pondělí 18. února 2019

Želízy - za sochami Václava Levého

Předpověď počasí na sobotu vyloženě lákala na výlet. Takže ani my jsme neodolali a nazuli "pohory" (tedy trekové boty - pohorky našeho dětství už asi nikdo nenosí). Protože je začátek turistické sezóny, plánovali jsme  výlet nepříliš dlouhý. A taky v místech, kam nemusíme po dálnici, protože naše auto bude mít SPZ až po neděli a nemůžeme zatím tedy vylepit dálniční známku.
Volba nakonec padla na okolí Želíz, kde jsou  do pískovcových skal vytesal v polovině 19.století sochař Václav Levý různé skalní reliéfy.


Když jsme dopoledne vyjížděli z Prahy, tak jsme nad hlavou měli absolutně modré nebe a sluníčko, ale to nám nějak cestou zmizelo. V Želízech jsme zaparkovali kousek od hlavní silnice na malém parkovišti u školy a vyrazili jsme v podstatě do mlhy.  První část naší cesty vedla po modré turistické značce, která tvoří okruh nazvaný právě po sochaři  Václavu Levém. Ze Želíz modrá vede  souběžně se zelenou kolem potoka Liběchovka až do vesničky Tupadly (tady sice mají hospodu, ale náš nápad dát si tam grog zmaříla cedule "dnes zavřeno").

Liběchovka se zbytky ledu a mlha v pozadí

Kaplička v Tupadlech - zepředu i zezadu
 Dál jsme pokračovali už zas jen po samotné modré, ale jen kousek -  k vysílači nad vesnicí, kde jsme se pustili neznačenou lesní cestou směrem ke skalnímu útvaru Sedm chlebů. Asi po kilometru jsme se opět potkali s turistickou značkou - tentokrát se žlutou. Po té už to bylo jen kousek  k Sedmi chlebům (což je skalní věž, která při troše fantazie připomíná pecny chleba naskládané na sebe) a k jeskyni Mordloch, do které bylo vytesáno kamenné obydlí, prý kdysi ovývané loupežníky. I dneska se nejspíš využívá k přespávání, protože tu jsou dřevěné palandy a ohniště. Ve stěně jeskyně je otvor - zřejmě počátek jeskynní chodby, kterou jsme bez světla neměli šanci nějak prozkoumat.


Jeskyně Mordloch (a já)
Sedm chlebů
Od Sedmi chlebů jsme se pustili zase po žluté až na křižovatku s modrou  a ke skalnímu reliéfu Had. Žlutá odtud vede asi půl kilometru  souběžně s modrou kolem reliéfu Sfinga a jeskyně Harfenice, u které jsou další reliéfy. 

Had
Sfinga a ještě jeden had či spíše hádek
Jesykně Harfenice
Z křižovatky modré a žluté jsme šli  ještě kousek po modré  až ke skalní kapli sv. Maří Magdalény. Odtud jsme se ale vrátili zpět na rozcestí a dál pokračovali po žluté, která nás dovedla znovu k Liběchovce. Odtud jsme tentokrát pokračovali na jih  po zelené značce na křižovatku Boží Voda, kde jsme odbočili znovu na modrou, přešli silnici a pustili se do kopce k jeskyni Klácelka, v jejímž bezprostředním okolí jsou do skály vytesané další monumentální reliéfy (jen škoda spousty bezmozků, kteří považují za nutné vedle těch reliéfů nebo přímo do nich vyrýt své jméno nebo datum návštěvy).

Sklaní kaple sv. Maří Magdalény
Jeskyně Klácekla ...
... a reliéry v jejím okolí
Ještěr - skoro jako živý
U Klácelky

Od Klácelky nás modrá vedla z kopce dolů, aby nás pak zas vyhnala do kopce k posledním skalním reliéfům našeho výletu. Těmi byly obrovské Čertovy hlavy. Vypadají docela strašidelně, i když čerty mi úplně nepřipomínaly (chybějí jim rohy). A pak už jen kousek dolů z kopce a byli jsme zpátky u želízské školy i našeho zaparkovaného auta.

Četovými hlavami jsme začínali a taky jimi skončíme...

Většina cesty vede buď po lesních nebo zpevněných cestách, které jsou podle mne sjízdné i na kole nebo s kočárkem. Jen od silnice  ke Klácelce a pak k Čertovým hlavám a ještě kus za nimi vede značka lesní pěšinou přes kořeny, kde to na kočárek ani na kolo (pokud si ho člověk nehodlá hodit přes rameno) určitě není.
Celková délka trasy je asi 12,5 km   (s převýšením asi 200 výškových metrů)
(my tedy ušli asi o kilák a půl víc, protože jsem na jedné křižovatce volila špatně směr - to je tak, když je člověk líný tahat z batohu kromě mapy i brejle) 



A asi úplně na závěr musím říci, že tentokrát nám moc nevyšly fotky, ač jsme fotili normálně foťákem, tak vypadají jako nevydařené mobilovky. Ale snad poslouží alespoň jako letmá dokumentace.

