a občas medem:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zas tenhle na ledový čaj dělala jako klasický zelený (teda zalévala jsem asi 80° vodou) - chutnal mi tak víc. Na studeno si dělám v létě většinou ovocné čaje nebo mátové s citronem.

      Vymazat
  3. Mě nejvíce zaujal čaj s bergamotem, ale vůbec tyhle čaje neznám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta čajová kazeta je z ruského obchodu - dávala jsem tam link na jejich e-shop, mají čajů docela dost.

      Vymazat
  4. Zaujal mě čaj s příchutí bazalky a tymiánu.☕ Ty rusné čaje vůbec neznám. Od Valdemara Grešíka občas nějaký čajík vyzkouším.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, já ty ruské čaje objevila náhodou, když jsem hledala něco úplně jiného. A protože sbírám čajové přebaly, tak jsem je musela mít :) - a objednala jsem si z toho e-shopu i další, takže jsem tam nakonec nechala skoro pětistovku :).

      Vymazat
  5. Ve víkendovém nečase by se nějaký hodil))))
    Díky za rozšíření čajových obzorů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, o víkendu jsem popíjela na chalupě zelený Teekanne s novou příchutí, takže ten bude v dalším okénku :).

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Ty ruské čaje mají přebaly moc hezké, i ten box je pěkný. A obal Grešíku se mi líbí taky.

      Vymazat
  7. Stáni, opět zajímavé okénko, i když víš, že já piju černý sypaný čaj. Ráda jsem si ale tvoje recenzi prošla a rozšířila si obzory. Měj pěkný nový týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, sypaný čaj jsem preferovala před tím, než jsem začala sbírat přebaly. Kdybych pila sypaný, kdo by pil ty pytlíkové čaje, co jsem koupila kvůli přebalům ?

      Vymazat
  8. Musím se přiznat, pěkně se to čte, je to dobře zpracované.
    Tmavé čaje vůbec nepiju, když si mám vybrat černý čaj či káva, jednoznačně vyhraje u mne káva.
    Zelené čaje si dávám v dopoledních hodinách, ale nejsem takový fajnšmekr jako ty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, já moc fajnšmerk nejsem - piju, co se mi doma sejde proto, že to má nový přebal :D. Ale jsem zase čajová, kafe vůbec nepiju.

      Vymazat
  9. Děkuji za představené dalších čajů. Máme u nás ruskou prodejnu, známý si tam chodí čaj kupovat, já tam ještě nebyla. zaujala mě ta bazalka s tymiánem - to jsou tak aromatické bylinky, že si neumím představit, jak spolupracovaly s čajem.
    Stáňo, měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, ty bylinky jsou tam opravdu jen jemný nádech - já si na byliny nepotrpím, ale tenhle čaj jsem bez problémů pila.

      Vymazat
  10. Hm... miluji čaje, takže ty ruské s bylinkami bych ráda ochutnala. Budu muset mrknout na e-shop. A Grešíka s malinami si určitě koupím.- Ten mě láká nejvíc. :)
    Moc děkuji za tip a přeji pěkný den. S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, Grešík má zajimavé čaje, nebývají špatné. Chutnal mi i jeho ovocný malinový čaj, který jsem měla kdysi dávno. A mají v příchutích fakt velký výběr

      Vymazat
  11. Zelený čaj nemusím, ale vypiju ho. Ale ten ledový s malinou by mi asi nevadil.
    Černé ruské čaje bych ochutnala v pohodě. Pamatuji se, že když jsem před - dá se říci už mnoha léty- byla na návštěvě v rodině mé ruské přítelkyně, tak mi tam čaj, který mi nalévali, hodně moc chutnal.
    Občas byl přímo z jejich samovaru a fakt to bylo něco.
    Hezký den, Stáni!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ten zelený s malinou je (když se nenechá moc dlouho louhovat) docela jemný. Čaje ze samovaru jsou ze sypaných čajů a to je trochu jiná liga než většina sáčkových, protože to jsou opravdu celé lístky ne jen zlomky.

      Vymazat
  12. Tyhle ruské čaje vůbec neznám. :) ja ani moc čaje nepiju a když už, tak nějakou tu klasiku, třeba od Jemča, Pickwicku a podobně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nakupuju čaje podle toho, které chci kvůli přebalů do sbírky. Takže fakt hodně různé, vozím si čaje i z ciziny (největší úlovek byl z dovolené v Albánii, kdy jsem nakupovala i cestou v Srbsku, Maďarsku a Kosovu a dovezla jsem 72 krabiček :D)

      Vymazat
  13. Tyto čaje vůbec neznám a musím říct, že mi zní lákavě. Hezký den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, pokud piješ černé čaje, tak by ti na takové to běžné pití mohly čaje z kazety chutnat.

      Vymazat
  14. Co mi to děláš... :D Ty ruské jsou moc parádní (a doufám, že s tebou vyměním). Všiml jsem si toho už dřív, že kombinují černý čaj s tymiánem a chutná mi to. S bazalkou vidím prve.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, záleží na tom, kdy se uvidíme - předpokládám, že ty ruské půjdou na odbyt ryhle ;-). S bazalkou měl ještě čaj Greefield - v kombinaci s kiwi, ale netuším, jestli ho mají ještě v nabídce (a vlastně ani jestli přebal mám ještě na výměnu já ;-))

      Vymazat
    2. O tom vůbec nepochybuju :)
      Kéž bych měl na sbírku trochu víc času, i době koronaviru nás nenechali nic nedělat a nebyl na to čas, alespoň zařadit tu obří tašku (možná víc!). No a víš jak to vypadá u mě s výměnou. Pár pěkných kousků se najde, ale je to fakt pár kousků.

      A teď jsem právě dost přesedlal na čaje sypané, takže to tak nepřibývá; i když něco se určitě najde a občas si něco koupím i v pytlíku.

      Vymazat
    3. Taky jsem myslela, že budu mít na čaje v době koronavirové víc času :(. Sypané čaje jsou nepochybně kvalitnější pití než pytlíky, takže ti rozumím. Jen je to hůř slučuje se sbíráním (jedině, že bys přesedlal na plechovky :))

      Vymazat
  15. Stáňo, všechno je pro mne novinka. Ledový čaj dělám hodně v létě. Díky za tip.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tak kromě toho Grešíka, kterého mívají různé zdravé výživy nebo i lékárny, jsou to čaje, které nejsou úplně běžné (ale jsou sehnatelné).

      Vymazat
  16. Jak dnes většina lidí miluje kafe, tak já jsem velký milovník právě čajů :D Miluju je kupovat a zkoušet nové příchutě, zkoušet různé značky a mixy. Nejradši mám různé kvalitní sypané, ať už jde o bylinkové nebo ovocné.
    Velmi mne zaujal ten poslední ledový čaj s malinou, to by bylo něco pro mě :D Ale budu se po něm muset ohlédnout až budu doma v Česku, tady v UK ho asi neseženu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky čajová :). Sypané čaje bývají lepší, ale od té doby, co jsem začala sbírat čajové přebaly, tak piju hlavně ty pytlíkové :)

      Vymazat
  17. so nice post :) I follow you # 49 , follow back?

    https://insandfashion.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  18. No jasně :) já jsem si také nedávno pořizovala nějaké ty čajíky a mám z toho naprostou radost :) Ono si občas udělat jen tak čaj a nic neřešit si myslím, že je asi to nejlepší, co člověk může udělat... A pokud čaje nepije, tak i třeba šálek dobré kávy udělá to své :) A kdyby náhodou někdo nechtěl ani to, tak jsou moc fajn i třeba bylinné tinktury

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)