Hlavička se velikonoční nádivce říká proto, že se do ní obíralo maso z telecích, kůzlečích a jehněčích hlav. Údajně by měla obsahovat tři druhy masa a její nedílnou součástí jsou zelené bylinky, obvykle mladékopřivy. Pekla se na Bílou sobotu a bývala prvním jídlem po postním předvelikonočním období.
U nás na Velikonce na stole nikdy nesmí chybět, jen už to nebereme tak striktně. Rozhodně do ní neobírám maso s telecí nebo kůzlečí hlavy (ostatně ani nevím o nějakém řeznictví, kde by je měli) a většinou ani nepoužijeme tři druhy masa. A letos jsme ani nedorželi tu Bílou sobotu. Manžel totiž velikonoční nádivku nejí, tak jsme si ji s mámou upekli už na Velký pátek, kdy s námi manžel ještě na chalupě ještě nebyl.
Suroviny (6 porcí)
600 g vařeného masa (já letos použila uzený bůček a krůtí křídlo)
300 g chlebíčkové veky (nebo rohlíků)
3- 4 hrsti mladých kopřiv (lze nahradit třeba špenátovými listy)
6 vajec (já použila 5 malých + bílky zbylé z mazanců)
3 stroužky česneku
asi 0,5 l vývaru z masa
sůl, pepř, majoránka, pažitka
lžíce sádla + strouhanka
Veku nakrájíme na kostičky (nejlépe tak půl dne předem, aby mírně oschly). Kostičky veky dáme do mísy a pokropíme vývarem, který necháme vsáknout. Maso pokrájíme nadrobno, kopřivy spaříme a taky pokrájíme a přidáme do mísy spolu se žloutky, které jsme oddělili od bílků. Ochutíme utřeným česnekem, majoránkou, pepřem a osolíme (se solí opatrně, někdy může být slanější použitý vývar). Nakonec opatrně vmícháme sníh ušlehaný s bílků se špetkou soli. Vzniklou hmotu přendáme do pekáčku vymazaného sádlem a vysypaného strouhankou. Pečeme na střední výkon trouby asi 40 minut (tohle berte velmi orientačně - hlavičku pečeme jen na chalupě a naše stařičká trouba si trochu žije vlastním životem, takže pečení v ní je trochu alchymie). Podávat můžeme teplé i studené, nejlépe se zeleninovým salátem.
Tohle náš recept (takový orientační - třeba maso nedáváme každý rok stejné, ale nějaké uzené nechybí nikdy). Ale existuje spousta různých variant - někdo dává i máslo, někdo ochucuje muškátovým oříškem nebo květem (a nedává česnek a majoránku), někdo pečivo zvlhčuje mlékem a ne vývarem...
Tohle náš recept (takový orientační - třeba maso nedáváme každý rok stejné, ale nějaké uzené nechybí nikdy). Ale existuje spousta různých variant - někdo dává i máslo, někdo ochucuje muškátovým oříškem nebo květem (a nedává česnek a majoránku), někdo pečivo zvlhčuje mlékem a ne vývarem...
Mám to naprosto stejně jako tvůj muž, já jí nemusím.
OdpovědětVymazatPřeji krásné a pohodové jarní svátky, hodně sluníčka.
Simi, pro mne je hlavička prostě tradice, bez které by byly Velikonoce jen poloviční :-) A navíc mi chutná.
VymazatStáni, dělám ji trochu jinak (nemám v ní česnek, dávám libové uzené a loupané mandle), ale zmizela velice rychle.
OdpovědětVymazatPřeji hezké velikonoční pondělí, Helena
Heleno, myslím, že těch drobných odchylek v receptu je spousta ;-).
VymazatJá bych si do toho asi dala nějaké jiné maso, jinak vypadá ale úžasně!:O My taková jídla neděláme:O
OdpovědětVymazatTerko, maso se dá dát opravdu různé. My vždycky dáváme aspoň jedno uzené, dává nádivce tu správnou chuť.
VymazatStáni, vypadá opravdu lákavě!
OdpovědětVymazatKrásné velikonoční ponděli 🐤🐣🐔
Ilona
Ilono, však ta tvoje vypadala taky úžasně :). Měj se pěkně
VymazatStáni, nádivku nikdy nepeču. Ta tvoje vypadá krásně. Měj pěkné pondělí.
OdpovědětVymazatMarti, já vím, ty všeobecně nejsi na velikonoční tradice, co?
VymazatStáni, nádivku na Velikonoce nedělám, ale když peču kuře, nesmí chybět. Ta tvoje vypadá dost dobře.
OdpovědětVymazatMěj krásné Velikonoční pondělí. D.
Dášo, do kuřete u nás nádivka taky neodmyslitelně patří. Hezký den
VymazatPodobnou nádivku dělá na Velikonoce i moje babička a vždycky se na ni už těším. Doma ji neděláme, ale aspoň je mi o to vzácnější.
OdpovědětVymazatElle, my ji děláme taky jen na Velikonoce. Do kuřete dáváme jinou (bez masa, bez kopřiv)
VymazatReceptů na sekanici, jak jí říkáme my, je nespočet. Můj muž jí má rád, dělám ji podle jeho maminky pouze s uzeným masem. Ta Tvoje vypadá Stáňo moc pěkně, mám ráda, když je tam hodně zeleného a pečivo v ní tvoří jakousi mozaiku.
OdpovědětVymazatJindra
Jindro, my maso různě kombinujeme, ale nějaké uzené je tam vždy. A spousta zeleného taky.
VymazatMně když říkala kolegyně, že dělá hlavičku a že je to nádivka, představovala jsem si opravdu něco ve tvaru hlavy, děkuji za objasnění :)
OdpovědětVymazatSomethingbykate
U nás se tomu taky vždycky říkalo velikonoční nádivka, hlavičku jsem pochytila až někdy časem :-)
VymazatNádivku jsem dělala loni a přesně jak píšeš v poznámkách - s listovým špenátem, mlékem a muškátovým oříškem a byla vynikající! Letos jsem ji nějak nestihla :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
My jsme si ji s mámou pěkně naplnánovaly pátek, kdy jsme byly na chalupě samy, takže byl čas ji udělat. Ale dojídaly jsme ji ještě v sobotu. Nějak jsem to množství přehnala ;-)
Vymazat