pondělí 5. srpna 2019

Jaroslav Kuťák - Smrt zpívající ryby

Nakupilo se mi tu pár přečtených knížek - zejména díky tomu, že čtu ještě jednodušší oddychovky než obvykle, a taky díky tomu, že jak jsem zopakovala "tradici" a měsíc zahájila otravnou virózou, takže jsem si vzala sick days a povalovala se doma s kašlem a knihou. 
A rovnou napíšu, že tentokrát jsem v zelené edici Původní česká detektivka sáhla hodně vedle...


Vrah, který přiletěl českou herečku zabít na švýcarský ostrůvek na rogalu, švýcarská policie žádající české soukromé detektivy o pomoc při pátrání, název knížky, který nemá se zápletkou nic  moc společného, spousta  s dějem nesouvisející omáčky v podobě vtipů, vlastivědných vsuvek,  politických úvah o cíkrevních restitucích a prohnilosti, informací o golfu...  Myslím, že tohle je poměrně smrtící kombinace, která dokáže zavraždit každou detektivku. Dočetla jsem s vypětím všech sil, abych zjistila, že pachatel i  motiv vražd  jsou totálně nevěrohodné. Tohle se fakt hodně nepovedlo a pokud byste tuto knížku drželi někdy v ruce, rychle ji položte zpátky do regálu - škoda času (vyzkoušeno za vás 😀)


Anotace
Titul knihy vychází z cikánského přísloví „Žena, která nebyla nikdy svému muži nevěrná, je zpívající ryba“. Na malebném ostrůvku, v cukrově bílém domku, uprostřed rozlehlého soukromého jezera v Alpách je nalezena mrtvola mladé ženy, zrovna když nedaleko odtud tráví na golfovém hřišti dovolenou s přáteli soukromý detektiv Karel Schwarz s krásnou asistentkou Marií. K mrtvole se nikdo nehlásí, už vůbec ne majitel romantického přírodního areálu, očividně ji ani nezná. Švýcarská policie je bezradná, proto se ze známosti obrátí také na dvojici českých detektivů. Ti zavražděnou dívku identifikují prakticky okamžitě, protože v ní poznávají jednu z hereček sledovaných českých televizních seriálů. Brzy se ukáže, že její tajemná smrt zdaleka nezůstane jedinou...
Vydalo nakl. MOBA v r. 2013 

12 komentářů:

  1. No, někdy se i mistr ve čtení, jako jsi ty, Stáňo, utne :o) O autorovi jsem tedy nikdy neslyšela, ale kde jsou ty časy, kdy jsem měla dost slušný přehled...
    Přeji krásný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Heleno, knížky z edice Původní česká detektivka jsou vždycky trochu sázka do loterie. To, že něco vyjde, ještě nemusí vždycky znamenat, že je to dobré. Autor napsal detektivek (podle všeho hodně z golfového prostředí) poměrně dost, ale určitě to není autor, který by patřil mezi ty, o nichž by člověk měl mít přehled. Já jsem se s ním myslím setkala poprvé a nejspíš i naposledy (pokudsi omylem nepůjčím něco zase za rok :-D). To, že toho napsal víc, vím díky Databázi knih, odkud kopíruji anotace (abych je nemusela opisovat ze záložky knihy) a dávám tam i svá hodnocení knih.

    OdpovědětVymazat
  3. Těžko se dá podle názvu poznat, jaká knížka bude. I když mě už teda přijde divná samotná anotace :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem si na začátku prázdnin vybírala v knihovně knížky, tak to tam bylo s ohledem na to, že Městská knihovna má letos zavřeno celé léto, úplně vybrané. Tak jsem vybírala z toho, co na mne zbylo.

      Vymazat
  4. Stáni, obdivuji tě, že jsi ji dočetla. Já bych se na to asi vykašlala. Ale, jak už jsem psala, mám tvoje recenze moc ráda. Měj pěkný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já dočtu skoro všechno, i když někdy je to pak hodně rychle čtení.

      Vymazat
  5. Škoda, no. Ale aspoň vím, čemu se vyhnout. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj,
    tak ta kombinace je fakt smrtící, přitom ta anotace nezněla až tak hrozně. Já se minulý měsíc trápila s detektivkou Černooké Zuzany, která byla děsná. Včera jsem odložila jednu romanci, ani ji nebudu dočítat, to je promarněný čas... Ale na začátku srpna jsem přečetla novou Klevisovou a ta byla povedená (česká detektivka).
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, já zrovna teď odložila taky jednu knížku, protože mne nebavila. Nějak jsem neměla letos v té knihovně šťastnou ruku (ještě tu mám jednu detektivku, kterou jsem sice dočetla, ale nebavila, o které jsem zatím nepsala)

      Vymazat
  7. Marcela - Nordic Passion7. srpna 2019 v 15:54

    Hm, obdivuji tu vůli dočíst do konce:). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, chtěla jsem vědět konec. Ale musím se přiznat, že jsem tu omáčku přeskakovala a četla velmi zrychleně.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)