úterý 26. března 2019

Peter May - Skála

Knížku Skála jsem (spolu s dalšími dvěma) koupila úplně náhodně z druhé ruky za výhodnou cenu - nějak mi padly v nabídce do oka, aniž jsem vlastně věděla, co od nich čekat. Autora jsem vůbec neznala a nic jsem od něj nečetla. Možná proto mi tu všechny tři knížky ležely na hromádce a trvalo mi skoro dva měsíce, než jsem první z nich vzala do ruky.


Podoba vraždy  na ostrově Lewis s vraždou v Edinburgu, kterou vyšetřoval, zavede detektiva Fina Macleoda na rodný ostrov.  Z jeho příjezdu není nadšený ani vyšetřovatel vraždy, s nímž má Fin spolupracovat, ani řada obyvatel ostrova. Návrat na ostrov vyvolá ve Finovi spoustu vzpomínek a postupně se začíná zdát, že důvody vraždy mohou sahat až do minulosti. Jestli tomu tak skutečně je, to samozřejmě prozrazovat nebudu. Snad jen, že konec byl napínavý a rozuzlení překvapivé.

Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách - současnost se střídá s Finovými vzpomínkami na dětství a mládí, a to navíc nikoliv úplně chronologicky,  ale spíš podle toho, jak se Finovi postupně události z minulosti vybavují. Kupodivu přeskakování v čase nevadilo - naopak díky dějové lince odehrávající se v minulosti,   byl celý příběh zajímavější. Autorovi se podle mého právě v ní povedlo  dobře vykreslit drsnou  přírodu i život na odlehlém skotském ostrově.
Knížku bych sice neoznačila úplně jako "temný a děsivý thiller", ale považuji ji za  detektivku se zajímavým, byť místy drsným příběhem, která se dobře četla a určitě bych neváhala ji doporučit. Těším se, že se časem pustím do dalších dvou knížek ze série Ostrov Lewis.


Skotský ostrov Lewis je krásné, ale drsné odlehlé místo bez stromů, bičované větry a pokryté vřesovišti. Topí se tam rašelinou a mluví gaelsky. A snad jen strach lidí z Boha je tam silnější než starost o živobytí. Pod zástěrkou víry však přežívají staré pohanské hodnoty a prapůvodní touha po krvi a pomstě. Na ostrov přijíždí nedávnou ztrátou syna poznamenaný policejní detektiv Fin Macleod, jenž se má podílet na vyšetřování brutální vraždy, spáchané podle stejného scénáře jako vražda, jíž se zabývá v Edinburghu. Fin prožil na ostrově Lewis dětství, takže vyšetřování je pro něho zároveň cestou domů a do minulosti. Setkává se s dávnými kamarády, s Artairem, který si vzal Marsaili, Finovu první lásku, a s mnoha dalšími. Většina z nich ho však nevítá s otevřenou náručí. Fin netuší, že klíč k případu by mohl odemknout i dveře, za nimiž je ukryto tajemství, jež se bezprostředně týká jeho samého. Jakou roli v případu hraje Finova dávná účast při tradiční výpravě na lov terejů hnízdících na nepřístupné nebezpečné skále An Sgeir? Povede tragédie, jež se tam tehdy odehrála, i po všech těch letech k další oběti?
Vydalo nakl. Host v r. 2013 

20 komentářů:

  1. Knihu znám, Petera Maye mám moc ráda! U jeho knížek mám pocit, že Skotsko znám, že vidím každý vřesový keř, ale přitom to není Jirásek. Nejvíc se mi ale líbili knihy z čínské řady.
    Stáňo, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, mně se právě ten popis taky líbil. Čínskou řadu neznám (zatím mám doma jen další dvě knížky ze serie Ostrov Lewis), takže díky za tip, že se mám poohlížet dál

      Vymazat
  2. Nečetla jsem, ale moc ráda bych se jednou do Skotska právě pro krásu a kulturu národa podívala.
    Krásný den přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, nápodobně - taky mi mne Skotsko jako destinace pro dovolenou lákalo.

      Vymazat
  3. Nečetla jsem, takže opět s papírkem do knihovny.
    Díky za tip.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, doufám, že nebudeš litovat, ale mně se tahle knížka fakt líbila.

      Vymazat
  4. Stáni, také autora vůbec neznám. Opět díky za recenzi. Měj pěknou středu.

    OdpovědětVymazat
  5. Autora neznám, ale asi by se mi knížka líbila. Taky mrknu do knihovny, občas tam člověk najde "poklady".
    Hezký večer, Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, u mne to byl takový impulsivní nákup a tentokrát to byla dobrá intuice. Jsem zvědavá na další pokračování série.

      Vymazat
  6. Četla jsem od něho snad všechny knížky u nás vydané a všechny byly perfektní. Kdo tohoto autora nezná, doporučuji. Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, já Skálou v případě tohoto autora určitě nekončím.

      Vymazat
  7. Stáňo, je to už pár let, ale Skálu jsem četla i Muže z ostrova Lewis a Šachové figurky. Musím říct, že to byl originální zážitek. I když jsem nehltala každou stránku, knihy jsou napsány takovým způsobem, že prostě zaujmou. A vykreslení temné krajiny Skotského ostrova se autorovi opravdu moc povedlo.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, mně se to líbilo právě i proto, že knížka byla díky tomu popisu o něco víc než jen detektivka. Mám i ty další dvě, tak jsem na ně zvědavá.

      Vymazat
  8. Skotsko jsem kdysi navstivila, pro me nadherne misto, takze bych si o nem klidne rada precetla i takovouhle knizku:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, já bych se do Skotska podívala docela ráda - uvidíme, jestli mi to vyjde. Tak zatím aspoň trochu knižní skotské atmosféry.

      Vymazat
  9. Svým úžasným popisem skotské krajiny a neméně napínavými příběhy si mne Peter May získal a mám již od něj v knihovně několik titulů, no vlastně docela hodně :o).
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, měla jsem pocit, že jsi psala, že se ti nějaká knížka od tohoto autora líbila. Tak jsem se nespletla ;-)

      Vymazat
  10. Knížka i autor jsou pro mě také novinkou. Doma mi také leží 2 nepřečtené knížky a jedna rozečtená. Já bych se do nich hrozně ráda pustila, ale bohužel se mi teď nepodařilo si na ně vytvořit nějaký čas se školou, prací, cvičením, blogem... :) Snad to ale v létě dopadne!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, já zas velmi flákám pohyb :-(. Taky nestíhám všechno, co bych chtěla.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)