úterý 6. prosince 2022

Rowan Coleman - Rodina ze dne na den

Díky neschopence jsem v  posledních dnech četla víc, než je u mne zvykem ve dnech běžných. Ono co taky v posteli dělat, že... Tahle knížka je poslední z várky knih, které jsem si ještě před neschopenkou prozíravě přinesla z knihovny. A až když jsem se do ní pustila, zjistila jsem, že jde o volné pokračování jiné knihy. Ale neodradilo mne to 😉
 
 
 
Příběh navazuje na předchozí autorčinu knihu Matkou ze dne na den, ve které se Sophii, dosud žijící jen pro kariéru v londýnské firmě, obrátil život naruby. Stala se totiž poručnicí dvou malých dcer své kamarádky, která tragicky zahynula, a musela v podstatě nahradit dívenkám matku a najít jejich zmizelého otce. Se Sophií se setkáváme ve chvíli, kdy už se s holčičkami i jejich znovunalezeným otcem Louisem sžila a odstěhovala s nimi z Londýna do Cornwallu do Louisova venkovského domu. Sophie obě holčičky miluje a ony milují ji. Zdá se, že ji miluje i Louis, protože ji požádá o ruku. A Sophie, ačkoliv je do Lousie taky zamilovaná, si není jistá, jestli má nabídku přijmout. Zná Louise jen velmi krátce a má pocit, že o něm ví strašně málo, a kromě toho si není jistá, zda v ní Louis nevidí jen náhradu za svou zesnulou ženu. Všechno se ještě zkomplikuje, když náhodou zjistí, že Louis má dvacetiletého syna, o kterém nic netuší. A na scéně se objevuje rovněž jeho matka - Louisova studentská láska. Ustojí vztah mezi Louisem a Sophií tyto komplikace a kam se bude dál vyvíjet?
 

 
Rovnou řeknu, že tohle je klasický romantický příběh ve stylu "milují se, ale v cestě jim stojí překážky, které musí překonat", jen možná obzvláštěný tím, že v něm hrají roli ještě dvě malé holčičky. Holčičky, které k Sophii neuvěřitelně přilnuly a jejich strach o to, aby od nich Sophie neodešla,  dělají příběh ještě o  něco dojemnější. Celkově je to takové nenáročné čtení, které se vlastně hodí na současné dlouhé večery, ale nenadchnul mne tolik, abych měla potřebu si v knihovně půjčit předcházející díl.  A na závěr lze číst samostatně jen tuto knihu, protože pro příběh důležité momenty jsou jednak shrnuty v úvodu knihy a jednak pak ještě zmíněny dále, takže aspoň já jsem se orientovala zcela bez problémů. 
 


Anotace
Někdy zažíváme tolik štěstí, že se tomu zdráháme uvěřit. Před šesti měsíci se Sophie Millsová vzdala všech vymožeností velkoměsta a odstěhovala se z Londýna na venkov. Neměla jinou volbu: do jejího života nečekaně vpadly děti její zemřelé kamarádky, o které se musela postarat. Začátky byly těžké, ale dnes už Sophie ví, že obě holčičky miluje. A zároveň v ní sílí pocit, že miluje také jejich otce, i když ho vlastně moc nezná... Značkové lodičky skončily ve skříni – ostatně kam by je tady v Cornwallu nosila? Dříve bývaly téměř součástí její osobnosti, ale teď se staly nepotřebným krámem, který dala dětem na hraní. Sophie nad tou proměnou žasne: najednou nepotřebuje nic z toho, co pro ni bývalo nezbytné, a je prostě šťastná. Ano, občas se vyděsí obrovské odpovědnosti, kterou přijala, ale po většinu času je z ní spokojená máma. Sophie váhá jedině nad tím, jestli má do svého života přijmout i Louise. K tomu, aby se stala matkou ze dne na den, ji donutily okolnosti. Ale založit ze dne na den rodinu, to už je otázka volby. A Sophie váhá: miloval by ji Louis i za jiných okolností? Nevidí v ní jen jakousi náplast za zemřelou ženu? A dokáže ona sama žít s vědomím, že její případné partnerské štěstí stojí na smrti kamarádky? Spousta otázek, na které Sophie hledá odpovědi... Bude je umět nalézt?
Vydal nakl. Domino v r. 2016, překlad K. Palowská,  432 stran


 

22 komentářů:

  1. Stáňo, hezky si to stonání zpříjemňuješ! Co jiného taky, že. Jak píšeš...
    Přeji rychlé uzdravení. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, děkuji. Neschopenka už se naštěstí blíží ke konci (jen to nechci před Vánoci přestřelit, abych pak neodpadla na svátky).
      Měj se hezky

      Vymazat
  2. Stáňo, tak brzské uzdravení. Knížka je dobrý společník 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilono, díky. A knížka je opravdu jeden z nejlepších společníků :), pokud jde o ukrácení času na neschopence.

      Vymazat
  3. Knížka mě zaujala, myslím, že by se mi líbila :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, tak pokud by sis ji někdy chtěla půjčit, tak mysli na to, že jí předchází knížka Matkou ze dne na den :).

      Vymazat
  4. Myslím,že bych knihu v pohodě přečetla.
    Klidný den a hlavně přeji brzké uzdravení !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak určitě přečíst se dá bez problémů.
      Jinak díky a měj se pěkně

      Vymazat
  5. http://es-ideas.blogspot.com/
    Stáni a ty jsi pořád ještě doma? Mně už to válení v posteli pěkně štve. Už nevím, na jakou stranu bych si lehla. Chvíli sedím, chvíli ležím a bolí mě z toho záda.
    Takže taky jenom čtu. Teď Klan Gucci a nemůžu se od toho odtrhnout.
    Tak se měj a přejme si navzájem, ať jsme zase brzy fit!! Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, je si pořídila docela "výživný" kašel, tak jsem usoudila, že návrat do práce po týdnu by nebyl moudrý. Ale je fakt, že člověk už neví, jak se složit. Já už teď trávím víc času v křesle pod dekou než v posteli - na čtení i koukání na televizi je to komfortnější.
      Brzo se uzdrav

      Vymazat
  6. Teď zrovna čtu Propast smrti od Roberta Bryndzy, ale tohle by se mi mohlo taky líbit. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, Propast smrti jsem četla a líbila se mi. Tohle je fakt taková holčičí romantika :)

      Vymazat
  7. Marcela Nordic Passion9. prosince 2022 v 20:06

    Někdy je to lehčí čtení taky třeba:-). M.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Stáni,
    přijde mi to jako takové pohodové čtení pro relax...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, souhlasím. Je to takový předvídatelný příběh, ale úplně špatné to nebylo.

      Vymazat
  9. Zajímavý tip, bohužel to není úplně četba pro mě.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky většinou čtu spíš detektivky, ale občas zabrousím i do jiných vod.

      Vymazat
  10. Tak tohle je přesně můj šálek kávy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) - narozdíl od detektivek, o kterých píšu nejvíc, že ?

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)