34 komentářů:

  1. Zatímco já kýchala a frkala do kapesníku, tak vy jste měli moc prima výlet.
    Hezký den, Stáňo!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak doufám, že už je líp. Já podobný "program" měla minulý víkend.

      Vymazat
  2. Stáňo, klobuk dolů, to jste si po zimě dali pořádný výšlap, to ti řeknu. Přesně takové výlety miluji a moc se těším na ten náš první. No, můj muž se zase až tolik netěší :o)))), raději maká na zahradě, než běhá po kopcích.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, bylo to tak akorát, až doma jsme si přišli trochu uťapkaní;)

      Vymazat
  3. Stáni, děkuji moc za výlet. Krásné místo, jen moc daleko...
    Škoda toho nesluníčka, ale i tak bych šla taky. Měj se moc fajn i v dalších dnech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, i to sluníčko se nakonec ukázalo, i když mu to chvíli trvalo. Na fotkách od Čertových hlav je vidět, že už bylo docela "azúro"

      Vymazat
  4. Jak vidím, turistická sezóna zahájena!!! Super, děkuji za info. Jednou jsem byla v Liběchově, ke skalám jsem se opravdu nedostala...
    Stáňo, přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, byl to letošní první pořádný výšlap (procházení po Mariánkách a Lokti se přece jen za turistiku považovat nedá;-)). Hezký den, Heleno

      Vymazat
  5. Kdysi za mlada jsme s mužem byli v Liběchově a pamatuju si ty vytesané hlavy, zbytek už se ztrácí v mlze :D
    Díky za připomenutí, měli jste super výlet (škoda té zavřené hospody).
    Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, byl to fajn výlet. A ta hospoda tentokrát mrzela - jak bylo ze začátku mlžno i zima, tak by bývalo něco teplého bodlo.

      Vymazat
  6. Stáni, prošli jsme si to asi před dvěma lety, taky mám někde fotky na blogu. A když jedeme náhodou okolo, vždy se na sochy zadívám. Jsou krásné. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
  7. Stáňo, díky za výlet, koukám, že i to sluníčko se nakonec povedlo :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, ano - i sluníčko si nakonec dalo říci a tak od půlky cesty už nás provázelo i ono.

      Vymazat
  8. Stáni, skvěle jste zahájili turistickou sezónu. Tato místa neznám, tak jsem s Tebou moc ráda šla a fotky jsou náhodou super. Už se těším, až i my někam vyrazíme. Jenže na jaře je většinou hodně práce na zahradě, tak uvidím.
    Měj se krásně. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, my na chalupě začínáme zahradnickou sezónu až někdy koncem března, tak se snažíme něco nachodit teď, kdy na chalupu ještě nejezdíme.

      Vymazat
  9. Stáňo, tolik let se tam chystám a stále nic. Díky za procházku, já bez převýšení a v křesle :o)
    Měj hezké dny. J.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj,
    výlet vypadá fakt dobře, musím si to zapamatovat jako jednu z možností kam vyrazit. Fotky jsou pěkné.-) Já byla o víkendu akorát na chatě, jinak jsem měla němčinu a takové podobné věci:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, je to takový fajn ne moc náročný výlet.

      Vymazat
  11. To jste si udělali krásný výlet a hlavně na pěkné místa. Vidím tohle poprvé, tak děkuji za tip na výlet. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, rádo se stalo. Tipů na výlet myslím není nikdy dost.

      Vymazat
  12. Tam to vypadá suprově! Mám ráda tenhle typ výletů - jako nějaké úkazy v přirodě :) My v neděli vyrazili na naučnou stezku Špraněk. Viděli jsme zkamenělý zámek, Ospalou díru a díky mojí nešikovnosti (špatně jsme zatočili) i památník vypálení obce Javoříčko.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, my moje špatné odbočení odhalili po necelém kilometru, takže jsme to otočili zpátky :-).

      Vymazat
  13. Páni ,to vypadá parádně!:) Škoda, že je to tak daleko:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je tolik hezkých míst, které by chtěl člověk vidět. Asi se to nedá stihnout...

      Vymazat
  14. To je paráda. Máme to trochu z ruky, ale dobrý tip na letní dovolenou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo, z Liběchovska je na Kokořínsko co by kamenem dohodil, a i jinak jsou tam v okolí i další zajímavá místa (Mělník treba) takže na dovolenou to určitě není špatná lokalita

      Vymazat
  15. Kouzelný místěčko, taky by se mi tam líbilo :-) Miluju tyhle pěší výlety :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký výlet to byl, Jani. My pěší výlety taky moc rádi

      Vymazat
  16. Stáňo, když jsme dnes jeli kolem Hlav na výlet, hned jsem si na tebe vzpomněla. Ty Hlavy jsou teď pěkně ze silnice vidět, dříve se schovávaly v lese.
    Doporučuju někdy dojet busem kousek dál po silnici č.9 a navštívit Nedvězí s krásným výhledem. A obejít kolečko i tam.
    pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřino, :-D a díky za tip na další výlet. Měj se pěkně

      Vymazat
  17. Moc hezký výlet - nedávno tam byli mladí s vnoučaty -moc se jim tam líbilo♥ Hanka

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)