neděle 30. prosince 2018

Joyce Readonová - Deník Ellen Rimbauerové - Dům v růží

Ještě jeden, tentokrát knižní, restík z letošního roku...
Tuhle knížku jsem dostala kdysi ve swapu, založila ji do knihovny a zapomněla na ni. Když jsem před časem dělala v knihovně trochu pořádek, tak jsem ji objevila a řekla si, že ji tedy přečtu. Musím, že přiznat, že jsem moc nevěděla, co od knížky čekat - autorku jsem neznala a podle anotace jsem se moc nemohla rozhodnout, jestli je to žánr, který se mi bude líbit.


Kniha má  formu deníkový záznamů mladé Ellen, které začínají krátce před svatbou a zahrnují období asi patnácti let na začátku 20. století.  Ellen, která se provdá (nebo možná spíše je provdána) za bohatého průmyslníka, ve svém deníku popisuje svatební cestu, návrat do Seattlu, stěhování do nového domu - Domu v růžích a následující život v něm. Život v domě, o kterém má pocit, že žije vlastním životem a současně ovlivňuje životy jiných. V domě, ve kterém záhadně mizí lidé, a objevují se nečekané věci.
Popis děje vlastně nezní špatně, ale pro mne byla knížka jedna velká nuda. Hrdinka mi k srdci nepřirostla - přišla mi jako trochu naivní a hodně šosácká panička z vyšší společnosti. A děj snažící se o jakousi divnou mysterióznost říznutou trochou duchařiny mne taky nezaujal. Sice jsem knížku dočetla (asi proto, že jsem pořád čekala, že to bude lepší), ale opravdu to nebyl "šálek mého čaje" - nezaujala mne ani trochu.


Anotace
Na počátku dvacátého století si Ellen Rimbauerová, mladá manželka seattleského průmyslníka Johna Rimbauera, začala psát pozoruhodný tajný deník. Svěřovala se v něm se svými úzkostmi ohledně manželství, vyjadřovala zmatek nad novou podobou sexuality, jež se v ní probouzela, a zamýšlela se nad životem, který se pro ni postupně stával noční můrou. Deník sleduje přerod dívky v ženu, rovněž však popisuje vznik Rimbauerova honosného sídla zvaného. Dům v růžích, které se v následujících letech stane místem mnoha strašlivých a nevysvětlitelných tragédií. Deník Ellen Rimbauerové – Dům v růžích je jedinečný dokument poskytující neobvyklý pohled na život aristokratické společnosti na začátku dvacátého století, odhaluje skryté emocionální utrpení jedné ženy a zaznamenává záhadné a šokující události v Domě v růžích.
Vydalo nakl. Beta-Dobrovský v r. 2011

7 komentářů:

  1. Stáni, díky za recenzi. Už začínám pomalu číst, tak si ráda u tebe vždy pročtu recenze. Do nového roku tobě a tvým blízkým šťastné vykročení a hlavně zdraví.

    OdpovědětVymazat
  2. Nejdřív jsem si myslela, že si četla Kinga... To by bylo asi jiné čtení :o)
    Stáňo, měj hezký den a PF 2019! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já jsem to, že existuje stejnojmenná knížka od S. Kinga a podle ní natočený miniseriál, jsem zjistila až ve chvíli, kdy jsem psala hodnocení na Databázi knih :-). Já Kinga skoro nečtu...

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj,
    přiznám se, že mě anotace úplně nezaujala a asi si knížku nepřečtu. Duchové a mysteriozní věci nejsou úplně pro mě... Ale těším se na další recenzi:-)
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)