pátek 2. srpna 2019

Tvrz Stachelberg a rozhledna Eliška

Z našeho krkonoškého výletu přidám ještě pár informací a fotek z areálu vojenské  dělostřelecké tvrze Stachelberg. Výstavba této tvrze začala v r. 1937. Spolu s celou další řadou lehčích objektů  byla součástí linie opevnění bývalého Československa proti hitlerovskému Německu.Právě trutnovská část opevnění  patřila k nejmohutnějším. Její součastí byly jak malé "řopíky", tak pěchotní sruby i právě tato tvrz, která patřila k nejmohutnějším v Československu i Evropě.


Dnes je  tvrz Stachelberg součástí naučné stezky Opevněné Trutnovsko, v okolí jsou rekonstruované zákopy i další pevnůstky, ve tvrzi je jednak expozice týkající se opevnění a jednak je zpřístupněná část podzemních prostor. My jsme si prohlédli jen okolí - skupina na prohlídku podzemí nám o chvilku utekla a na další bychom museli čekat minimálně hodinu, což se nám nechtělo. 
Jako bonus ale přidávám pár fotek součástí opevnění, které jsme "potkali cestou z Rýchor.









Rozhledna Eliška byla postavena kousek od tvrze Stachelberg teprve nedávno - v r. 2014. Tvoří ji dřevěná konstrukce, která skrývá točité ocelové schodiště, jehož 104 schodů vede na vyhlídkovou plošinu ve výšce 20 m. Je z ní pěkný výhled na Rýchory, Jestřebí hory i do Polska. Jméno nese po manželce Karla IV Elišce Rejče. Její dřevěná socha je umístěna vedle rozhledny (zapomněli jsme ji vyfotit, takže fotka je půjčená z webu mapy.cz).





Zdroj -mapy.cz





26 komentářů:

  1. Tak tenhle vylet by se hodne libil hlavne manzelovi, ma tyhle stavby rad. Ve Slovinsku jich bylo noho, jen nemel baterku, doted toho lituje:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, slovinské pevnůstky na vrcholcích u Vogelu si pamatuju taky. Ty snad byly z první světové války, ale jistá si nejsem.

      Vymazat
  2. O tvrzi Stachelberg jsem nedávno četla v nějakém časopise jako tip na výlet a vypadá to opravdu zajímavě. Celkově mám ráda různé bývalé vojenské bunkry, zákopy apod. Dokonce jsem i tady kousek od nás v Bohumíně v jednom byla, ale nejvíc mě zaujaly v Polsku na poloostrově Hel. Nikde nikdo, jenom my, les, bunkry a zákopy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavá je taky dělostřelecká tvrz Bouda kousek od Králík (a rozhledna Suchý vrch, která je asi 2 km od ní), tam jsme byli asi před 10 lety

      Vymazat
  3. Moc krásné fotky, ani nevím, že takové místo v ČR máme, což je ostuda:D Ale příteli by se takový výlet líbil, má tuhle tématiku rád:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona ta opevnění zas tolik známá nejsou. Jestli se příteli líbí tahle tematika, zajeďte do Králík - kousek od nich je tvrz Bouda a dělostřelecký srub U nádraží a jedna pevnost je přímo na kraji Králík. A kousek od Králík je klášter Hedeč s křížovou cestou, což by se zas mohlo líbit tobě, jestli válečné historii až tolik neholduješ ;-)

      Vymazat
  4. Do té tvrze bych se ráda podívala, tak škoda, že jste prohlídku nestihli. Jinak pěkný výlet.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, my už měli v nohách asi 12 km, u tvrze se zrovna usadila docela velká skupina dětí z letního tábora, tak se nám tam nechtělo tak dlouho čekat. Před lety už jsme byli ve tvrzi Bouda, která má také zpřístupněné podzemí, a ve srubu U nádraží u Červeného potoka, takže nás to až tolik nelákalo.

      Vymazat
  5. Tak tohle místo by bavilo mé muže :o) Nejsem si úplně jistá, ale možná i tady byli, jedou objížděli hraniční pevnosti...
    Stáňo, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, podle komentářů pevnosti budou skutečně asi spíš záležitostí mužských poloviček :-)

      Vymazat
  6. Stáni, přesně jako píší ostatní, tohle by bavilo mého muže. Ale i já jsem se tvým prostřednictvím ráda seznámila s místy, které neznám. Díky za reportáž a měj pěknou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, no chlapy asi tohle opravdu baví víc, ale já mám historii a technické památky taky docela ráda. Ale je fakt, že ne tolik, abych na prohlídku čekala víc než hodinu.

      Vymazat
  7. Už je to pár let co jsme tvrz navštívili, ale já se prohlídky vzdala..klaustrofobie je potvora 😊..ale okolí jsem si opravdu užívala.
    Stáni měj se moc krásně.Z💙

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeňko, ač klaustrofobii nemám (prohlídku tvrze Bouda jsem dala), tak tady jsme si to nechali ujít - hodinové čekání s hromadou dětí z nějakého tábora, které zrovna dorazily, nás moc nelákalo (a díky tomu, že jsme už jiné tvrze prošli, nás to zas tolik nemrzelo)
      Hezký den

      Vymazat
  8. Stáni, tento výlet bych já nemusela, ale rozhlednu ano a ty výhledy... Nádhera.
    Přeji krásný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, tvrz a opevnění vůbec nebyl primární cíl našeho výletu, jen jsme přes ně šli cestou z Rýchor. A výhledy z Elišky byly fakt moc pěkné

      Vymazat
  9. Mám pocit, že tvrz rodiče navštívili a byli z ní nadšení - hlavně tedy taťka, který podobné vojenské tvrze a bunkry miluje :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dominiko, už to tu několikrát zaznělo, že o tvrze a opevnění se zajímají spíš chlapi ;-). I když tady bych se nebránila jít dovnitř - kdyby nám ta prohlídka o fous neutekla. Čekat se mi už nechtělo, měli jsme v nohách přes 12 km a další 3 ještě před sebou a mně se na patě klubal puchýř...

      Vymazat
  10. Stáni,
    Tak tady jsem nikdy nebyla- ale tvrz by se líbila i mně- to prozkoumat- ač jsem žena....Ale ty výhledy- tvá poslední fotka mne očarovala!!!!
    Měj se moc hezky Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, výhledy z Elišky byly fakt moc pěkné - bylo vidět i do Polska...
      Hezký den

      Vymazat
  11. Z rozhledny byl krásný výhled. Tyhle výšlapy na rozhledny mám moc ráda :) Tvrze moc nemusím, téma války mě moc nebere.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám tedy taky raději rozhledny, ale zajímají mne i ty stavby opevnění, "řopíků" jsme už prolezla docela dost - jednak jsou u nás na chatě a jednak už jsme na ně ledaskde narazili na výletech. A tvrz Bouda, ve které jsme byli kdysi na prohlídce, byla zajímavá.

      Vymazat
  12. Hani, on to s Rýchorami byl jeden výlet - jen jsem ho rozdělila do dvou článků, aby nebyly tak dlouhé

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)