pátek 9. prosince 2022

Camilla Läckberg & Henrik Fexeus - Iluze

 Pomalu začínám stahovat rozdíl mezi počtem přečtených knih a články o nich. A protože se mi blíží konec neschopenky a spadnu rovnýma nohama do pracovního i předvánočního shonu, tak myslím, že na čtení už nebude tolik času (ale asi nebude ani čas na dopsání posledních dvou článků, které mi tu o knihách přečtených v době neschopenky chybí). 
Tato jinak tato kniha je z mé premiérové spolupráce s nakl. Grada. Vybrala jsem si jednu (Žena v ohni) a nakladatelství mne překvapilo ještě jednou navíc.


 
Speciální policejní tým vyšetřuje tři vraždy, u kterých způsob jejich provedení připomíná nepovedené kouzelnické triky - žena v bedně probodaná meči, rozřezaný muž ve skříni a žena s kulkou v ústech.  Už u první vraždy vyšetřování nikam nevede, což přiměje policistku Minu Dabiriovou, aby o pomoc při vyšetřování požádala Vincenta Waldera, mentalistu, který při svých vystoupeních využívá různé psychologické postupy, aby vzbudil dojem, že dokáže číst myšlenky, a něco ví i o klasických kouzelnických tricích. Postupně začíná být jasné, že čelí sériovému vrahovi a jejich úsilí směřuje především k tomu, aby se jim povedlo zabránit další vraždě. Jenže jak, když mají pocit, že oběti těch předchozích vlastně nic nespojuje...
 


V knize se střídají kapitoly vyprávěné z pohledu Miny, Vincenta i další protagonistů příběhu a kromě toho i kapitoly z minulosti staré téměř 40 let (ty jsou označeny letopočtem, takže to čtenáře nemate). Ústřední postavy -   Mina a Vincent nejsou ani jeden příliš společenští, navíc   každý zápasí se svými problémy z minulosti i svými fobiemi (Mina je posedlá čistotou, Vincent zase čísly), ale i přesto si k sobě vytvoří úzký vztah.  Autor se ale docela detailně věnuje i dalším členům vyšetřovacího týmu - Pederovi, Rubenovi, Chrisovi a Julii a jejich příběhům.  
Kniha je poměrně rozsáhlá a musím říci, že by jí možná určité zestručnění neškodilo - podle mého zbytečně rozsáhlé popisy toho, co všechno Mina dezinfikuje, i toho, co Vincent rozkládá na čísla, která pak zase sčítá, někdy děj trochu brzdí a jsou na škodu celkovému spádu příběhu. Ale jinak  má kniha zajímavý námět, dobře se čte, ke konci získává větší spád a rozuzlení je docela překvapivé (v jednu chvíli mne sice napadlo, kdo by pachatelem mohl být, ale motiv ani celé řešení jsem neodhalila). Na konci příběhu se sice Vincent s týmem loučí, ale z obálky knihy (i doslovu) vyplývá, že se jedná o první díl v sérii. Pokud se další pokračování příběhu objeví na českém trhu, ráda si ho přečtu taky.

 
 
Anotace
Před zábavním parkem ve Stockholmu objeví policie tělo ženy v bedně probodané meči. I když to na první pohled připomíná nepovedený kouzelnický trik, záhy je jasné, že se jedná o mimořádně brutální vraždu. Totožnost oběti však zůstává záhadou a případ se nehýbe z místa. Policistka Mina Dabiriová nakonec nevidí jinou možnost než požádat o pomoc Vincenta Waldera, mentalistu a odborníka na lidskou psychiku i magii. Ačkoli Vincent zpočátku není spoluprací nijak nadšený, probudí se v něm hluboko zasunuté vzpomínky. Spolu s Minou, která rovněž bojuje se svými démony, si během vyšetřování uvědomí, že pronásledují nelítostného sériového vraha. A ten jako by se snažil Vincentovi něco říct. Podaří se jim ho zastavit, než bude obětí víc?
Vydalo nakl. Metafora (Grada) v r. 2202, překlad V. Nováková, 576 stran
 

Za knihu mnohokrát děkuji nakladatelství Grada a pokud vás zaujala, tak ji můžete koupit tady
 

22 komentářů:

  1. Vija

    Musím do knihovny, co mám doma je přečtené , ty od kamarádek také. Mám poznamenané některé od tebe.
    Měj hezký adventní víkend. Já musím něco upéct. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já do knihovny musím taky - vrátit, co jsem měla půjčené. Nic nového si asi půjčovat nebudu - začala jsem číst Bílou Vodu od K. Tučkové a to je pěkná bichle, takže mi asi do Vánoc vydrží a kdyby ne, tak tu mám ještě jednu knížku, co jsem dostala k svátku. A pod stromečkem doufám najdu nějaké další...
      A péct jdu teď

      Vymazat
  2. Ahoj Stáni, tuhle knihu už jsem objevila a zaujala mě i tvá recenze. Zeptám se mamky, jestli by se kniha nelíbila taky jí. 🙂
    Přeji ti hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, jsem zvědavá, jestli maminku zaujme :).
      Měj se hezky

      Vymazat
  3. Stáni, díky za představení další knihy. Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  4. Takže zase další kniha, kterou si píšu. Uvidím, zda ji v knihovně budou mít.
    Hezký víkend, Stáni !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, tak ať uspěješ a ať se líbí.
      Měj se hezky

      Vymazat
  5. Ahoj Stáni, to vypadá slibně. Já se dneska ráno pustila do další Caplinové resp. do knihy co napsala pod pseudonymem Jules Wake a zatím mě to baví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabčo, tak to budu zvědavá na recenzi. Poslední Caplinovou chci koupit synově přítelkyni k Vánocům (u toho se nebude bát jako u Cartera, co jsme jí koupili před rokem :D). Já teď začala číst Bílou Vodu od Tučkové a to teď před Vánoci bude na dlouho, myslím...

      Vymazat
  6. Stáňo, ráda si tady u tebe čtu, co čteš. Já teď stíhám jen pracovní věci, z lehčí literaturu recepty na cukroví :o)
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já teď díky neschopence četla docela hodně. Ale ostatní věci mi stojí - doma i v práci :(.
      Hezkou adventní neděli.

      Vymazat
  7. přeji brzké uzdravení :) krásný tip na knihu, ale já moc detektivky nevyhledávám :)

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkná recenze, ale takové knížky nějak nevyhledávám :).

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to by byla kniha přímo pro mě! :D Doufám, že mi Ježíšek nějaký thriller nadělí pod stromeček. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já doufám, že se pak pochlubíš - tip na dobrý thriller se hodí.

      Vymazat
  10. Ahoj Stáni,
    mně se Iluze moc líbila a už se těším na další díl. Severské kriminálky mám opravdu ráda.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mně trochu lezla na nervy Mina, ale další díl si určitě ráda přečtu.
      Hezký den

      Vymazat
  11. Já teď moc nečetla, tak skluz s knižními články nemám. Nicméně velký skluz mám s kosmetikou a povídacích článků...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám skluz ještě s čaji - hlavně díky neschopence. To jsem hodně čajovala i četla :)

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stráce úplně dole)