úterý 30. dubna 2019

Peter May - Šachové figurky

Tak do třetice všeho dobrého i zlého (v tomto případě tedy dobrého) - dočetla jsem poslední díl trilogie příběhů odehrávajících se na ostrově Lewis. I když vlastně kdo ví... - možná ne trilogie, možná ne poslední díl.  V metru jsem zahlédla na reklamních panelech upoutávku na další knihu Petera Maye, která by se také měla odehrávat na ostrově Lewis. V knihkupectví jsem to tedy ještě neprozkoumávala. Ale uvažuji, že si ji budu přát k narozeninám. 


Příběh začíná ve chvíli, kdy Fin Macleod se svým bývalý spolužákem Piskořem  objeví na dně jednoho z jezer na ostrově Lewis dávno pohřešované letadlo svého bývalého kamaráda  Roddyho Mackenzieho. Na první pohled to vypadá jako letecká nehoda, ale na ostatcích pilota je patrné, že zemřel přičiněním jiné osoby. Jak to tedy ze zmizením Roddyho vlastně bylo? Už zase Finovi nezbývá než se vracet do minulosti - tentokrát do období studia na střední a vysoké škole, kdy jezdil jako řidič  hudební skupiny Solas. A i tentokrát  zjišťuje, že události v minulosti ovlivňují současnost víc, než by čekal. 


Asi nepřekvapí, že i v poslední knize celé trilogie autor používá stejný koncept vyprávění, které se střídavě odehrává v minulosti a v současnosti.  Musím se přiznat, že v tomto příběhu jsem se jednak v ději občas malinko hůř oreintovala a jednak pro mne měla ta vzpomínková linie svá hluchá místa.  Na druhé straně příběh měl překvapivé a zajímavé rozuzlení. Takže přesto, že mne tento příběh ze všech tří dílů zaujal asi nejmíň, tak se mi  knížka líbila a četla jsem ji s chutí.


Anotace
Fin Macleod se znovu usadil na ostrově Lewis v souostroví Hebridy, kde kdysi žil jako dítě. Jakožto bývalý policejní detektiv je najat místním majitelem rozsáhlých pozemků jako šéf ostrahy. Pro muže Finových zkušeností by to měl být snadný úkol. Při vyšetřování nezákonné činnosti, k níž na hospodářství dochází, se setkává s nepolapitelným místním pytlákem Piskořem Macaskillem, se kterým kdysi chodil do školy. Ale když Fin Piskoře dopadne při pytlačení, stanou se oba svědky bizarního přírodního jevu, při němž se samovolně vyprázdní nedaleké jezero a na jeho dně se objeví malé zabahněné letadlo s důvěrně známým nápisem na boku.Oba muži vědí, co najdou uvnitř — tělo jejich kamaráda, muzikanta Roddyho Mackenzieho, jehož letadlo zmizelo před více než sedmnácti lety. Když Fin v Piskořově tváři zahlédne i něco jiného než šok z pohledu na Roddyho ostatky, zmocní se ho mrazivá předtucha. Fin postupně odhaluje Piskořovo tajemství, není však ani zdaleka připraven na to, že pravda o minulosti může ovlivnit i budoucnost. 
Vydalo nakl. Host v r. 2014, překlad L. Kaprová

16 komentářů:

  1. I mě se Šachové figurky moc líbily, Stáňo. Musím se smát - já si o ostrově Lewis čtu a moje dcera se po něm právě teď prochází. A řeknu ti, podle fotek - je to neskutečná nádhera!
    Měj hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, skoro dceři závidím. Toulky po Skotsku by mne lákaly moc.

      Vymazat
  2. Ahoj Stáňo , tak já, na rozdíl od Helenky, nemám o ostrově Lewis ani potuchy. Budu se muset kouknout na mapy.... :o)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, Vnější Hebridy, jejichž součástí Lewis je, jsou takový trochu konec světa - aspoň podle mapy (ne že bych tam někdy byla)

      Vymazat
  3. Podľa anotácie to znie naozaj super a zaujímavo :)

    ľúbezná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechny ty tři knížky se dobře čtou a líbíly se mi. Nejsou to tuctové detektivky, vlatně to pátrání tam není to jediné a nejdůležitější

      Vymazat
  4. Teda, střídání minulosti a současnosti, to by se mi také pletlo. Ale jinak knížka vypadá zajímavě, miluju sledování kriminálek v tv :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odlišit obě dějové linky není problém (ona ta současné je psaná v er formě, minulost v ich formě). Spíš jsem se občas ztrácela v souvislosteh v současnosti.

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Mně se fakt líbila (a i na databázi knih má většinou dobré recenze)

      Vymazat
  6. Je dobre, že to sem vse pises, až jednou budu hledat knizku, mrknu sem pro recenzi;-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, budu ráda, když můj blog poslouží jako tip, po jaké knížce sáhnout a ještě raději pokud se pak ta knížka bude taky líbit. I když je pravda, že můj repertoár je žánrově dost omezený.

      Vymazat
  7. Ahoj,
    já jsem reklamu na jeho novou knihu taky viděla a hned jsem si na tebe vzpomněla:-) Příští týden bych chtěla jít do naší knihovny, tak plánuji, že si tam jeho knihy půjčím, protože mě tvoje recenze zaujaly. Já jsem teď dopsala recenzi na nového Bryndzu, už je na blogu. A brzy se tam objeví další knihy:-) Těším se na další článek!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, od Bryndzy jsem zatím nic nečetla, takže recenzi si ráda přečtu.

      Vymazat
  8. Na tuhle recenzi jsem se těšila, Stáňo. Vím, že se mi Šachové figurky dějově líbili od Peter Maye asi nejvíc, ale to už jsem psala. Každopádně mám pocit, že způsob popisování děje tohoto spisovatele je opravdu výjimečný.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, mně se asi nejvíc líbil Muž z ostrova Lewis - ta druhá dějová linka (osudy Torrmoda) mi přišla hodně silná. Každopádně jsem ráda, že jsem podlehla okamžitému nápadu a ty knížky si z druhé ruku koupila.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)