středa 14. srpna 2019

Samuel Bjørk - Clona

Tuhle knížku jsem koupila manželovi k narozeninám. Přiznám se, že moc promyšlený výběr to nebyl - zaujalo mne označení "Top thiller" a to, že z anotace vyplývalo, že zřejmě motivem je  případ sériových vražd.  Nejdříve knihu samzřejmě přečetl manžel a měla u něj celkem pozitivní odezvu, tak jsem se do ní pustila i já.


Pátrání po vrahovi, který na místě činu nechává vždy fotoaparát, v jehož čočce je vyryté číslo, se ujímá obnovený speciální tým pod vedením Holgera Muncha. Tomu se do pátrání podaří vtáhnout vyšetřovatelku Miu Krügerovou, ačkoliv ta se původně chystala na dovolenou, aby zapomněla na mrtvou sestru i další soukromé trable.  Pátrání po tom, co spojuje všechny oběti, proč vlastně musely zemřít se prolíná se soukromím jak Holgera, tak především Mii. Vyústění případu je pak poměrně překvapivé a možná trochu překombinované.  Musím říci, že mne příběh vtáhl tak napůl - trochu mne rozptylovalo právě to řešení soukromí vyšetřovatelů i styl, kterým je to psané.


Anotace
V horském jezeře je nalezena zavražděná baletka. Opodál stojí prázdný fotoaparát, v jehož čočce je vyryté číslo. O pár dní později najde recepční pochybného hotýlku v jednom z pokojů mrtvého saxofonistu. Stopy ukazují na stejného pachatele, který zanechává policii podivné vzkazy. Detektiv Holger Munch proto k případu přizve zkušenou vyšetřovatelku Miu Krügerovou. Společně musí zastavit vyšinutého vraha dřív, než si vyhlédne další oběť
Vydalo nakl. Plus v r. 2019. Překlad - D. Mrázová

 

20 komentářů:

  1. Já si kolikrát půjčím knížku, že je to bestseler a pak mě až tak nebaví.
    Ale dám často na radu paní knihovnice, to zpravidla vychází.
    Krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já v tomhle případě možná udělala chybu, že jsem nezačala od první knížky v sérii s Holegrem a Miou - možná by mne pak jejich soukromí víc zaujalo. Ale manžel říkal, že se mu knížka líbila, takže možná tak úplně nesedla jen mně.

      Vymazat
  2. Diky za tip. Je tolik hezkých knížek a tak málo času na čtení:)Eva

    OdpovědětVymazat
  3. Ono když se na něco napíše TOP, tak to ještě nemusí tak být. Ale myslím, že si už četla horší knížky :o)
    Stáňo, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, to určitě četla - třeba tu Smrt zpívající ryby, o které jsem psala nedávno. A jednu knížku jsem teď dokonce odložila...
      Tady u té Clony jsem možná jen měla vysoká očekávání díky označení TOP (jak vidno, někdy to může být kontraproduktivní ;-))

      Vymazat
  4. K létu patří knihy. Já mám rozečteného Lazara.
    Měj hezké dny, Stáňo. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem od Keplera ještě nic nečetla, ale mám to v plánu.

      Vymazat
  5. Marcela - Nordic Passion15. srpna 2019 v 16:56

    Severské detektivky mě lákají, tohle bych možná taky zkusila. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, ty máš ráda všechno severské - tak i detektivky. Ale je pravda, že nebývají špatné.

      Vymazat
  6. Moc pěkná recenze :) Knihu mám rezervovanou v knihovně už snad věčnost, nemůžu se jí dočkat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu. Zvlášť od tebe, která píše recenzím hodně, mne těší :-)

      Vymazat
  7. Stáni, opět děkuji za recenzi. Je důležité, že se dárek povedl a kniha se líbila manželovi. Měj pěkný pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak manžel se tvářil spokojeně a dočetl... Hezký víkend

      Vymazat
  8. Ja na tyhle oznaceni top a bestseller moc nedavam uz, spalila jsem se vickrat, nez ja mile :D :) ale kazdopadne nekdy to vyjde. ale u me spis zkusenosti, ze ne. Proto vzdy hledam podle recenzi, nebo me bavi i v knihovnach ruzna oznaceni doporucuje ctenar nebo knihovnik. :) a tak :) uz ani neverim na takove ty marketingove vyhajpovane knihy, kdyz to tak blbe nazvu. snad mi rozumis. protoze to bylo kolikrat take velke zklamani pro me.... hledam uz proste podle sebe, co me zuajme nebo podle nejakeho hodnoceni. na tohle jsem snad uz taky koukala v knihkupectvi, ale knihu koupim kdyz uz me fakt hodne zaujme nebo si na ni brousim zuby jako na dalsi dil. jinak jsem spis pro knihovny kde travim dost casu :D :) ale mozna tuhle zkusim :) je fajn, ze i manzel takto cte. my s pritelem taky dost cteme a jsem rada, ze v tom nejsem sama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si sama knížky skoro nekupuju, spiš jen dostávám. Taky si hlavně chodím půjčovat do knihovny. Vybírám dost náhodně, podle toho, co mi padne do oka nebo podle anotace na záložce - hlavně z regálu, kam knihovnice dávají právě vrácené knížky. Když si člověk půjčuje, tak to tolik "nebolí", když sáhne vedle a knížka nezaujme.
      Hezký den

      Vymazat
  9. Ahoj,
    tato kniha je mi nějaká povědomá, asi jsem na ni koukala už v knihkupectví nebo v knihovně. Anotace vypadá dobře, ale budu věřit tvojí recenzi. Kdyžtak si ji půjčím v knihovně, jestli tam na ni narazím. Už jsem dočetla druhého Petera Maye a byl zase skvělý, fakt děkuji za dobrý tip. Včera jsem načala tu novou Noru Roberts a vypadá to zatím hodně dobře:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Hanko, tak knížka, které by se nedala číst, to není. Ale čekala jsem trochu víc...

    OdpovědětVymazat
  11. Ta obálka vypadá moc pěkně! :) Jinak to opět není můj šálek čaje, tento žánr :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, obálka se mi taky docela líbila. A to, že máme každá jiné knižní preference, už vím ;-). Každému se holt líbí něco trochu jiného

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)