úterý 27. srpna 2019

J. W. Procházka + K Smolíková - Mrtvá šelma

Tuhle knížku jsem získala výměnou za jinou, kterou už jsem měla přečtenou a neměla jsem potřebu si ji nechat na trvalo ve své knihovně (což je osud řady detektivek).  Myslím, že taková výměna je docela dobrý způsob, jak odlehčit přeplněné knihovničce (protože knížky se přece do sběru nebo do koše nehází) a naopak si pořídit něco nového na čtení. Tahle knížka je první z chystané řady detektivek manželké dvojice - autora fantastiky a autorky populárně naučných knih pro děti. Byla jsem docela zvědavá, co se z takového spojení vyklube.



Muzejní kurátorka Berenika Weissová a bývalý policista Robert Štolba, který nyní navrhuje zabezepečení objektů, je poněkud nesourodá dvojice. Spojí je pátrání  po zmizelém profesorovi Kalandrovi, pracovníkovi  muzea a posléze snaha najít jeho vraha. Celý příběh se odehrává v Táboře a točí se zejména kolem táborského muzea.
Zaujal mne muzejní námět i zajímavý je i styl vyprávění - střídavě z pozice Bereniky Weissové a Roberta Štolby. Děj se trochu pomalu rozjíždí, ale pak docela nabere obrátky, v příběhu se objevuje tajemné bratrstvo... Na konci je zase ale trochu ztratí - jako jakýsi "deux ex machina" se objevuje policejní vyšetřovatel - bývalý Štolbův kolega a naopak ve vytrácí naznačená linka tajemného bratrstva.  A citáty z historických spisů a knih na začátku každé kapitoly mi přišly poněkud samoúčelné - s dějem většinou nesouvisely (anebo jsem souvislost nepochopila). Ale celkově se knížka četla docela dobře, rozhodně nezklamala a avizovaný delší příběh z této řady si ráda přečtu taky.


Anotace
Mrtvá šelma, první ze série detektivních případů Souřadnice zločinu, se odehrává v Táboře. Zmizení renomovaného profesora uvede do pohybu nejen policejní vyšetřování, ale také svede dohromady nesourodou dvojici, která se pouští do pátrání na vlastní pěst. Muzejní kurátorka Berenika Weissová a bývalý policista Robert Štolba se dostanou do míst, o kterých policie nemá ani zdání a kde oba dva musí spoléhat jen sami na sebe. Přepadení, vraždy a krádeže pokaždé nějak souvisejí s táborským muzeem a záhad přibývá. Kdo všechno z okruhu podezřelých patří k tajné sektě husitských bratří? Jakou roli hraje lidská zášť a chamtivost? Do poslední chvíle nebude mít jasno ani čtenář, jenž rozplétá děj vyprávěný ze dvou pohledů – ženským náhledem intelektuálky Weissové a mužskou optikou přímého a poněkud neomaleného Štolby. Třetí hlavní postavou je samo město Tábor. 
Vydalo nakl. Plus v r. 2015 


12 komentářů:

  1. Stáni, díky za další recenzi. Díky tobě jsem trochu v obraze, co se týká knižních novinek. Měj pěkné úterý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, jsem ráda, že se ti moje "knižní články" líbí. I když můj výběr žádnrů je dost jednostranný...

      Vymazat
  2. Stáňo, děkuju za zajímavý tip, asi po ní kouknu u nás.
    Já staré knížky, co už nechceme, nosím do knihovničky na nádraží. Bohužel si často i něco vyberu :o))
    Krásný den, Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, já jsem na FB ve skupině "Knižní swap v Praze", tak tam občas kouknu, jestli někdo neshání něco, co mne přebývá, nebo nenabízí něco, co by mne zaujalo. Jinak nadbytečné knížky občas nosím do knihovny, kde mají regál "Ctenáři čtenářům" a dají se tam knížky odkládat i vybírat.

      Vymazat
  3. Výměna knih je super. Taky to tak praktikuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono člověku nic jiného nezbývá, když se nechce v knihách "utopit".

      Vymazat
  4. Marcela - Nordic Passion27. srpna 2019 v 17:05

    Nápad s výměnou mi taky přijde super. Popis zní určitě zajímavěji než minulá knížka. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, jo - četla se dobře. Takže jsem ji dočetla :-D

      Vymazat
  5. Stáňo, děkuji! O těchto výměnách jsem už slyšela, asi dobrý způsob...
    Tvé recenze mám ráda.
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, děkuji. Na možnost výměny knih jsem narazila na FB a zaujalo mne to. Čtu hodně detektivky a thillery a to jsou věci, k nimž se člověk nevrací, tak je lepší je poslat dál.

      Vymazat
  6. Ahojky,
    nezní to tak špatně, myslím, že se zase mrknu u nás v knihovně. Už se moc těším, až bude v normálním provozu, teď je otevřená jen dva dny v týdnu.
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nsá už snad zase knihovnu otevřeli - letos byla mimo provoz celé prázdniny. Já teď ale čtu poslední díl Husitské epopeje (vím - ty Vondrušku nemusíš :-)) a ta mi ještě asi chvilku vydrží, je to slušná bichle.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)