úterý 23. července 2019

Peter May - Ochráním tě

Trilogie příběhů z ostrova Lewis (o které jsem psala tady, tady a tady) mne zaujala natolik, že když jsem uviděla upoutávku, že vychází další kniha Petera Maye z tohoto prostředí, tak jsem si ji přála k narozeninám. A mé přání bylo vyslyšeno … Knížku jsem přečetla už před prázdninami, ale pořád mi nějak nevycházelo ji vyfotit a napsat o ní pár řádek, tak se k ní vracím až teď.
 


Když Niamh v Paříži téměř před očima vybuchne auto, ve kterém seděl její manžel, zhroutí se jí svět – vlastně hned dvakrát. Kromě manželovy smrti současně je zaskočena zjištěním, že žena, která v autě zahynula s ním, byla zřejmě jeho milenkou. Vrací se zpět domů – na ostrov Lewis.  Čelí zdrcujícímu smutku, vzpomínkám, pochybnostem i nevůli manželovy rodiny a otázce, co dál  s jejich společným podnikem – výrobou luxusních látek.  Současně na ostrov přijíždí i pařížská policejní vyšetřovatelka – hledat, co mohlo za vraždou stát.
I tentokrát má příběh dvě roviny. Jednou rovinou jsou  vzpomínky Niamh její vztah s Ruairidhem i jejich společné budování luxusní oděvní značky Ranish Tweet. A tou druhou rovinou je pátrání po vrahovi Ruairidha, ve které hraje hlavní roli vyšetřovatelka Sylvie.  


Z knížky mám trochu rozporuplné pocity. Rovina detektivního příběhu je podle mne dost upozaděná (a navíc se skoro stejně jako pátrání věnuje i soukromým problémům Sylvie). Motiv vraha sice je pochopitelný  (a celkem i uvěřitelný), ale úplný konec mne zklamal – není příliš věrohodný, ale spíš bych ho charakterizovala jako přitažený za vlasy. Je to trochu škoda, protože  na druhou stranu popis reálií a atmosféry ostrova je stejně jako v předchozích knihách super.  A příběh lásky Niamh a Ruairidha i historie jejich podnikání, včetně popisu složitých vztahů v módním průmyslu, se četly dobře.  


Anotace 
Peter May se v novém detektivním románu vrací do prostředí bestsellerové trilogie z ostrova Lewis.
Manželé Niamh a Ruairidh Macfarlaneovi vlastní hebridskou luxusní oděvní značku Ranish Tweed. Když se společně vypraví na služební cestu do Paříže, Niamh se nečekaně dozví o manželově poměru s ruskou módní návrhářkou a vzápětí
se stane svědkem toho, jak Ruairidh i s milenkou zahyne při výbuchu bomby. Zatímco se pařížští policisté i jejich skotští kolegové pouštějí do vyšetřování, Niamh se v žalu vrací domů na ostrov Lewis.Začne se probírat vzpomínkami na svůj život s Ruairidhem a zoufale se snaží odhalit, kdo by proti jejímu manželovi mohl něco mít. Francouzská policie mezitím vyloučí možnost teroristického útoku a místo něj se přiklání k vraždě. Hlavní podezřelé se na ostrov Lewis vydává sledovat detektivní vyšetřovatelka Sylvia Braqueová. Jedna žena se zaobírá minulostí, druhá je ponořena do vyšetřování. Obě se však postupně přibližují k nepříteli s vražednými úmysly.
Vydalo nakl. Host v r. 2019, překlad Filip Drlík



14 komentářů:

  1. Kniha by mě i možná bavila. Jen škoda toho konce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, mně se kniha četla dobře, jen ten konec byl takový nevěrohodný...

      Vymazat
  2. Stáňo, tak tuhle ještě neznám.
    Děkuji za tvé zhodnocení a přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tenhle titul je úplně nový - knižka u nás vyšla myslím někdy v dubnu

      Vymazat
  3. Stáni, díky za další recenzi. Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahojky,
    zase to zní celkem zajímavě, tak uvidíme, jak uspěju v knihovně:-) Pevní díl Skála se mi moc líbil, teď čekám na ten druhý:-) Já jsem si tam dneska půjčila Coru HUnter a její V temnotě. zatím to vypadá dobře, taky britská detektivka:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, jsem ráda, že se ti Skála líbila. Mně se z celé série líbil nejvíc právě ten druhý díl - Muž z Ostrova Lewis

      Vymazat
  5. Stáni-
    krásná recenze!!!" Hezké letní čtení a měj prima den Jarka

    OdpovědětVymazat
  6. Já od Maye ještě nic nečetla, i když o něm vím, že je skvělý. Nějak se mi ne a ne dostat do rukou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, já zas nečetla spoustu knížek, jejichž recenze máš na blogu ty. Taky na ně nemohu narazit, i když na základě tvé recenze by mne lákalo je zkusit.

      Vymazat
  7. Jak vidím, detektivky máš určitě moc ráda:) Pěkná recenze:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš 100% pravdu - detektivky jsou můj nejoblíbenější žánr

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)