neděle 14. dubna 2019

Zámek Telč


Zámek Telč, tak jak se s ním můžeme seznámit dnes, vznikl přestavbou původně gotického hradu. Přestavba hradu na renesančí sídlo je zásluhou  Zachariáše z Hradce, který pro ni najal významné italské stavitele a umělce. K přestavbě došlo ve druhé polovině 16. století a od té doby byly v areálu zámku provedeny již jen nevýznamné zásahy a úpravy, takže Telč je ukázkou velmi dobře zachovalého renesančního zámku. 


My jsme v Telči byli před začátkem běžné turistické sezóny, takže byl otevřený jen základní prohlídkový okruh  zahrnující hlavně renesanční sály (v plné sezóně zámek ještě možné volit ještě prohlídku obytných místnosti posledních majitelů zámku a prohlídku zámeckého podzemí).  Vstupné na základní prohlídkový okruh je 160 Kč a prohlídka trvá asi hodinku.

Vstup do zámku

Nabízím vám teď pár fotek zámku i jeho interiérů. U fotek interiérů je kvalita fotek ovlivněna tím, že v zámku se smí fotit jen bez blesku (ale musím říci, že jich vyšlo víc, než jsem si troufla čekat). Takže kdo jste ještě na zámku nebyli, pojďte nakouknout a třeba se nechat inspirovat k výletu. Kdo už jste Telč navštívili, tak si třeba oživíte vzpomínky.

Zámecké nádvoří


Klenotnice ve starém hradu

Místnost starého hradu zdobená scraffity

Tzv. diamantová klenba

Kaple sv. Jiří



Salónek s loveckými trofejemi

Pohled na nádvoří z arkád

Rytířský sál

Perchta a obrazy rožmberských hradů



Arkády

Zlatý sál

Hradní kaple

Zámecká zahrada

Ze zámecké zahrady
 Tak jak se vám na zámku líbílo?
Mám tu ještě pár dalších fotek, které se do tohoto ani předchozího článku nějak nehodily, tak z nich ještě jeden článek z  Telče bude 😃

24 komentářů:

  1. Budu se opakovat, Telč je prostě nádherná.
    Měli jste krásný výlet.
    Hezký zbytek neděle, Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, zámek byl bonus ke školení. Příjemný přiznávám.

      Vymazat
  2. Mě Telč evokuje vždycky krále Miroslava...;-)
    Moc děkuji za prohlídku, moc ráda jsem se s tebou vrátila.
    Měj se moc a moc hezky i v dalších dnech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ano - v Telči se natáčelo hodně pohádek... Měj se taky moc pěkně

      Vymazat
  3. Stáni, děkuji za prohlídku interiérů. V Telči na zámku jsem párkrát už byla, ale uvnitř ještě nikdy a koukám, že je to tam moc hezké.
    Přeji krásnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, já na zámku už párkrát byla, ale už je to spoustu let, tak jsem si prohlídku ráda zopákla v rámci pauzy (trochu prodloužené) školení. Měj se pěkně

      Vymazat
  4. Moc hezký výlet, děkuji za fotodokumentaci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráďo, rádo se stalo. A ráda tě zas u mne vidím :-)

      Vymazat
  5. Moc ráda jsem se na Tvoje fotky podívala. Nebyla jsem na tomto zámku a je patrné, že je zde co obdivovat. Ty sály jsou nádherné! Takže díky!
    Hezké modré pondělí, Stáni!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, prohlídka zámku byla pěkná. Litovala jsem, že nebyly otevřené i ty obytné místnosti posledních majitelů, tam bych se koukla taky ráda.

      Vymazat
  6. Stáni, díky za krásnou reportáž. Na zámku jsem nebyla, tak jsem se seznámila aspoň tvým prostřednictvím Pohodové pondělí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, rádo se stalo. Jsem ráda, že mi ty fotky docela vyšly. Vzhledem k zákazu focení bleskem jsem se bála, že budu mít nakonec je to nádvoří ;-)

      Vymazat
  7. Učarovaly mi arkády telčského zámku, ale i zámecká zahrada. Překvapilo mě, jak je rozlehlý, jo, moc se mi líbí, určitě stojí za návštěvu.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, zámek určitě stojí za návštěvu. Doporučuji začátek nebo konec sezóny, v létě se tam prý stojí dost velké fronty na vstupenky (a Telč je vůbec plná turistů)

      Vymazat
  8. Díky za krásné fotky krásného místa. Už to je pár let, co jsem tam byla, klidně bych si to zopakovala...
    Stáňo, měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já už v Telči taky byla - ve městě i na zámku (máme kousek odtud chalupu, tak se město nabízí jako cíl výletů s návštěvami), ale taky už je to pár let, tak jsem si zámek ráda zopákla.

      Vymazat
  9. Telc je proste nadherne historicke misto, v kontextu se vcerejsimi udalostmi tak nejak jeste vic pusobive. At nam ty pamatky vydrzi co nejdele. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Telč je fakt krásná. A nad fotkami a záběry ze včerejšího požáru fakt mrazilo. Měj se pěkně.

      Vymazat
  10. Cestování po vlastech českých s tebou nemá chybu a s kávičkou si nyní přijdu taková sečtělá a zcestovalá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ani sis boty neošoupala :-D ... Tak já ti možná někdy příště k té kávičce ukážu dortík, jo?

      Vymazat
  11. Nádherný zámek, ještě jsem tam nebyla. Děkuji za krásnou prohlídku, mají to tam pěkné. :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj, byla jsem v Telči na poprvé na podzim 2017 a zámek i celé náměstí se mi opravdu moc líbilo. Atmosféra městečka byla příjemná, poklidná, mám to moc ráda:-) Líbí se mi, jak je historické jádro opravdu zachovalé. Já chystám článek o Třebíči a samozřejmě o tom Mauriciu:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, v Telči se se fakt líbí skoro každému. Na článek o Třebiči jsem zvědavá - byli jsme tam na podzim, tak aspoň porovnám dojmy ;-)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)